Annons

Vemdalen

Vemdalen är en riktig pärla i hjärtat av den svenska fjällvärlden, närmare bestämt på gränsen mellan Härjedalen och Jämtland. Destination Vemdalen är idag en året runtdestination som i stor utsträckning riktar sig till den aktiva resenären som uppskattar utomhusaktiviteter vare sig det är någon form av skidåkning vintertid eller vandring på sommaren.  Destinationen består av resmålen Björnrike, Vemdalen, Storhogna och Klövsjö. 

vimeo-video-thumbnail

Skicka en förfrågan för er Grupp/konferens

Slipp lägga timmar på research och annat krångel. Fyll i vårt formulär så ser vi till att du får tre offerter från olika fjällföretag som matchar era behov. Detta är en tjänst som endast gäller större grupper och företag. Och inte Vecka 9 och påsklovet.

Vemdalen- En av Sveriges bästa fjällorter sommar som vinter

Turismen i Vemdalen kom igång redan på 30-talet. Då var det snarare sommaren än vintern som lockade gäster till en lilla fjällbyn på gränsen mellan landskapen Härjedalen och Jämtland. Idag är Vemdalen en av Sveriges största skiddestinationer som under vintern lockar tusentals gäster varje vecka. Sommaren i Vemdalen har utvecklats mycket positivt de senaste åren i takt med att allt fler fått upp ögonen för fjällen sommartid. Nedan följer en komplett resguide med mängder av tips inför din vistelse i Destination Vemdalen.

Kort fakta om Vemdalen

Destination Vemdalen innefattar ett antal resmål och kärnområdet sträcker sig från Björnrike, via Vemdalen by och Vemdalsskalet vidare in i Jämtland till Storhogna och Klövjsö. Den sistnämnda har på senare år även fått epitetet Sveriges vackraste by.

Varje resmål har sin charm

Klövsjö en är by känd för mathantverk, öppna landskap och utmanande skidåkning. Här har det tävlats en hel del genom åren men trots utmanande svarta pisten finns också mjuka fina backar som passar hela familjen. Utanför Klövsjö finns även Fettjeåfallet som är ett av Sverigs högsta vattenfall. I Klövsjö finns en Ica-butik och vi uppmanar som vanligt er gäster att hanlda lokalt för att stötta den lokala näringen.

Storhogna ligger mer eller mindre uppe på fjället vilket gör upplevelser och lederna väldigt lättillgängliga. Här återfinns också Sveriges första fjällspa med en fantastisk vinterträdgård på Storhogna Högfjällshotell. Här finns fina längdspår, turleder och vandringsleder, alpinskidåkningen är mjuk och fin och tack vare anslutningsliften till Klövsjö erbjuds kul skidåkning.

Vemdalsskalet är meckat. Det är på Vemdalsskalet det händer. Här finns områdets bästa after ski, största utbud av restauranger och butiker. Här hittar du också det största skidområdet med fyra bekväma sittliftar som gör att man nästan helt kan undvika knapp- och ankarliftar (till och med i barnområdet erbjuds en sittlift). Här finns också en året runt-öppen turistinformation som erbjuder personlig service samt en del schysta souvenirer. Här finns områdets största Ica-butik.

Björnrike där skidåkningen uppnår perfektion. Man talar idag ofta om skidbackar som gör att åkaren tror att de är bättre än man egentligen är. Den typen av lagom sluttande breda carvingbackar hittar man i Björnrike. Björnrike är många barnfamiljers favorit, på senare år har restaurangerbjudandet förbättrats så att det finsn ett flertal bra resturanger som är öppna både lunch och middag. Här finns även en liten Ica.

Tips och utlåtande från tidigare gäster/locals:

Här har vi klippt några citat från tidigare gäster för att ge er en bild av Vemdalen och vad gästerna upplever.

”Snösäkert för att vara Sverige och mindre köer än exempelvis Sälen.
Familjevänligt och bra skidåkning med varierande backar.”

”Här hittar du allt som behövs för snölek,skiing, familjesemester och bara relax. Trevliga kundtjänst, bra utbud i butiker, bra skibackar, fin pulkabacke.”

”Bästa skidorten!
Finns allt för alla åldrar.
Mysigt torg med restauranger och barer.
Fina boenden mitt på torget.
Vemdalen v.6 är en fartfylld vecka som man måste boka i tid för att få plats.
Backarna och toppstugan är av bästa slag!”

Sagt om Klövsjö:

Mycket gemytlig och trevlig skidanläggning med backar från avancerat till nybörjare. Modern 6 stolslift tar dig snabbt upp på berget. Du kan även åka över till Storhogna som sitter ihop med Klövsjö. Där är det enklare backar. Ny skidshop och skiduthyrning just bredvid parkeringen.

Några tips från en local Klövsjöbo

Marcus Ståhl som också driver Visit Fjällen bor i KLövsjö, här följer några lokala sommartips från Marcus.

Jag flyttade till Klövsjö för drygt 5 år sedan, från början var det en kombination av fjällets dragningskraft och ett spännande nu är vi kvar och trivs som fisken i vattnet.

- Då vi har små barn som idag (2021) är 4 och 1 år kommer alltid deras intressen först, det innebär att en utflykt ofta börjar med någon rolig aktivitet för barnen, särskilt fyraåringen Abbe. När vi väl har en plats att utgå ifrån kan jag och min fru turas om att göra egna avstickare på fjället.

Marcus kombinerade tur- och lektips

Dessa tips passar bra för barnfamiljer där både vuxna och barn vill få ut lite aktiveringen på fjället.

Parkera vid Storhogna M och cykla på den nya cykelbanorna, kan med fördel avslutas med korvgrillning och en sväng på Plupps promenad vid Storhogna Högfjällshotell. Föräldrarna kan samtidigt turas om att cykla/springa på fjället. Ta sikte på Samevistet eller kanske spring hemåt till Vemdalsskalet eller Klövsjö längs Karl XI’s led, beroende på var ni bor. Denna aktivitet gör sig bra även vintertid, då kan man dock inte åka Karl XI's led till Klövsjö, men mot Skalet går det fint.

Jag upplever att små barn behöver nästan konstant aktivering för att en vandringsutflykt ska bli kul. Då är Trollstigen till Jaktstugan ett perfekt alternativ. När ni väl är uppe tar ni en fika och en av föräldrarna kan sedan få lite egentid och springa hem:) Antingen via längdspåren eller en mer utmanade tur är att ta sikte på Skalstoppen, och sen ta Pers backe ner.

Marcus utmaning

Det är alltid kul att utmanas lite extra och Marcus tar ofta sikte på en topp. I Klövsjö finns det en väg som heter Bergbacken. En av Marcus vardagsturer inkluderar den tunga stigningen. Den är också ett segment på Strava så du kan mäta dig med de allra bästa:) När du når toppen av Bergbacken tar du vänster in i skogen och följer en stig (utan markering) med lite lätt motlut, efter en bit kommer man till en T-korsning där du svänger vänster ner mot Klövsjö igen.

Resa till Vemdalen

Majoriteten av besökarna som reser till Vemdalen reser dit med egen bil men de senaste åren har även tåget fått sig ett uppsving efter ett lokalt initiativ som skapat möjligheten att resa till Vemdalen med nattåg hela vägen från Malmö via Stockholm m.fl. Vemdalen ligger 48 mil från Stockholm och 66 mil från Göteborg, det är en förhållandevis lång resa men ändå en av de första riktigt bra skidområdena om du kommer söderifrån.

Resa till Vemdalen med tåg

För att resa till Vemdalen med nattåg bokar du enklast biljetter hos Snälltåget som driver linjen. Tåget stannar börjar i Malmö och stannar bland annat i Lund, Linköping och Stockholm på sin väg mot Vemdalsfjällen. Den sista biten från tågstationen i Röjan erbjuds transferbuss om ingår i priset om du bokar till din sluthållplats i destinationen.

Buss till Vemdalen

Att resa med buss till Vemdalen gör man enkelt och smidigt med Härjedalingen som har frekventa avgångar till Härjedalsfjällen året om. I

Res kollektivt i Destination Vemdalen

För dig som väljer att resa till Destination Vemdalen kollektivt med ex buss eller tåg kan det vara skönt att veta att det finns taxibilar i området året runt så att ni kan ta er iväg på utflykter. Taxibilar behöver förbokas och det gör du enklast via Taxi Vemdalen Klövsjö som är ett lokalt bolag. Under vintersäsong finns också Snöpendeln som är den lokala bussen som går dagligen mellan de olika skidområdena och byarna Björnrike, Vemdalen by, Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö.

Sommar i Vemdalen

Vemdalen har satsat allt mer på sommarturismen och här erbjuds en väldigt bra produkt för barnfamiljer. Cykelbanor, torglek och vattenfall är några av reseanledningarna. Här finns ett koncept som kallas Finn Fem Fall som innebär att besökarna genom fem korta vandringsleder kan besöka fem vattenfall på olika platser i området. Här finns också en trollstig, naturstig och en flertal badplatser där Klövsjön utmärker sig som den mysigaste. Ytterligare en rolig aktivitetet för både stora och små kan vara att testa på SUP på Klövsjön eller Svartåstjärn, Klövsjöfjäll hyr ut SUP-brädor och har flytvästar. Vårt tips är att köpa med er nygräddade bullar från Klövsjö Stenugnsbageri och ta sikte på vindskyddet på andra sidan Svartåstjärn. Små barn upp till ca 12 kan sitta fram på en förälders bräda. En perfekt tur för hela familjen.

Fjällvandring

Fjällvandringen i Vemdalsområdet får klassas som enkel och lättillgänglig, här väljer de flesta att gå endagsturer och sova i bekväma sängar istället för tält och frystorkad mat:) Besök någon av vattenfallen där Fettjeåfallet är det mest spektakulära. Ta sikte på någon av de gamla fäbodvallarna, Fallmoran eller Bräckvallen. Gå en bit av Karl den XI led som går igenom destinationen. Det sägs att Karl den XI själv passerat på leden när det begav sig. Guide till Fjällvandring i Vemdalen.

Vinter i Vemdalen

Destination Vemdalen är Sveriges tredjestörsta skidområde sett till antalet besökare. Men skidområdet är också ett av de bästa i landet sett till utbud av sittliftar och variation av skidbackar. Med hela 6 sittliftar (varav 4 på Vemdalsskalet, en i Björnrike och en i Klövsjö) vågar vi lova en behaglig skidsemester. Här finns också ett flertal längdspår där vi tycker att Storhogna utmärker sig som det bästa området för dig som vill åka längd. Skidanläggningen drivs av Skistar och det är samma liftkort som gäller i de tre skidområdena Björnrike, Vemdalsskalet och Storhogna/Klövsjö. Vi rekommenderar er att besöka samtliga även omd et innebär en liten bilresa för att ta sig till de olika områdena. Det går även en lokal skidbuss under vintersäsongen. Ett annat tips är att besöka någon av Vemdalens fjällstugor, Samevistet, Varggransstugan och Jaktstugan som alla tre är belägna på ett fjäll en bra bit från civilisationen.

Vemdalen passar för

Vemdalen har ett förhållandevis stort nöjesutbud om man jämför med andra mindre orter men det är trots allt barnfamiljerna som är i fokus i Vemdalen. Här finns gott om barnområden, åkband och inte minst Valle som barnen älskar.

Konferens

För konferensen rekommenderas nybyggda Klövsjöfjäll, Storhogna Högfjällshotell eller för den mindre styrelsen eller ledningsgruppen är Villa Björnrike en helt unik och lyxigt alternativ. Läs mer om konferens i vemdalen.

Boende i Destination Vemdalen

Med ca 20 000 bäddar finns det mängder av alternativ att välja mellan i Vemdalen. Det har byggts väldigt mycket backnära boende de senaste 10 åren varav chansen att du hittar ski in-ski out-lägen är stor.

Hotell och pensionat i området

Bokavilla.se. Via BokaVilla kan du boka tre exklusiva villor i Björnrike. I en av villorna finns även rum med hotell- och vandrarhems-standard.

Hotell Klövsjöfjäll. Invigdes 2020 och innefattar 39 dubbelrum, härlig relaxavdelning och bra möjlighet för konferens.

Storhogna Högfjällshotell. En klassisk anläggning som från börjar bara var en fikastuga men under åren har anläggningen utvecklats och idag är det ett fullskaligt och extremt genuint fjällhotell

Gästis. I Vemdalen by finns ett väldigt mysigt vandrarhem som heter Gästis. Här finns ett delat kök, ett konferensrum, delad bastu och mysiga rum.

Vemdalsskalets Högfjällshotell. Det var här allt började 1936. Hotellet har fortfarande ett fåtal hotellrum men erbjuder idag mestadels lägenheter.

Stugförmedlare

Vemdalsskalet.com (boende på Vemdalsskalet)

Skistar.com. Mycket ski in ski out boende i backnära lägen genom hela destinationen.

BokaVemdalen.se. Hyr mest ut privatägda stugor men erbjuder en hel del alternativ

AGO i Vemdalen. Förmedlar boende i både Vemdalen och Åre. Erbjuder både stugor och lägenheter av varierande storlek och form.

Mer boende och företag i Vemdalen hittar du nedan. 

Sommaraktiviteter i Vemdalen

Vinteraktiviteter i Vemdalen

Vemdalen är Sveriges tredje största skidområde sett till antalet liftkortsdagar. Skidåkningen sker i tre områden, Björnrike, Vemdalsskalet och Storhogna/Klövsjö i sammanlagt 58 nedfarter. Storhogna/Klövsjö är området med störst skidyta men den mest populära delen är Vemdalsskalet där du också hotar ett flertal sittliftar och en fint område med varierande skidbackar. Björnrike passar perfekt för barnfamiljer och dig som älskar breda carvingsvängar i lagom lutande backar. I Vemdalen finns totalt 58 nedfarter. Vemdalen utmärker sig också med att erbjuda stor andel ski-in-ski-out-boende vilket gör skidsemestern bekväm.

Allmän info om Vemdalen

Liftar: 35
Nedfarter: 58
Liftkapacitet: 37 712 pers/timme
Längsta nedfart: 2 200 m
Preparerade längdspår: 112 km varav 45 km i kringliggande byar.
Restauranger/Caféer/Barer: 30 st
Antal vandringsleder på turistkarta: 16 st
Antal vattenfall: 5 st
Antal cykelleder på turistkarta: 13 st
Antal golfbanor: 2 st 18-hålsbanor

Turistinformation
Resa hit

Andra resmål i Jämtland Härjedalen

Björnrike (en del av Destination Vemdalen)

Tänndalen

Åre 

Ramundberget

Hitta boende i Vemdalen

Ursäkta, vi kunde inte hitta några inlägg. Försök med en annan sökning.

Utvalda restauranger i Destination Vemdalen

Fjällen i sommar

Follingers

Upplev den kulinariska pärlan Follingers belägen vid Rätanssjöns strand. I den idylliska Rätansbygden, omgiven av…

Läs mer

Hovde Kök & Bar

Hovde Kök & Sportbar ligger centralt på Vemdalsskalet vid det nya torget Skalets Torg som…

Läs mer

Björns Brasserie i Björnrike

Björns Brasserie hittar du i skidmeckat Björnrike, utanför dörren hittar du familjens skidfavorit med långa…

Läs mer

Restaurang Bräjks

Restaurang Bräjks ligger i perfekt ski in ski out läge vid de sköna cruisingbackarna i…

Läs mer
Annons