Res kollektivt och klimatsmart till fjällen

Fjällvärlden tappar ungefär en halv skiddag per år på grund av klimatförändringarna. Av den anledningen borde vi som älskar snö och fjällaktiviteter värna extra noga om vårt klimat. Ett enkelt sätt att minska sin klimatpåverkan är att resa mer kollektivt med buss eller tåg. Och till fjällen finns det gott om klimatsmarta resealternativ, här följer några tips inför kommande vintersemester i fjällen.

Hemavan med tåg

Hemavan Tärnaby är en av destinationerna som i år har premiär som resmål med nattåg, detta tack vare den nya satsningen på fjälltåget som åker hela vägen från Malmö upp till Lapplandsfjällen och då bland annat stannar i Hemavan. Det är Snälltåget som tillsammans med Inlandsbanan och den lokala näringen startar upp den nya nattågslinjen. I Hemavan erbjuds schysta paketerbjudanden på tågresa och boende som du kan läsa mer om här. Tåget går endast vecka 11 och 12 men förhoppningsvis går satsningen bra så att den kan fortsätta nästa år. Läs mer om Hemavan Tärnaby.

Hela vägen upp till Riksgränsen

Om man ändå ska åka nattåg kan man likaväl satsa på att ta sig hela vägen upp till de nordligaste delarna av landet. I Sveriges nordligaste skidort Riksgränsen finns storslagen fjällnatur, goda möjligheter till off pistskidåkning. En klassiker är Norgesvängen som tar er över den norska gränsen. Riksgränsen har öppet långt in i maj och väljer du att resa då så finns även goda chanser att uppleva midnattssol. Tåget till Riksgränsen tar ungefär ett dygn från Malmö så passa på att njuta av det vackra landskapet.

Buss till Dalafjällen

Med Fjällexpressen tar du dig enkelt till Dalafjällen. Fjällexpressens bussar tar dig bland annat till Sälen, Kläppen, Orsa Grönklitt och Idre. I Dalafjällen hittar vi våra sydligaste fjälltoppar, det innebär en kortare resa och lämpar sig perfekt för en bussresa. Bussarna avgår från bland annat Malmö, Helsingborg, Göteborg, Stockholm och Uppsala. Här kan du läsa mer om Fjällexpressen.

 

Härjedalingen till just Härjedalen

Med Härjedalingen tar du dig enkelt från Stockholm till fjällen i Härjedalen. I Härjedalen finns tre fantastiska fjälldestinationer i Vemdalen, Lofsdalen och Funäsfjällen. Härjedalingen tar dig billigt och smidigt till samtliga. Det finns expressbussar som åker raka vägen till fjällen och vissa avgångar stannar för att fika ungefär halvvägs. Läs mer om Härjedalingen.

Tåg till Vemdalen och Åre

Vemdalen och Åre är några av våra mest populära skidorter i Sverige. Båda ligger i Jämtland och resan passar perfekt för nattåg. Reser man från Stockholm finns det exempelvis avgångar vid 23-tiden på kvällen, sedan vaknar du utvilad morgonen efter och är redo för en dag i backen. Reser man med Snälltåget på en veckoresa (söndag till söndag) Då avgår resan lördag kväll och du kommer hem måndag morgon om du åker hela vägen till Malmö (eller sent söndag kväll om du ska till Stockholm). Det innebär att du kan få två extra skiddagar jämfört med om du hade åkt bil.

Läs mer om tåg till fjällen.

Läs mer om buss till fjällen.

Foto: Inlandsbanan och Fjällexpressen.

Kategori:

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Skogsskidåkning i Ramundberget

Ramundberget satsar på skogsskidåkning och nya vinteraktiviteter 2023/2024

Snön har fullkomligt öst ner i fjällen och många vittnar om att det aldrig varit så mycket snö så tidigt på säsongen. Att Ramundberget i…

Läs mer...
Filmen om Helags

Filmen om en vandrings- och skidtur till Helags i september

NU äntligen är den här!😻 I september 2022 åkte vi på en tur till Helagsmassivet för att försöka åka skidor på glaciären. Att det skulle…

Läs mer...
Billigaste skidpasset i vinter

Här är priserna på Skipass/liftkort för vintern 2023/24

Vi har sammanställt och jämfört priserna Skipass på de större skiddestinationerna i Sverige. I dessa tider när allt fler är oroliga över elpriser, inflation och…

Läs mer...