Annons

Fjällvandring

Att fjällvandra är en fantastisk upplevelse för stora och små. Här hittar du tips för en bättre fjällsemester och mängder av boenden som vi rekommenderar när du vill fjällvandra i Sverige. 

Fjällvandra

Att vandra i fjällen är ett brett uppskattat nöje i Sverige, det är inte bara längre de inbitna fjällrävarna man ser på vandringslederna utan variationen är stor med allt från yngre par till tjejgäng och barnfamiljer. Tillgängligheten är stor då man både kan bo och få viss service och proviantering på fjällstationer och i fjällstugor utmed de större vandringslederna i svenska fjällen. Du kan också utgå från ett trevligt boende och göra sköna vandringsutflykter över dagen på närliggande fjäll. Svenska fjällkedjan erbjuder totalt sett en underbar och exklusiv miljö för fjällvandring. Här hittar du de bästa ställena i Sverige för en lyckad vandringssemester i fjällen.

Fjällvandra med hela familjen

Att fjällvandra med barn vågar vi lova blir en minnesvärd och häftig upplevelse för både stora och små. Det blir också en utmaning för familjen där man får prova på både uthållighet, samarbetsförmåga, karta & kompass och kanske även matlagning i naturen. Många säger att det fört familjen närmre varandra.

Men då fjällvandring också är en krävande aktivitet är det viktigt att ni ser till att välja vandringsleder som är lagom långa. Det är inte heller fel om det finns ett mål med vandringen som ni alla kan se fram emot, exemplevis ett vattenfall eller en bergstoppp.

Några korta tips inför er fjällvandring

Tänk på

  1. Planera er tur och köp en karta
  2. Meddela någon om er rutt
  3. Ta med er lite mer vatten och mat än ni tror att ni behöver
  4. Ta med förstärkningsplagg, vädret kan skifta fort. 
  5. Följ markerade leder
  6. Ta med telefon (även om mottagningen kan variera)
  7. Ha kul och njut av fjällen!

Artiklar om vandring

Utrustningslista för fjällvandringen

Vi har sammanställt en komplett packlista med allt du behöver ha med dig i din utrustning för sommarens fjällvandring. Vi…

Vandringsbloggens grundare Angeliqa om kärleken till fjällen och naturen

Angeliqa Mejstedt finns inte längre hos oss. Då Angeliqas blogg vandringsbloggen.com fortfarande lever kvar i Angeliqas anda vill även vi…

fjällvandring

11 saker att tänka på inför sommarens fjällvandring

Svenskarnas allt större äventyrslust och trenden att semestra i Sverige gör att allt fler söker sig till den svenska fjällvärlden…

Guider till vandringsleder i fjällen

Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som…

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och…

Fettjeåfallet

Fettjeåfallet är en av Sveriges vackraste vattenfall som dessutom ligger strax utanför en av Sveriges vackraste byar – Klövsjö. Vandringen…

Vandringsleder i fjällen

Vandringsleder i fjällen Visit Fjällen har sammanställt tips på bra vandringsleder i fjällen. Listan skulle…

Fjällinformation

Om Svenska Fjällen Fjällkedjan erbjuder dig stora möjligheter för rekreation året om – och är…

Fjällens Nationalparker

Fjällens nationalparker I den svenska fjällkedjan finns det nio nationalparker. Här har vi samlat informnation…

Fjällvandring

Aktiviteter

Fjällnäs

Aktiviteter

Klövsjö/Vemdalen Äventyr & Konferens

Strapatser Funäsdalen

Säfsen Resort

Aktiviteter

Edsåsdalen Turism

Aktiviteter

Vilseledaren

Aktiviteter

Edsåsdalen

Aktiviteter

Fjällkyrkan i Sälen

Gränslandet

Aktiviteter

Puls Åre

Dalafjällen

Stöten

Vilket resmål i fjällen passar dig bäst?

Har man inte varit i fjällen tidigare är det inte lätt att veta vilket resmål som passar bäst. Här följer några tips på passande resmål i fjällen för dig som ska fjällvandra.

Utmanande turer

Är ni på jakt efter utmanande fjällvandring med längre turer och kanske vill bo i tält? Den tveklöst första och kanske mest utmanade vandringen hittar ni i Sareks nationalpark, här finns sex av Sveriges tretton högsta fjäll och nästan hundra glaciärer. Är du på jakt efter storslagen fjällmiljö? Då har du hittat rätt! Ett annat tips för dig som vill ha en utmaning är givetvis att bestiga Sveriges högst berg/fjäll, Kebnekaise. Här hittar du en del om Kebnekaise och Sveriges övriga fjällområden. 

Gå mellan fjällstationer

Den givna klassikern för dig som vill bo på fjällstation är Jämtlandstriangeln. Lättillgänglig med tåg, buss, bil är den en av Sveriges mest trampade leder både sommar och vinter. Ett annat alternativ är att besöka Helags Fjällstation som ligger vid foten av Sveriges sydligaste glaciär.

Barnvänliga dagsturer

Ska man vandra med barn säger vår erfarenhet att det är bra att satsa på korta turer som med fördel leder fram till något kul. Exemplevis finns det i Vemdalen Fem vattenfall som alla nås med korta dagsturer under 3 km enkel väg. Kom ihåg att ta med er go'fika så det räcker och blir över:) I Funäsfjällen har man samlat ett koncept som heter 1000-metersjakten där man ska besöka ett visst antal toppar över tusen meter, en annan kul utmaning för familjen som med fördel passar familjer med lite äldre barn.

Ta del av våra fjällnyheter direkt i din mailkorg.

Annons