Annons

Åre

Intill den jämtländska Indalsälvens norra strand hittar du Åre. Förutom att destinationen har arrangerat tre alpina världsmästerskap, har en närhet till fjäll-, vatten- och matupplevelser, är det också Sveriges största skidort. 

Här är din resmålsguide till Åre.

 

Om vi ska berätta allt som går att upptäcka i Åre kommer du få sitta här ett bra tag. Låt oss istället ge dig en bild av hur en minnesvärd sommar- eller vinterresa kan se ut i Åres områden.

Kort fakta

Destinationen Åre består av fyra områden. Det är Duved, Tegefjäll, Björnen och Åre by, som fjällbesökaren smidigt kan röra sig mellan.

Vad finns i Åres områden?

Duved & Tegefjäll utgör de västligaste delarna av Åredalen. Under vintern erbjuds breda, långa pister med ett lugnare tempo i båda skidsystemen. Genom en 15 minuters biltur från Duved når du Tännforsen, som brukar kallas för Sveriges största vattenfall. Närmaste matbutik i Duved är ICA Nära, medan det finns en Handlar´n-butik i Tegefjäll. Bussresan till storebror Åre en tjugo minuters bussresa bort. 

Björnen är perfekt för den nyfrälsta skidåkaren, men också fullt av aktiviteter för barnen. Skidsystemet sitter ihop med övriga delar av Åre, vilket gör det lätt för familjen att ta sig dit. I Åre Björnen finns även en av Åres kända white guide-listade restauranger, designhotellet Copperhill Mountain Lodge. För den som vill laga maten själv finns till exempel ICA Nära Björnen och Björnen livs i området. 

I Åre By känner du storstadspulsen á la fjällen. Det är destinationens största skidsystem, men ger också ett stort utbud av restauranger, shopping och andra upplevelser, året runt. 1420 m.ö.h. finner du Åreskutan, där du kan utmana dig med en topptur med skidor vintertid och till fots under sommarsäsongen. Om du hellre väntar inne i värmen eller på ett soligt däck, kan du ta kabinbanan till Sveriges högst belägna café - Toppstugan Åre - de dagar vädret tillåter. 

Åre Sweden skriver att de vill vara snål med orden “här finns något för alla”, men de tycker att det stämmer in bra på just Åre by. Förutom turer i form av vandring och skidåkning, kan du ta dig an cykling i Åre bike park eller se över möjligheten till vattensport i Åresjön.

Tips från en local

Med en kärlek för fjällvärlden och inte minst Åre delar Ebba Forsgren med sig av sina bästa local-tips till Visit Fjällen.

Ebba Forsgren i Åre

Ebba Forsgren, en born and raised Årebo, som dokumenterar sina äventyr på flera plattformar. På hennes instagram kan du hitta än mer inspiration till din fjällsemester.

EBBAS VINTERTIPS I ÅRE

 • Tura istället för att ta liften — mycket mindre folk, mer av en naturupplevelse och du kan komma åt helt annan åkning!. Men obs se till att du har koll på terräng, risker och utrustning först. Går att hyra grejer på Åre Skidsport bland annat 
 • Vintercampa — hyr om du inte äger grejer 
 • Basta i bastuvagnen i Undersåker 
 • Laga mat utomhus under stjärnorna — på brasa eller stormkök
 • Skridskor (början av vintern) på Ottsjön eller Ånnsjön 
 • Pimpla — går att köpa grejer på Fjällsport i Duved
 • Drick god öl på Parkvillan, de har ett mikrobryggeri i källaren 

SOMMARTIPS I ÅRE

 • Cykla på någon av de nybyggda stigarna i Björnen 
 • Vandra i Storulvån 
 • Ät glass på bageriet Grädda
 • Tälta bredvid en tjärn och ta ett morgondopp innan du kokar kaffe på stormköket = Den perfekta morgonstunden
 • Bada i Ullåns naturliga pooler - åk upp till översta parkeringen i Ullådalen, sen är det en kort sträcka ner till ån. 
 • Träna i det nya uterummet på stranden, som ligger framför Åres Holiday Club och är designat av alpina stjärnan Anna Swenn Larsson
 • (sensommar) Plocka hjortron, lingon, blåbär och svamp

Tips och utlåtande från tidigare gäster

“5 resor på 8 år, överlägset bäst i Sverige. Vill man inte trängas så ta bussen över till Tegefjäll..//..har stått i kö ca 5 min på 4 dagar i Tegefjäll medan man får vänta 15min för gondolen till toppen på högzon..” (2021)

“Vi har haft skidskola till båda barnen och den har varit riktigt bra. Lärarna har varit superbra och i lilla gruppen var de många lärare som hjälptes åt. Vårt äldsta barn (5 år) behövde byta nivå och inte heller det några problem.” (2020)

Resa till Åre

Oavsett om du kör en hyrbil, din egen eller bokar en taxi, är det europavägar och i slutändan europaväg 14 som leder dig fram till Åre. Det finns även möjlighet att ta tåg till stationen i Åre By, buss från olika delar av landet och flyg till Åre Östersund airport. 

Facebookgruppen “Åre-bilkollektiv”

Kan du tänka dig att samåka, men har ingen att åka med? Då kan du klicka in dig på facebookgruppen ÅRE-bilkollektiv. Detta kan även vara en bra grupp om du glömt något hemmavid, har du tur ska en person från samma ort ta sig till Åre någon dag efter dig.

Resa till Åre med tåg

Flera tågföretag som kan ta dig till Åre, både sommar som vinter. Vill du ta dig direkt till backen eller vandringsleden när du anländer, då kan nattåget passa bra för dig! Nattåget anländer till stationen på morgonen och är beläget i Åre by.

Tåg till Åre går året runt

Foto: Snälltåget

Sommar i Åre

Om du tror att sommaren i Åre erbjuder färre aktiviteter så får du tänka om. Närheten till vatten nämnde vi förut och det är något som utnyttjas till fullo. I Åre kan du testa allt från den spännande forsränningen till stand up paddleboard omringad av fjällvärlden. Om du vill stanna kvar på fjället även sommartid, kan du både vandra en av bykartans leder eller ta downhillcykeln ner i Åre Bike Park.

Fjällvandring

I den digitala kartguiden Åre Trails finns leder för vandring, cykling och löpning, med olika längd och svårighetsgrad. Du kan vandra en led som är under en kilometer till en brantare sju kilometers topptur till Åreskutan. Din fjällsemester, du bestämmer! 

Vinter i Åre

Under vintern har Åre öppet i fyra olika skidområden; Duved, Tegefjäll, Björnen och Åre by. Här kan du hitta ett område som passar både nybörjaren och den vana alpinåkaren. Kanske vill du gå uppför backen istället för ner? Åre erbjuder också chans till topptur! Det finns dessutom längdspår för den som vill byta ut utförsåkningen helt. 

Duved & Tegefjäll: Duved och Tegefjäll skidsystem sitter ihop, båda med ett dominerande utbud av röda och blåa backar. Här finns det möjlighet till fin skidåkning för både nybörjare och de på medelnivå.

Björnen: Hela området Björnen passar perfekt för barn och nybörjare. Du hittar aktiviteter för barnen i Björnlandet, på Valles torg  och vid toppen av björnen-liften finns en snow park på grön nivå. 

Åre by: Grönt till svart, i Åre by hittar du alla nivåer av skidåkning. Kanske tar du ett nostalgiskt åk i den smala World Cup-backen, väljer en av de röda pisterna från Åreskutans topp eller håller till i det blåa skidlandet.  

Åre passar för

Välj aktivitet, sätt din nivå och se vilket område i Åre som passar din fjällsemester. När det kommer till liftkort gäller ett skipass för alla skidsystemen. Detta är en destination för den som letar efter alla typer av nivåer och möjligheter till ett stort system! 

Boende

Åre erbjuder flera varianter på boende, allt från hotell till stugor och lägenheter. Det finns möjlighet till boende centralt i Åre by och vid backarna i Björnen, Duved och Tegefjäll. Det går dessutom att skicka en förfrågan i  facebookgruppen Boende i Åre om boende för just din fjällsemester, där du kan försöka få tag på allt från lediga rum till stugor. 

TEXT: Lina Conrad Andersson

Allmän info om Åre

Liftar: 46
Nedfarter: 89
Liftkapacitet: 53140 personer / timme
Längsta nedfart: 6500 meter
Preparerade längdspår: 96 km
Restauranger/Caféer/Barer: ca 70 st mellan Duved och Åre Björnen
Antal vandringsleder på turistkarta: På ledkartan över Åreskutan och Mullfjället finns det 23 st leder
Antal vattenfall: 8 st
Antal cykelleder på turistkarta: 36 st Downhill trails och 7 st Cross Country trails.
Antal golfbanor: 1 st, 18 hål

 

Turistinformation
Resa hit

Hitta hotell i Åre

Hotell Fjällgården

Centralt läge och enkel tillgång till skidåkning och vandring Hotell Fjällgården har ett oslagbart läge,…

Läs mer

Holiday Club

Holiday Club Åre är att betrakta som Åres bästa tränings- och aktiviteteshotell. Hotellet är ett…

Läs mer

Buustamons Fjällgård

Buustamons Fjällgård är ett hotell i Åre och inte vilket hotell som helst. Det är…

Läs mer

Hotell Karolinen

Välkommen till Karolinen Hotell Täljstenskrog Med rötter ända tillbaka till 1600-talet är Hotell karolinen en…

Läs mer

Copperhill Mountain Lodge

Exklusivt boende i toppklass. Det är vad du har att vänta på Copperhill Mountain Lodge…

Läs mer

Tott Hotell Åre

Tott Hotell i Åre kallar sig för Åres skönaste hotell och det ligger något i…

Läs mer

Hotell Åre Torg

Åre Torg Hotell är ett charmigt och bekvämt hotell som ligger centralt vid Åre torg,…

Läs mer

Hotel Åregården

Förstklassigt, centralt beläget fjällboutiquehotell i nationalromantisk byggnad, med personlig service och genuin atmosfär. Har ”det…

Läs mer

Hotell Renen Duved

Naturskönt läge och äventyr utanför dörren Hotell Renen i Duved erbjuder ett idylliskt läge med…

Läs mer

Millestgården Eco Lodge

Välkommen till Millestgården Eco Lodge i Duved Hotellet ligger vid foten av fjället där utrymme…

Läs mer

Hotell Mullfjället

Hotell Mullfjället är ett hemtrevligt pensionat i Duved. Här har du nära till skidåkningen. Pensionatet…

Läs mer

Stuguthyrning i Åre

AGO Mitt i Åre

AGO Mitt i Åre hyr ut privatägda hus, stugor och lägenheter i Åre by samt…

Läs mer

SkiStar Åre

Skistar driver skidanläggningen i Åre och är en största förmedlaren av boende men det finns…

Läs mer

Bubblan i Åre

Bubblan är en fastighet med turistlägenheter mitt i centrala Åre.

Läs mer

Duveds Semesterby

Stugor i Duved

Läs mer

Vandrarhem i Åre

Fjällportens Pensionat

Hotell och Pensionat i Duved

Läs mer

Vanliga frågor inför ditt besök i Åre

Att besöka Åre är en fantastisk upplevelse, oavsett om det är för skidåkning på vintern eller för att utforska den vackra naturen under sommaren. Var noga med att planera och utforska de olika aktiviteterna och sevärdheterna som Åre har att erbjuda.

Annons