8 tips för en oförglömlig vistelse i Ramundberget

För att få ut det mesta av din vistelse i den genuina fjällorten Ramundberget så följer här åtta tips på aktiviteter som gör din vistelse oförglömlig.

Tillsammans med Ramundberget, Bruksvallarna och Funäsfjällen så bildar dessa fjällorter ett av världens största sammanhängande spårsystem för längdåkning. Här går spåren i blandad naturmiljö över fjäll, skog och dalgångar. För att få tillgång till alla längdspår så köper man en spårknapp i förväg eller så kan man köpa det enkelt på hemsidan. 
För dig som gillar att åka mer alpint så har Ramundberget mycket fin offpiståkning. Ramundberget räknas till ett av Sveriges bästa offpistområden på grund av den goda tillgången på natursnö. Här finns fantastiska åk i gles fjällbjörksskog och orörd natursnö på kalfjället. 
För den äventyrliga så erbjuder Ramundberget skotertolkning. Detta är ett spännande äventyr för er som vill ta er upp till toppen men inte ta liften denna gång utan istället åker man efter en skoter som tar er på ett säkert sätt upp till toppen av berget. Här blir ni avsläppta av er guide som kan allt om området Osthanget och Ramundberget. Guiden visar er den bästa och mest orörda offpiståkningen ner tillbaka till byn igen.  För att klara av denna aktivitet bör du åkt offpist innan och klara av att svänga i skogsterräng.  Varför inte testa på den spännande sporten skidskytte när du är på plats på Ramundberget!? Med hjälp av kunniga och engagerade instruktörer får du lära dig grunderna i skidskytte och även testa på att skjuta på Ramundbergets skidskyttearena. Under din vistelse i Ramundberget varför inte testa på att vandra med snöskor upp till en gruva med guide och utforska gruvhålans mystiska mörker med dess stalaktiter med hjälp av facklor. Detta är en annorlunda aktivitet där gruvturen är 4 km i delvis utmanande terräng. När man har kommit fram till gruvan så bjuds det på värmande dryck medan guiden berättar om gruvdriften i grottan som skedde på 1600-talet.  Här är åldersgränsen 12 år och man måste ha minst 38 i skostorlek. 

Turer med professionella guider

Att gå på topptur med guide är något som blivit mer och mer populärt och nu har du chansen att tillsammans med guide och såklart med egen kraft ta dig upp på fjälltoppen med stighundar och pannben. Det blir en lärorik dag med på fjället där guiden lär ut om lavinkunskap och delar med sig av sina egna fjällkunskaper.  
Tänk att få ha med sig en privat fjällguide en dag där man får chans att få uppleva det bästa av fjällvärlden. Här skräddarsyr man helt sin dag tillsammans med sin guide. Detta är en perfekt aktivitet om man är en liten grupp på max 6 personer. Tips på aktiviteter kan vara att besöka Skarsfjället, Helags eller Anåfjället eller varför inte lära dig allt om lavinsäkerhet och kamraträddning. 
Ramundbergets professionella guider erbjuder turskidåkning med guide under vintern, detta är vinterns svar på vandring. Denna aktivitet passar dig som vill röra dig fritt och njutningsfullt genom naturen. Landskapet kring Ramundberget lämpar sig mycket väl för turskidåkning och många säger att turskidåkningen just här håller världsklass. Turerna är heldagsturer så man tar med sig en matsäck och dricka.  

Läs vår kompletta guide till Ramundberget.

Fjällsäkerhet

Foto: Ramundberget.se

Julia Carlberg

Fler fjällnyheter

produkter

Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring

Vi på Visit Fjällen vet att intresset för fjällvandring har ökat de sista åren. Ett segment som ökar är de fjällbesökarna som vill uppleva fjällets…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...