Annons

Upptäck Björnrike - Fjälläventyren väntar på dig

Välkommen till Björnrike, en dold pärla i de svenska fjällen som erbjuder en harmonisk blandning av natursköna vyer och spännande äventyr.

Här är vår guide till Björnrike!

Foto: Visit Fjällen AB

Denna charmiga destination är perfekt för dem som längtar efter en paus från vardagen och en chans att utforska naturen på nära håll. Oavsett om du är en entusiastisk skidåkare, en ivrig vandrare eller helt enkelt söker lugnet i den svenska fjällvärlden, har Björnrike något att erbjuda. Här är en omfattande guide för att hjälpa dig planera din resa till Björnrike.

Upptäck Björnrike - En översikt:

Björnrike är en del av Destination Vemdalen. en av de tre skidorterna i området (Björnrike, Vemdalsskalet & Klövsjö/Storhogna). Dess fridfulla omgivningar och gemytliga atmosfär gör det till ett populärt val för dem som söker en avkopplande fjällsemester. Här kan du förvänta dig vidsträckta fjällvyer där du ser halva Härjedalen ungefär:)

Aktiviteter i Björnrike med omnejd

Skidåkning och Snowboard: Björnrike är känd för sina välpreparerade backar och skidåkning i världsklass. Breda fina carvingbackar som gör att du känner dig som en bättre skidåkare än du kanske är. Med en blandning av pister som passar alla nivåer, från nybörjare till erfarna åkare, är detta en utmärkt plats att utveckla dina skid- eller snowboardkunskaper.

Längdskidåkning: Utforska gärna längdspåren i Björnrike och njut av den tysta fjällnära naturen medan du åker längdskidor. Destination Vemdalen erbjuder ett omfattande nätverk av spår för alla nivåer. I Björnrike finns två spår, de flesta längdspåren utgår från spårcentralen.

Hundspann och Snöskoter: För en extra dos äventyr kan du prova på hundspannsåkning eller snöskoterturer. Guidade turer tar dig genom det snötäckta landskapet och ger dig möjlighet att komma nära den vilda naturen. Vemdalen Experience erbjuder bla guidade skoterturer.

Vandring och Fjällpromenader: Under sommar- och höstmånaderna är Björnrike en trevlig utgångspunkt för vandringar och fjällpromenader. Utforska de grönskande dalarna, klättra upp på fjälltoppar och njut av den friska fjälluften. Ta sikte på Äventyrsstigen eller vandra till Björnrikestugan, två fina korta vandringsturer.

Cykling och Mountainbike: Ta med din mountainbike och ge dig ut på utmanande stigar som slingrar sig genom fjällterrängen. Exemplevis skulle vi rekommendera att ni tar anslutningsspåret mot Vemdalsskalet, ni passerar då förbi Högfjället och Vindarnas Tempel (rastplats med fin utsikt). Sen kan ni välja att cykla hela vägen till Vemdalsskalet och sen tillbaka eller svänga ner på Karl XI's led och istället landa i byn Vemdalen.

Restauranger i Björnrike

Efter en dag full av äventyr kan du koppla av och njuta av lokal mat på någon av de mysiga restaurangerna och kaféerna i området. Prova svenska specialiteter och njut av den avslappnade atmosfären. Här följer några av våra favoriter:

Bräjks

Ta ett brejk och glid in på Bräjks. Du kan faktiskt glida hela vägen in på uteserveringen. Bräjks ligger en bit upp i skidsystemet men kan nås med bil om man behöver, enklast tar du dig dit med skidor under fötterna. Maten är riktigt bra och servicen likaså.

Besök Bräjks hemsida.

Björns Brasserie

Vid bästa läget exakt vid parkerigen och Grizzly Express ligger Björns Brasseri. Här serveras rejäla och väldigt goda skidåkarluncher. Köttbullarna är grymma! Även kvällstid kan Björns Brasseri rekommenderas med en trevlig meny med blandad a la carte.

Spana in Björns Brasseri.

Boende

I Björnrike finns olika boendealternativ, från fjällstugor och lägenheter till hotelliknande boende på Villa Design med fantastisk utsikt. Välj det alternativ som passar dina behov och budget bäst. Här följer våra favoriter:

Villa Design

Ett påkostat och exklusivt boende erbjuds på Villa Design, här kan ni bo i rymliga lägenheter, i rum med hotellrumsstandard eller några få vandrarhemsliknande rum med toalett i korridoren. Här finns gym och spelrum i källaren bredvid ett av få inomhusgarage i fjällen.

Villa Björnrike

Exakt bredvid Villa Design ligger Villa Björnrike. Med 1000 kvadratmeter och 16 bäddar behöver ni inte trängas direkt. Rymliga gemensamma lokaler och ett av de mäktigaste konferensrum vi sett. Sviten är något att minnas vill vi lova. Exklusiva materialval och naturlig känsla när den är som bäst.

Båda dessa villor och även Villa Karlberg som ligger bredvid bokas via Eco Life Global som erbjuder boende i Björnrike.

Hitta boende i Björnrike.

Övrigt boende

Utöver boende ovan förmedlar även ett flertal företag boende i Björnrike, exempelvis AGO i Vemdalen, Skistar, Bokavemdalen, Stugknuten, AirBnB m.fl.

Resa till Björnrike

Björnrike ligger ca 48 mil från Stockholm och ca 40 minuter från Sveg där närmsta flygplats ligger. Vi vill gärna slå ett slag för att åka tåg till fjällen som drivs av Snälltåget och trafikeras under hela vintern. Nästa hållplats är Röjan och därifrån går transferbuss sista biten till Björnrike.

Säsonger och väder

Björnrike passar bra att besöka under hela vintersäsongen, samt sommaren och stora delar av hösten. Med skidåkning och snöaktiviteter under vintermånaderna och vandring, cykling och bärplockning under sommar och höst. Vädret kan vara omväxlande, så se till att klä dig efter förhållandena.

Praktisk Information: Innan du reser till Björnrike, se till att kolla öppettider för backar, aktiviteter och boende. Förbered dig också med nödvändig utrustning beroende på de aktiviteter du planerar att delta i. Skidor mm finns att hyra.

Slutsats

Björnrike är den perfekta platsen för en avkopplande fjällsemester med en mängd olika aktiviteter att välja mellan. Oavsett om du vill utforska naturen till fots eller på skidor kommer Björnrike att överträffa dina förväntningar och ge dig en minnesvärd upplevelse mitt i den svenska fjällvärlden.

Fler resmål till Härjedalen

Tänndalen

Funäsfjällen

Vemdalen

Lofsdalen

Marcus-stahl-fjallen-klovsjo-beskuren

Artikel av: Marcus Ståhl

info@visitfjallen.se

Skicka en förfrågan för er Grupp/konferens

Slipp lägga timmar på research och annat krångel. Fyll i vårt formulär så ser vi till att du får tre offerter från olika fjällföretag som matchar era behov. Detta är en tjänst som endast gäller större grupper och företag. Och inte Vecka 9 och påsklovet.

Allmän info om Björnrike

Liftar: 11
Nedfarter:
16
Fallhöjd: 470 höjdmeter
Längdspår: Vid spårcentralen: 2 km, 3 km, 5 km, 7.5 km. Det finns också ett 6 km långt preparerat förbindelsespår till Vemdalsskalet samt ett spår nere vid Björnrike Torg vid Blästervallen 1,6 km med elbelysning.
Bästa vandringsled:
Äventyrsstigen

Hitta företag i Björnrike

Villa Björnrike

Villa Björnrike erbjuder inte bara tak över huvudet och en säng att sova i, det här är ett av fjällvärldens mest exklusiva boenden. Villan ligger med strålande läge, på destination Vemdalens solsida, Björnrike. Hit slingrar sig vägen upp till den enastående utsikten över Sonfjällets nationalpark och Härjedalens orörda skogar. Många skulle betala dyrt bara för…

Restaurang Bräjks

Restaurang Bräjks ligger i perfekt ski in ski out läge vid de sköna cruisingbackarna i Björnrike. Här serveras i så stor utsträckning som möjligt närproducerad, ekologisk och riktig god mat tillagad med mycket kärlek. Björnrike är en del av Destination Vemdalen som är Sveriges tredje största fjälldestination. Ta ett brejk på Bräjks Precis som det låter…

SkiStar Vemdalen

Skistar driver skidanläggningen i Destination Vemdalen som sträcker sig från Björnrike och Vemdalsskalet i Härjedalen hela vägen in i Bergs kommun och orterna Storhogna och Klövsjö. Vemdalen är Sveriges tredje största skiddestination med tusentals skidgäster i systemet varje dag under vintern. Här stortrivs barnfamiljerna och skidentusiasterna. Här finns 6 Expressliftar med fyra eller sex stolar,…

Björns Brasserie i Björnrike

Björns Brasserie hittar du i skidmeckat Björnrike, utanför dörren hittar du familjens skidfavorit med långa breda backar. Inne hittar du fransk meny på fjällvis med en väl avvägd meny för barnfamiljen och som vill drömma sig bort till Frankrike för en stund. Peter Dahlbäck som sedan tidigare driver Hovde Sportbar och kök har inför vintern…

Annons