Annons

Sälen - Ett vinterparadis

Det är inte konstigt att Sälenfjällen är Sveriges mest populära skidområde.
Här trivas ung som gammal, de som är nybörjare på skidåkning till de mer avancerade åkarna. Även sommartid finns aktiviteter för de som gillar att fjällvandra eller bara uppleva lugnet i fjällvärlden. Sälenfjällen, en fin destination året om!

Här är din guide till Sälen.

Foto: Skistar och privata bilder.

Kort fakta om Sälen

Året var 1949 då man gjorde de första svängarna nedför backen i Sälenfjällen och det skulle inte dröja många år innan de första stugorna började byggas i området och anläggningen utökades. År 1967 invigde man Lindvallen och 1976 Kläppen och Stöten och intresset för utförsåkning ökade i landet. Nu är Sälen Sveriges största skidanläggning. Idag är de största skidorterna Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället och dessa ägs av Skistar AB men sen får vi inte heller glömma bort Kläppen och Stöten som ingår i Sälenfjällen.

Varje resmål har sin charm

Lindvallen: är den skidanläggning som passar barnfamiljen allra bäst med slalombackar som passar alla i familjen. Här finns tre fina barnområden Valleberget, Sydpolen och Sälfjällstorget. Tre sittliftar finns i området, Söderåsens Express, Experium Express och Gustav Express. Skulle man vilja ta ett bad efter en dag i skidbacken så finns ett badlandskap på Experium.

Högfjället: är Sälens minsta skidanläggning med 3 ankarliftar som går upp mot toppen och på andra sidan finner man barnliftarna som går upp mot Högfjällshotellet. Backarna i Högfjället är gröna eller blå och lämpar sig för mycket väl för de som inte åkt så mycket skidor då backarna är bredda och man kan ta ut sina carving svängar. Man kan ta sig med transportlift till Lindvallen om man vill ha lite större utbud.

Tandådalen: bjuder på lite mer utmanande skidåkning runt torget i Tandådalen och i östra Tandådalen finner du långa härliga blå backar, här har man fina morgonåk i morgonsolen. Du finner ett flertal olika restauranger och caféer på torget men även bra och välsorterad livsmedelsbutik.

Hundfjället: här trivs familjer med mindre barn då många av backarna har olika svårighetsgrad och ligger i olika väderstreck. I Hundfjället finner man den kända Trollskogen som är barnens favoritbacke.

Stöten: här finner du Sälenfjällens högsta fallhöjdsmeter och en av landets bästa pister tillsammans med Dalarnas längsta backe. Här passar skidåkningen hela familjen.

Kläppen: är byggt kring ett berg med backar i alla väderstreck och en skog som skyddar mot vind. Här finns Sälenfjällens enda gondollift. Kläppen har Sälenfjällens längsta belysta nedfart på över 3 km. I Kläppen trivs ung som gammal.

Tips och utlåtande från en tidigare gäst

Jag skulle säga att ett härligt tips är att ta sig ut i längdspåret och välj med fördel ett spår som går förbi en mysig våffelstuga på fjället. Slå dig ner framför brasan och njut av nygräddade våfflor och vila benen innan det är dags att ge dig ut i de fina spåren igen.
Ett besök i någon av topprestaurangerna som du finner i Kläppen, Lindvallen och på Hundfjället är väl värt ett besök
/Tips av Julia som tillbringat många sportlov i Sälenfjällen.

Att resa till Sälenfjällen

Tåg till Sälenfjällen

Det är enkelt att ta sig med tåg från Stockholm med omnejd till Sälen och skidorterna Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Här krävs det oftast bara ett byte i Mora från tåg till buss alternativt med 2 byten, beror lite på resdag. Från Göteborg är det cirka 3 byten. Det är dock krångligare att ta sig med tåg och buss till Stöten.

Med buss

Fjällexpressen tar dig lugnt och tryggt från ett flertal orter i mellan Sverige upp till Sälenfjällen.

Med flyg

Vi som ligger bakom Visit Fjällen föredrar klimatsmarta resealternativ men ibland är tidsaspekten avgörande. I Sälenfjällen finns en nyöppnad flygplats som ligger i närheten av Hundfjället. Du kan flyga med SAS och BRA från följande orter: Köpenhamn, Malmö, Ängelholm och Stockholm-Bromma, flygen erbjuds under vintersäsong.

Sommar i Sälen

Sommarmånaderna i Sälen blir mer och mer populära och här har man valt att fokusera till största delen på Lindvallen där man har gjort ett flertal olika vandringsleder, mountainbikeleder, downhillcykling och klätterbana. Här finner man även Valle (Skistars egna maskot) under sommaren där Valle bland annat har en egen barnklubb. Även Stöten och Kläppen erbjuder vandringsleder och mountainbikeleder under sommarhalvåret.

Fjällvandring

Här är det enkelt att ta sig ut på fjället för att fjällvandra och det finns en mängd olika leder att välja mellan i olika längd och svårighetsgrad. Det finns leder som passar barnfamiljer, dagsturleder men även flerdagstur om man önskar det. Södra Kungsleden börjar vid Högfjällshotellet och går mot Grövelsjön. För den som vill och orkar så kan man gå längs med Vasaloppsspåret, en led på 9 mil.

Läs mer om fjällvandring.

Vinter i Sälen

Det är inte konstigt att Sälenfjällen är Sveriges största skidområde. Det är hit som flest svenskar väljer att förlägga sin vintersemester med allt vad det innebär. Det finns något för alla smaker. Skidåkning är givetvis den största reseanledningen men här erbjuds även längdspår av olika längd och utmaning, skoteruthyrning, hundspannsturer, snöskovandring och mycket mer.

Sälen passar för?

Sälen passar för hela familjen men även för kompisgänget eller konferensen. Sälen är en bred destination med stor variation. Det finns något för alla. 

Konferens

I Sälenfjällen kan du tillsammans med ditt företag få ett minnesrik och upplevelserik konferens. Kombinera dagarna i konferensrummet med utomhusaktiviteter och låt kreativiteten flöda. I Sälenfjällen finns konferensrum som tar emot allt från 2 personer upp till 600 personer och boendemöjligheterna är stora.

Boende i Sälen

Här finns boende för alla smaker allt från lyxiga skilodges till små mysiga timmerstugor i skogen. Det är enkelt att hitta just din favorit.

Stugförmedlare

Gå in på skistar.com, bengtmartins.se, hogis.se, klappen.se eller stoten.se för att hitta just ditt boende i Sälenfjällen.

Visit Fjällen

Artikel av: Julia Carlberg

Allmän info om Sälenfjällen

Liftar: 126
Nedfarter: 186
Preparerade längdspår: 250 km
Preparerade vandring och skoterleder: 550 km
Skidorterna som ingår i Sälenfjällen: Kläppen, Lindvallen/Högfjället, 
Tandådalen/Hundfjället och Stöten

 

Hitta företag i Sälenfjällen

Rent n´Ski

Rent’n’Ski skiduthyrning älskar Sälen, men för dig som tänkt svänga runt i Kläppens pister är Rent’n’Ski det perfekta alternativet. Skiduthyrningen ligger nämligen mindre än 500 meter från närmsta lift. Ska ni vidare en bit norrut, mot t.ex. Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen eller Stöten, och tänkt stanna till vid en av dalgångens många skiduthyrningar kan detta vara…

Sälens Snöskotersafari

Ditt snöskoteräventyr i Sälen börjar här Sälens Snöskotersafari fixar ditt snöskoteräventyr i Sälenfjällen. Hos Sälens Snöskotersafari kan du både hyra skoter och köra på egen hand i Sälenfjällen. Eller så kan du välja att vara på med på någon av våra organiserade skoterturer och skotersafari. Om du ska hyra snöskoter måste du kunna uppvisa Skoterkörkort…

Stöten

Stöten är en skidanläggning som ingår i Sälenfjällen där man finner Sälenfjällens högsta fallhöjdsmeter men även Dalarnas längsta nedfart. Här finns nedfarter som passar alla i familjen.

Alpinbutiken Sälen

Skiduthurning och försäljning av skidutrustning. Du hittar butikerna i Hundfjället och Lindvallen. Alpinbutiken Hundfjället Adress Fjällsåsvägen 1 78067 Sälen​​​​​​​Telefon 0280-27300 Alpinbutiken Lindvallen ​​​​​​​Adress Fjällvägen 29 78067 SälenTelefon 0280-27400

Bröderna Ahlén

Välkommen till bröderna Ahlén i Hundfjället. Topprestaurang Lyktan,Fompes Träkolsgrill,Trollskogens Våffelstuga,Hundkojan & Tempo ! Deras ambition är att det ska finnas något som passar alla smaker och åldrar ! Bröderna Ahlén med medarbetare.

Experium, Skistar Lindvallen

Wellness SPA Massage Sälen

Sälenfjällens Golfklubb

Välkommen till Sälenfjällens Golf Klubb. Här finns all tänkbar service som man brukar hitta på en golfbana. Här finns både vagnar och golfbilar att hyra. Förbokning är at rekommendera. På hemsidan kan du hitta läckra överflygningar som tar dig igenom alla 18 hålen. Välkommen till en utmanande och naturskön bana i fjällmiljö. Sport Träning Sälenfjällen…

Appetito – Restaurang i Sälen

Appetito är en italiensk restaurang i hjärtat av Sälenfjällen. Här sprakar det nordiskt i brasan inne i restaurangen men på tallrikarna får ni uppleva en del av italien. Restaurangen ligger på Högfjället i Sälen. Här var det tidigare en gammal våffelstuga men sedan 2002 är det en annan nivå på ambitionerna. Restaurangen har öppet både för lunch…

Fjällsåsgården

Restauranger lunch mat & fest. Sälen

Fjällkyrkan i Sälen

Fjällvandra i Sälen

Fliesbergs

Kläppen

En av Sveriges största och mest populära skiddestinationer hittar ni i dalafjällen och närmare bestämt i Kläppen som är en del av Sälenfjällen. Här har man satt barnen i fokus och anpassat skidområdet och anläggningen för att barnen och familjen ska trivas så bra som möjligt. Kom hit och njut av en enkel skidsemester redan…

Vasacenter

Längdcenter, skidshop och skiduthyrning i Sälenfjällen. SKIDUTHYRNING Sälen Tandådalen Hundfjället Stöten Kläppen

Anders Skishop

Skiduthyrning i Sälen

Experium, Skistar

Restaurang i Sälen

Fjälläventyr

Annons