Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ för att nå dina älskade fjälldestinationer. Kliv på tåget på kvällen och vakna upp i fantastisk fjällmiljö dagen efter! Här har vi samlat några av fjällens alla resmål som du smidigt kan ta tåget till i sommar.

Varför ska jag välja tåget? 

Att upptäcka fjällen är populärt, och det finns mängder av aktiviteter att ägna sig åt. Men att ta sig dit kan ibland vara något av en utmaning i och med de långa avstånden. Att ta tåget är inte bara ett smidigt sätt att ta dig till fjälldestinationerna, utan det är också ett sätt att minska din klimatpåverkan samtidigt som du kan njuta av en avkopplande resa. 

Genom att resa med tåg kan du koppla av, umgås med vänner eller familj och njuta av restaurangvagnens utbud samtidigt som det vackra landskapet fladdrar förbi utanför fönstret. En annan stor fördel med att resa med tåg är möjligheten att upptäcka flera destinationer längs vägen utan stressen av att köra själv. Med tåget kan du helt enkelt luta dig tillbaka och låta dig förföras av de föränderliga landskapen som passerar medan du närmar dig ditt mål. 

Cykling & Vandring i Årefjällen 

Vandra uppför Åreskutan, cykla mountainbike, paddla kajak på kristallklara sjöar, upplev spänning med forsränning eller bara njut av god mat och dryck i härlig fjällmiljö. Åre och orterna däromkring är en perfekt sommardestination i fjällen.

Hit tar du dig smidigt med Snälltågets nattåg, där du rullar in mitt i Åre by eller i Duved, Enafors och Storlien – utvilad och redo för sommarens fjälläventyr. Dessutom går det anslutningsbussar till exempelvis Åre Bike Park – Trail i Björnen. Vill upptäcka mer av den vackra, vilda och tysta fjällvärlden kan du resa vidare med Snälltågets transfer till Vålådalen, Edsåsdalen och Storulvån, där flera vandringsleder ut på fjället startar.   

Läs mer om vad du kan göra i Åre här.

Om du planerar att fylla ditt fjälläventyr med cykling så går det att boka cykeltransport på Snälltåget där du kan checka in och ut på alla stationer som tåget stannar vid. Super tycker vi! 

Abisko Nationalpark, Trollsjön & Kungsleden

Abisko är ett riktigt fjällparadis med vacker natur och omgivning. Här kan du uppleva midnattssol, upptäcka vandringsleder eller ta linbanan upp på fjället Njullá. I nationalparken kan du vandra bland fjällbjörkskog och längs den strida Abiskojåkka. Här hittar du också starten för Kungsleden och signaturleden mellan Abisko och Nikkaluokta som tar dig via Sveriges högsta berg, Kebnekaise. 

Du som ska till Abisko kan ta Nattåget Norrland ända fram till Abisko turiststation som har en egen järnvägsstation. Eller så åker du ytterligare ett stopp till Låkktajokka station där du direkt efter avstigning kan ge dig av på en vacker vandring genom dalgången Kärkevagge fram till den klarblåa sjön längst in – Rissájávri, mer känd som Trollsjön. 

Läs mer om signaturleden mellan Abisko och Nikkaluokta i vår guide här. 

Jämtlandstriangeln

Jämtlandstriangeln är en av de mer kända och lättillgängliga vandringslederna i våra svenska fjäll. Denna natursköna rutt sträcker sig mellan fjällstationerna Storulvån, Blåhammaren och Sylarna och erbjuder en fantastisk upplevelse för både nybörjare och erfarna vandrare. De flesta delar upp den ca 47 km långa vandringen på tre dagar, vilket ger gott om tid att njuta av de storslagna vyerna.

Hit tar du dig hela vägen fram till start med Snälltågets nattåg. Tåget tar dig till Enafors och därifrån är det ungefär 30 minuters transfer till Svenska Turistföreningens Fjällstation Storulvån. Här kan du äta en god frukostbuffé för att ladda upp innan du påbörjar den klassiska leden mot Sylarnas mäktiga siluett. Storulvån blir också din slutdestination och då tar du dig smidigt tillbaka hem samma väg som du kom. 

Foto: Patrik Ragnarsson

Treparksmötet

Treparksmötet är en vandring till platsen där de tre nationalparkerna Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta möts. Det är en fyradagars rundtur där du får vandra genom världsarvet Laponia förbi det mäktiga Áhkkámassivet och får njuta av blågröna glaciärsjöar, vilda forsar och hisnande vyer.

Hit finns det tågförbindelser med SJ där du tar dig till Ritsem. Från Ritsem behöver du sedan ta båt över sjön Akkujare för att kunna ta dig till vandringens start. Båten körs regelbundet under hela sommarsäsongen och synkar väl med tåget. 

Vemdalen, Funäsdalen & Ramundberget

Med Snälltåget kan du ta dig till flera populära destinationer i härliga Härjedalen. Först åker du med nattåget till Östersund där du sedan byter till Snälltågets egen transfer, som alltid väntar på tåget, vidare till Vemdalen, Funäsdalen och Ramundberget. 

I Vemdalen kan du njutaav fjällpärlan som erbjuder allt från avkopplande spavistelser till cykelpark med flowtrails, klätterpark, paddling, storslagna vattenfall och vandringar upp på fjälltoppar. 

Funäsdalen med omnejd har flertal vandrings- och cykelleder i orörd natur. Här finns fiskrika vatten, höga toppar, ängar med orkidéer och porlande fjällbäckar. Oavsett om du vill ha äventyr och upplevelser eller lugn och ro så finns här något för dig.

Ramundberget erbjuder cykling i egen cykelpark, längs stigar och i pumptrack. Du kan även vandra, paddla, golfa och rida bland vackra vyer över fjällmassiven.

Upptäck allt om Vemdalen, Ramundberget och Funäsdalen

Björkliden & Riksgränsen

Njut av oändligt med vandringsleder såväl korta som långa i fantastisk fjällmiljö, ge dig ut på ett spännande äventyr i Kåppasjokkgrottorna och upplev midnattssolen i Björkliden och Riksgränsen. Missa inte heller att vandra till Sveriges högst belägna fjällstation, Låktatjåkko, där du får smaka på den välkända Låktavåfflan eller ta en fika efter en fin dag i fjällen. 

För att ta dig hit finns nattåg med både SJ och VY som stannar på flera platser längs vägen, som exempelvis Gällivare och Kiruna, innan du hoppar av vid Björklidens eller Riksgränsens stationer. 

Ta reda på mer om Björkliden och Riksgränsen i vår resmålsguide.


Låt tågresan bli början på ditt nästa fjälläventyr. Med komforten ombord och den fantastiska utsikten som passerar förbi ditt fönster kan din semester börja redan på väg till destinationen. Dessutom bidrar du till en mer hållbar turism genom att välja tåget. Så, stig ombord och ta sikte på fjällen. 

Här hittar du ännu mer inspiration till sommarens fjällvandringar.

Emelie Falk

Fler fjällnyheter

produkter

Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring

Vi på Visit Fjällen vet att intresset för fjällvandring har ökat de sista åren. Ett segment som ökar är de fjällbesökarna som vill uppleva fjällets…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö…

Läs mer...