Annons

Lofsdalen - Den lilla byn med de stora äventyren

Lofsdalen är den intima fjälldestinationen i härliga Härjedalen. De kallar sig för den lilla byn med den stora skidåkningen. Här hittar du fin alpinskidåkning, välpreparerade skidspår och många mil skoterleder under vintern. En semester full med spännande upplevelser för hela familjen. 

Sommaren i Lofsdalen bjuder bland annat på lättillgängliga leder för både vandring och cykling, vackra utsikter, fina fiskevatten och inte minst god mat och lokalproducerad öl. 

Foto: Emma Edejern och privat.

Lofsdalen är den lilla byn som erbjuder den stora skidåkningen vintertid och mängder av andra aktiviteter året runt

Lofsdalen är en fjällby i Härjedalens kommun i Region Jämtland Härjedalen. Byn ligger exakt vid sidan av Lofssjön. I Lofsdalen bor det endast drygt 100 personer men antalet gäster är betydligt fler. Här finns ca 10 000 bäddar av olika karaktär så vi vågar lova att ni lär hitta ett boende som passar just era behov. Njut av bilderna ovan och dröm dig bort till nästa fjällsemester!

Resa till Lofsdalen

De flesta som reser till Lofsdalen gör det med egen bil men det finns några kollektiva alternativ där buss är mest aktuellt. Vill man åka tåg eller flyg är det byte i Sveg som gäller och därifrån är inte bussanslutningarna så många, kolla upp restider och byten. Från Stockholm är det drygt 50 mil och 61 mil från Göteborg.

Buss till Lofsdalen

Det går bussar både från Stockholm och Göteborg till Lofsdalen i Härjedalen. Härjedalingen har avgångar som går varje vecka från Stockholm (under Coronapandemin har Härjedalingen begränsad trafik varpå trafiken till Lofsdalen är inställd).

Sommar i Lofsdalen

De sista åren har det hänt mycket. Man har ett ledsystem för cykel som har utvecklats varje år med nya leder både downhill (liftburen cykling) och cross countryleder på fjället. Lofsdalen är en mysig liten by som bjuder på en lugn och avkopplande sommarsemester men som samtidigt kan kombineras med ett flertal adrenalinkickar och en rejäl dos motion för den som vill.

Vinter i Lofsdalen

Lofsdalen har en fin skidåkning och erbjuder skidåkning på hög höjd med en fantastisk utsikt. Högsta fallhöjden är över 490 meter och du har 25 backar och 9 liftar att välja på. Här finns allt man kan önska sig som barnområden, grillplatser, parker, Skicrossbana mm. Dessutom är liftkortspriserna förhållandevis låga om man jämför med många andra fjälldestinationer. Här finns också fina möjligheter att kombinera alpinskidåkningen med riktigt fina längd- och turleder.

Skidsemester i Lofsdalen en vacker vinterdag

Lofsdalen passar för...

Här finner du en liten genuin fjällby i Härjedalsfjällen. Här finns några restauranger, ett bryggeri och den grundläggande service man behöver. Lofsdalen passar utmärkt för barnfamiljen eller kompisgänget som vill njuta av fjället och få massor av stugmys med god mat och bekvämt boende. Gillar du whiskey så gillar du Lofsdalen, här finns nämligen en topprestaurang som har ett samarbete med Mackmyra. Lofsdalen Skybar ligger högst upp på Hovärken (dit skidliften tar dig) och erbjuder 360-gradig utsikt över fjällen. Här finns Europas högst belägna whiskylager. I källaren vilar nämligen ca 400 privata whiskytunnor från svenska Mackmyra whisky. I baren finns även Sveriges största utbud av Mackmyra. 

Boende i Destination Lofsdalen

Med ca 10 000 bäddar finns det mängder av alternativ att välja mellan. Här byggs det varje år nytt boende. Det gör att det finns ett stort utbud av olika storlek och i olika lägen. Det mesta boendet förmedlas av Destination Lofsdalen vars hemsida du når här.

Några olika boendealternativ

Fjällterassen

Fjällterassen i Lofsdalen ligger verkligen ski in ski out. Med lekplats, grillplats och skidbackar exakt utanför dörren blir barnfamiljens semester på Fjällterassen enkel och full av aktivitet. Det är dessutom bara ett stenkast till Lofsdalens Aktivitetshus med bowling, restaurang och lek. Fjällterassen erbjuder rymliga lägenheter med åtta bäddar och bastu.

Lofsdalen Skilodge

Högst upp i området Fjällterrassen ligger Ski Lodge 1125 som är ett nybyggt område. Här erbjuds ett av Lofsdalens mest exklusiva och bekväma boenden. Här hittar du både sommar- och vinteraktiviteter exakt utanför dörren.

Utsikten Höglandet

Utsikten Höglandet är placerat när Lofsdalens bästa skidspår och med ski in ski outläge för alpinskidåkningen. Utsikten är fantastik med fjällen och Lofssjön som kuliss.

Panorama Mountain Lodge

Panorama Mountain Lodge är ett helt nytt område i Lofsdalen på ett av dalgångens bästa lägen. Det ska inte blandas ihop med ett annat område som också heter Panorama. Panorama Mountain Lodge ligger högst upp på Hovärksvägen med enastående utsikt.

Här är det nära till spårcentral och med ett par stagtag är du ute i skidbacken. Laddstolpar för elbilar finns vid husen. Läs mer och boka Lofsdalen Panorama.

Lofsdalens fjällhotell

Under våren 2021 har Lofsdalens Fjällhotell fått nya ägare och hotellet kommer att slå upp portarna under sommaren. Lofsdalens Fjällhotell har 21 hotellrum i huvudbyggnaden, 20 hotellrum i en närliggande byggnad. Här finns också 10 lägenheter för familjer upp till sex personer.

Tips från en local

Visit Fjällen fick en kort pratstund med Emma Edejern som är Lofsdalsbo och gärna delar med sig av några tips.

- Att jag fastnade för just Lofsdalen, har mycket att göra med alla fina fisketurer jag gjort med min mormor och morfar här när jag var liten men framförallt för Lofsdalens fina natur och tillgänglighet. För den äventyrslystna naturälskaren som jag är, är Lofsdalen verkligen en guldgruva. Vintertid förser Lofsdalen mig med ett längdskidsystem som jag nog aldrig kommer tröttna på och fjälltoppar jag lätt kommer åt både på turskidor och med snöskor. Jag har funnit ett liv i Lofsdalen som jag aldrig känner att jag behöver ta semester ifrån.

Besöker du Lofsdalen för första gången? Oj så mycket fint du har att upptäcka. Här följer några turer eller aktiviteter som jag verkligen tycker ska upplevas. Här följer Emmas tips.

Emma Edejern i Lofsdalen.

Sommartips

Ruttjärn.
Vandra eller spring från västvallen upp till Ruttjärn, en liten tjärn på fjällets kant med fantastisk utsikt över Lofsdalen och Hovärken. 6km tur o retur.

Stenrutsleden MTB.
Superrolig cykelled för den som vill ta sig upp på fjället via fina serpentinsvängar. 12km är rundan och den passerar den populära våffelstugan som periodvis under högsäsong är öppen även sommartid.

Café gamla skolan.
Efter ett dopp vid Lofsjöns fina badstrand bör café gamla skolan besökas, fika, glass eller varför inte en lättare lunch? Ett supermysigt Café i precis vad det heter, Lofsdalens gamla skola.

Vintertips

Bandvagnstur på södra sidan.
Tolka med skidor bakom eller åk i bandvagnen upp till vändplatsen på södra sidan, skida sedan Lofsdalens vackraste turled runt Sömlingshågna. Storslagna vyer utlovas. På vägen ner unnar ni er ett extra fikastopp i våffelstugan.

Lussileden 22km tur & retur.
Älskar du att åka längd men inte är så förtjust i branta backar så är detta spåret för dig, fantastiska fjällvyer längs hela vägen. Du passerar dessutom två grillkåtor, där möjlighet till paus och skydd för väder och vind finns.

Kokhuset hantverk & vintagé.
Mysig liten gårdsbutik som är öppen året runt. Väl värt ett besök.

En avslutande gratisaktivitet

Pulkabacken i Glöte
Den bästa pulkabacken finns i Glöte, cirka 15 kilometer från Lofsdalen by. Parkering intill och ett fint vindskydd med möjlighet till att grilla korv eller bara göra upp en eld för värmen skull finns på toppen av backen.

Vi på Visit Fjällen tackar Emma för sina fina tips! Vi tackar också Emma som låter oss publicera alla fins bilder ovan där nästan alla är Emmas.

 

Sommaraktiviteter i Lofsdalen

I Lofsdalen finns det utmärkta möjligheter för både fjällvandring och trailrunning i fjällmiljö. Här är fjällen och vildmarken bara runt stugknuten och lederna är väl uppmärkta. Mil efter mil av markerade leder gör upplevelsen säker och enkel. Du väljer själv om du vill starta din vandring nere i byn, på gränsen till kalfjället eller vid Västvallen på andra sidan sjön. Längs med vandringslederna i Lofsdalen har man chans att passera både en och annan sjö för svalkande dopp eller kanske lite fiske.

Vinteraktiviteter i Lofsdalen

Lofsdalen är den lilla orten med den stora skidåkningen. Här hittar du 25 varierande nedfarter, bekväma sittliftar, barnområden och rejäl fallhöjd. Som om det inte var nog med en enastående utsikt finns det på toppen en restaurang med whiskeylagring som skapats för och tillsammans med Mackmyra. 492 Fallhöjdsmeter talar sitt tydliga språk, här erbjuds långa fina backar.

Resa hit

Till Lofsdalen väljer de flesta att resa med egen bil. Lofsdalen är en av de orter i svenska fjällen som ligger förhållandevis långts söderut varpå resan inte är så värst lång. 50 mil från Stockholm, 61 från Göteborg och 88 mil från Malmö. Vill du flyga ligger närmsta flygplats i Sveg.

Buss till Lofsdalen

Att åka buss till Lofsdalen är ett bekvämt och prisvärt sätt att resa. Härjedalen har direktanslutningar från bland annat Stockholm. Förboka din biljett.

Turistinformation

Hitta företag i Lofsdalen

Karins Sportbod i Lofsdalen

Hyr din fjällutrustning hos Karins Sportbod vare sig det är sommar eller vinter. Skidor, Fatbikes och El-mountainbikes är bara några av alla prylar som går att hyra på Karins Sportbod där servicen alltid är hög. Här hittar du även mode och lite inredning. Alla skidor som erbjuds för uthyrning är hyrskidor. De flesta av våra…

Lofsdalsfjällens Camping

Här bor du Vackert nära Lofssjön med en enastående utsikt över fjällen kring Lofsdalen. Campingen har tidigare blivit utsedd till Härjedalens bästa camping av Aftonbladet.   Campingen ligger nära service så som restauranger och Lofsdalens ICA-butik. Både vinter- och sommartid har du äventyren runt knuten. Här kan du läsa mer om Lofsdalen.

Lofsdalens Fjällanläggningar

Upplev fantastisk natur i vackra Lofsdalen. Här kan du njuta av fjällvyer, fjälltoppslagrad whiskey, lokalproducerad öl och mängder av aktiviteter för stora och små.  Lofsdalen är en liten gemytlig fjälldestination i södra Härjedalsfjällen. Här finns gott om aktiviteter både sommar och vinter och den som bara vill njuta av lugnet och vyerna har inte heller…

Lofsdalens Turistbyrå

Lofsdalen kallar sig den lilla byn med den stora skidåkningen Lofsdalens turistinformation ligger centralt beläget på huvudgatan genom byn, här kan du som gäst få hjälp att boka aktiviteter samt boka ditt boende i Lofsdalen. Kontakta turistinformationen om du har frågor så försöker dem alltid att göra sitt bästa för att guida dig rätt och…

Annons