Annons

Funäsfjällen

För 140 år sedan öppnade ett litet pensionat, vilket blev starten för dagens Funäsfjällen. I destinationens nio områden finns mil av möjligheter. Välj och vraka mellan små som stora upplevelser, för att hitta äventyret som skulle passa dig.

Här är din guide till Funäsfjällen.

Foto: Destination Funäsfjällen/Roger Borgelid och Emrik Jansson

Kort om Funäsfjällen

Funäsfjällen ligger i Västra Härjedalen och har mängder av upplevelser i nio olika orter. Destinationens historia började med en mans pensionat år 1882 och idag presenterar resmålet sig som Skandinaviens största skidområde.

Sex skidanläggningar och ett 300 kilometer långt längdspårsystem är bara en del av vad de erbjuder. Vill du cykla, paddla kanot eller köra fjällyoga? Läs om Funäsfjällens områden och finn vad som skulle fullända din resa.

Nio områden med fjällupplevelser

Resmålet har nio destinationer, åtta om du väljer att slå ihop Messlingen med Mittådalen. Här får du en överblick om vad varje område har att bjuda på.

Funäsdalen är destinationens centrum. Här kan du shoppa i butiker, besöka restauranger och hitta boende av alla slag. Genom att ta Funäsgondolen, sommar som vinter, kan du beskåda en panoramautsikt eller fara ner på skidorna i de långa pisterna. Det är även här det gigantiska längdspårsystemet Nordic ski:s brännpunkt ligger.

Ramundberget må vara en liten skidort, men den kan få den bästa skidåkare att bli kär. Puder, att kunna ta ut ordentliga svängar i backen eller låta fantasin flöda i parken. Tröttnar nu på att hålla dig nära pisterna kan du alltid ta en tur på Ramundbergets fjäll, oavsett vilken årstid du är där.

Beger du dig till Tänndalen hälsar du nästan på grannen Norge. Om du vill återvända efter en vintersemester här passar sommaren minst lika bra. Destinationen har 54 omväxlande nedfarter för utförsåkning och är en av Funäsfjällens större skidanläggningar, men är också en plats för vandring och cykelturer i allt från dalar till höga fjäll.

Bruksvallarna ligger vid den flera hundra kilometer långa älven Ljusnan och genomsyras av lokala mat- och kulturupplevelser. I den lilla byn finns mejeriet Fjellost, där det finns till exempel en gammaldags ko-ost på skummad mjölk. Inte alla som kan säga att man smakat på det! Orten har ingen skidanläggning, men har nära till äventyr på längdskidor.

I den lugna kyrkbyn Ljusnedal kan du boka en dig en stuga eller ett hotellrum, för att komma bort från stressen en stund. Genom samhället rinner Ljusnans vatten och på håll går det att beskåda Anåfjället. Du har nära till flera alpina skidområden och spår för den nykära längdåkaren. När snön töar kan du ta en paus från bergen och besöka Ljusnedals golfklubb - som ryktas vara Sveriges äldsta fjällbana.

Intill Messlingen finner du skidåkning för alla. Byn ligger fem kilometer från anläggningen Kappruet, där hela familjen kan testa sig fram i pisten och nå samma lift i slutet på färden. En mil bort hittar du också Mittådalen, Mihte. En samisk by som präglas av både kulturhistoria och renskötsel.

Tännäs erbjuder skidåkning i Tännäskröket, på både topparna K1 och K2. Vildmarksbyns skidsystem kan locka åkare på olika nivåer, både de som vill hålla sig i och utanför pisten. I småorten går flera äventyr för sommaren, som paddling och vandring i Rogens naturreservat. Strax utanför byn finns dessutom Myskoxhägnet, det enda hägnet med myskoxar i Sverige.

Det var i Fjällnäs allt började. De första besökarna tog sig till hotellet, som då var ett pensionat, år 1882. Det här är platsen för den som vill känna sig som en del av fjällen på riktigt och som längtar att ge sig ut på tur- eller längdskidor.

Tips från en local

Malin Hagberg, 33, flyttade till Funäsdalen för två år sedan. I dag jobbar hon där som vinterpatrull och cykelpatrull om sommaren. Fjällvärlden är hennes hem, där hon har sina hobbys och numera skulle inte byta tillbaka sitt tidigare liv i huvudstaden.

Visit fjällen har fått chansen att ta del av Malins guldkorn i Funäsfjällen. Här kommer de.

 

Malin Hagberg tog tjänstledigt två år för att plugga till fjällguide i Åre, även om hennes dåvarande bosättning var Stockholm. "Jag visste nog redan att jag aldrig skulle komma tillbaka", berättar hon för Visit fjällen. I dag bor hon i Funäsdalen med sin pojkvän.

 

Malins tips till sommaren:

  • Mittåkläppen, det är ett av mina absoluta favoritställen i Funäsfjällen och är inte svårt att gå upp på. Vanligast är att ta bilen till Djupdalsvallen ,där man också kan äta våfflor efter toppbestigningen.

  • Mountainbike har vuxit otroligt i Funäsfjällen och möjligheterna för bra cykling är enorma. Det finns mängder av cross country leder runt om i området och i Tänndalen, Ramundberget och till viss del Funäsdalsberget. Då kan man ta liften upp och cykla på fjället eller cykla på leder nedför.

  • Vara ensam på fjället, det är något jag tycker att alla borde få uppleva. Tidiga mornar eller eftermiddag eller kväll är fantastiska stunder, för att se soluppgång eller solnedgång. Det är tyst, ofta krispigt och härligt i luften.

  • Plocka svamp. Funäsfjällen är en riktig guldgruva om man gillar det! Här finns det otroligt gott om gula kantareller, vit taggsvamp och ostronskivling i skogarna. Så är man här i slutet av sommaren borde man planera in en svampdag. Det är värt det!

... och tips för vintertid:

  • Om man är nyfiken på att testa på topptur Funäsfjällen perfekt ställe. Det finns många olika skiduthyrare som hyr ut toppturs-utrustning. I Tänndalen finns Hamra syd som är ett topptursområde som tillhör skidanläggningen och det finns en topptursled på Funäsdalsberget som man kan följa upp och sen åka ner i pisten. Flera företag som erbjuder också guidade toppturer.

  • Om du har en van toppturare och vill ta sig till lite större berg finns det väldigt många bra möjligheter att ge sig iväg på skoter och få en extra upplevelse på köpet. Det går att hyra skoter på flera ställen runt om i Funäsfjällen. Man slipper långa anmarscher och kan lägga krutet på att ta höjdmeter. Storvigeln, Skarsfjället, Helags, Storskarven och Lillsakrven är några roliga berg som man kan ta sig till.

  • Flatruet är egentligen fint året om. Det är en stor slätt på kalfjället där man ser långt åt alla håll och det känns som att man är nära himlen. Det fina är att det går en bilväg rakt över slätten, så man tar sig enkelt dit. Man kan åka dit och titta på solnedgången, spana efter norrsken eller promenera.

  • Något som jag själv har fastnat för sedan jag flyttade till Funäsdalen är att åka turskidor. Man kan säga att det är som bredare längdskidor med stålkant. Man kan skida ut på fjället vart som helst och är inte bunden till preparerade längdspår. Du kan blanda att åka i längdspår, på skoterleder eller helt fritt.

Utlåtande från tidigare gäster

“Helt enkelt bästa skidstället i Sverige både för alpint och längd.” (2022, Freeride)

“Jag och fyraåringen tog gondolen upp från Funäsdalen. Redan när vi klev av var utsikten fantastisk. Vi gick sedan ett tiotal höjdmeter upp till toppen, där vyn var makalös i 360 grader. Jag ville aldrig gå ner.” (2020, Tripadvisor)

Resa till Funäsfjällen

Bilvägar innan och utanför Sveriges gränser

Det finns flera sätt att ta sig till Funäsfjällens orter, från sydligaste Tännäs till nordligare Ramundberget. Om du åker bil söderifrån är det via Gävle, Bollnäs och sedan väg 84 från Sveg som är den snabbaste vägen för de som tar sig via östkusten.

Utgår resan från till exempel Malmö eller Göteborg finns det flera router att välja mellan. Du kan köra innanför Sveriges gränser, genom Vansbro och vidare upp mot Särna. Det andra alternativet, som är något snabbare, är att du tar dig längst med västkusten, fortsätter över gränsen till Oslo, åker genom Stöten och fortsätter norrut mot Särna och vidare.

Resan kan skilja sig något beroende på exakt vart du ska, så se till att söka upp vilket alternativ som passar dig bäst.

Buss och tåg

Bussresor med den så kallade Härjedalingen går från Stockholm, Uppsala och Gävle sex dagar i veckan och stannar mitt i centrala orten Funäsdalen. Det går att boka både genom destinationens hemsida eller direkt på Härjedalingens hemsida.

Om du åker tåg som går via Norge är det Rörös som är den närmaste stationen, medan det är Sveg, Röjan, Ljusdal och Östersund inom Sverige. Till Sveg och Röjan, som är de två närmsta stationerna, tar du dig med Inlandsbanan som har daglig trafik under vintersäsong. Till Röjan går även Snälltågets nattåg från Malmö via Stockholm. Anslutande transfer har erbjudits till Tänndalen som är en del av Funäsfjällen. Från Ljusdal och Östersund går det att ta bussar vidare mot Funsfjällens destination.

Från Rörös är det drygt en timmas bilfärd till Funäsdalen och det går att läsa mer om resan hos transportkoncernen Vy.no. För att ta dig till destinationen med tåg inom Sverige kan du kika på till exempel SJ eller Snälltågets hemsida. Den sistnämnda har resor från både Malmö och Stockholm, som tar dig direkt till din vintersemester i Funäsfjällen.

Luftvägen till Funäsfjällen

Precis som när du tar tåg via Norge är det Rörös flygplats som gör att du kommer så nära Funäsfjällen som möjligt (ungefär 8 mil). För att landa på svensk mark får du flyga till Sveg eller Östersund. Det går daglig trafik till båda flygplatserna och därifrån kan man boka flygtaxi eller söka efter lämplig kollektiva alternativ. Även appen Freelway kan vara värd att spana in.

Foto: Destination Funäsfjällen/Emrik Jansson

Sommar i Funäsfjällen

Vandra eller ta en löptur omringad av fjäll

Funäsfjällen har över 30 utstakade leder som går från att vara lätta till mycket svåra, som går att klara av över dagen. De kallar turerna för guldturer och det går att läsa detaljerat om varje på destinationens hemsida.

Där beskriver de bland annat den sköna utflykten Säterturen, en lättare tur som passar de flesta. Om du har med dig löparskorna kan du välja att springa någon led, till exempel Livsäterån.

Det finns en tur på den högsta svårighetsnivån, vilket är den fem kilometer långa vandringen på Anåfjället. Låt dig inte luras av sträckan, för från äventyrets början till slut har du rört dig 350 meter i höjdskillnad. Det gäller också att vara uppmärksam på din omgivning, då Mittådalens renar gärna håller till vid fjället.

Förutom dessa två dagsturer finns det än fler leder och toppturer på högre höjder, som såklart bjuder magiska vyer när vädret tillåter.

Vill du veta än mer om vilka turer som finns och hur de ser ut kan du också ladda ner appen Spår & leder Funfjällen.

Här kan du läsa mer om fjällvandring.

Välj din cykeltur

Landsväg, allround-cykeln gravel eller mountain bike? Du kan välja vilken cykel du vill hoppa på. Destinationen har närmare 30 mtb-leder, som är allt mellan lätta till medelsvåra, men det går också att ge sig ut på en flera mil lång åktur på landsväg och ändå få njuta av fjällens grönska.

Vägen behöver förresten inte vara en millång. Den så kallade Rullskidbanan vid Ljusnans dalgång bjuder på en lätt asfalterad led med vackra vyer, som är åtta kilometer enkelväg.

Bege dig ut på vattnet

Vid skidområdet Tänndalen går det att hyra både kajak och kanot, sedan är det bara att ge sig ut på närliggande Svansjön på din sommarsemester. Håller du till vid Ljusnan finns det möjlighet att ta en avslappnande tur på älven med en kanot och pausa för fika någonstans på vägen.

Ytterligare paddelturer går att få i naturreservatet Rogen. Bland steniga fjäll och en vindling av sjöar går det både att ta en tur över dagen eller än längre.

Behöver du hyra en kanot eller kajak? Båda två går att ordna runt om i Funäsfjällen.

Fjällyoga

Yoga går att göra var och när som helst, men det kan bli en extra magisk stund när du befinner dig nära naturen. I Funäsfjällen anordnas flera läger med en kombo av just dessa två. Ett av dem är vandrings-och yogalägret i Bruksvallarna, som håller rum i augusti denna säsong.

 

Foto: Destination Funäsfjällen/Emrik Jansson

Vinter i Funäsfjällen

Skidåkning av alla slag

Nu när du hört om resmålets skidområden kanske det är dags att boka något för vintern. Om du inte vet vilken skidanläggning du vill åka vid eller är sugen på att testa flera olika kan du alltid skaffa ett skidpass de sex områdena som har utförsåkning.

Det är Ramundberget, Kappruet, Tänndalen, Tänndalsvallen, Funäsdalsberget och Tännäskröket som är skidorterna som ingår i det så kallade fjällpasset hos destinationen och har totalt 147 nedfarter. För den som vill hålla sig till en anläggning eller bara ska åka över dagen i ett område finns det andra liftkort också.

Lockar det att ge dig ut på högre höjder finns det flera dagsturer på turskidor, både som nybörjare och erfaren. Det kräver också att du läser på mer om vad man ska tänka på inför ett sådant äventyr, speciellt för din egen säkerhet.

En tur du kan ge dig ut på är uppför Storkläppen i Tänndalen, ett område som förövrigt är toppen för den som vill åka offpist på - om man har tur - orörd pudersnö. För den som vill ta ta det ett steg längre finns även möjlighet att boka helikopter för heliskidåkning.

Längdåkning

Hos Funäsfjällens Nordic Ski Center är det bara tiden som sätter stopp för längdåkningen. Skidspårsystemet har över 300 kilometer spår för dig att utforska och precis som med den alpina åkningen går det att köpa ett pass.

Det är flera spårcentraler sammanvävs med transitspår, vilket gör att du kan ta dig till Ramundsberget via Bruksvallarna och Fjällnäs via Tänndalen. Redan i oktober pistas spåren med sparad snö om du är sugen på försäsongsåkning.

Aktiviteter utöver skidåkningen

Men alla åker inte till fjällen för skidor och det gör inget, för det finns än mer att upptäcka. Funäsfjällen har till exempel aktiviteter med skoter, då det finns möjlighet att åka ut på 610 leder eller varför inte köpa ett fiskepass och tar skotern ut på en tur med pimpelfiske.

Om inte annat ligger resmålets myskoxcentrum strax utanför Tänndalen, den enda platsen i Sverige som har vilda myskoxar. Både fiskandet och besöket hos myskoxarna är en möjlig utflykt även på sommaren.

Foto: Destination Funäsfjällen/Emrik Jansson

Vilken är målgruppen?

Det kan vara rörigt att hålla koll på alla orter i Funäsfjällen, men samtidigt är det charmen med platsen. För det är bara att plocka det man vill ha.

Det sträcker sig mellan lugn utförsåkning i Kappruet till utmanande turer från Ramundberget till Härjedalens högsta berg Helags, som ligger 1797 meter över havet.

Boende i Destination Funäsfjällen

I alla områden vi beskrivit i denna artikel, från Funäsdalen till Fjällnäs, finns det boende av olika typer.

Letar du efter stuga eller lägenhet kan du hitta det i samtliga orter. Till och med det mindre området Tännäs har ski in-ski out-läge från sin camping, men närheten till pisterna under vintern gäller främst de sex områden som har en skidanläggning.

Ljusnedal är ett exempel på där det inte finns ett system för utförsåkning, men samtidigt är det en sju minuters lång bilresa till Funäsdalsberget. Plus att orten har en närhet till längdspår och skoterleder i närheten om vintern och vandringsleder om sommaren.

Pionjären Fjällnäs Est. 1882

Det finns flera klassiska hotell i Funäsfjällen. Fjällbäcken lodge ligger på en fjällsluttning i Bruksvallarna, Fjällgården vid Ramundberget har 30 meter till närmaste lift och Skoogs Krog & Logi är ett bed and breakfast nära en tur upp i gondolen.

Sedan finns hotellet som kom först till Funäsfjällen. Fjällnäs Est. 1882 är beläget över 800 meter över havet och ger en känsla av att du är mitt i vildmarken. Detta är en av sakerna som gör att du får en högst naturlig fjällupplevelse.

Fler resmål till Härjedalen

Vemdalen

Lofsdalen

Foto: Guro Midtmageli

Artikel av: Lina Conrad Andersson

lina.conradandersson@gmail.com

Allmän info om Funäsfjällen

Liftar: 37
Nedfarter: 147
Preparerade längdspår:  30 mil längdspår och 6 mil högfjällsspår (från vecka 7)
Preparerade skoterleder: 60 mil och 2 friåkningsområden

Antal vandringsleder på turistkarta: 33 stycken Guldturer
Antal vattenfall: 3 st
Antal cykelleder på turistkarta: 24
Antal golfbanor:  2

Hitta företag i Funäsfjällen

Restaurang TUSEN

På 1000 m.ö.h finner man denna restaurang som ligger vid Fjällgårdsbanans toppstation. Här möts naturen i en prisbelönt design och smaker från fjällets skafferi. Hela designen på restaurangen är med inspiration från den samiska kulturen och ytsiktet är täckt av björkstammar. Restaurangen är mycket populär bland vandrare, skidåkare och cyklister.   Foto: Ramundberget.se  

Fjällnäs

Fjällvandra i Funäsdalen

Ösjöstugan

På kalfjället 900 m.ö.h finner denna mysiga våffelstuga, 3 km från Fjällgårdsbanans toppstation. Här serveras frasiga våfflor och värmande grytor. Tar man sig med skoter hit så går skoterleden precis förbi Ösjöstugan.   Foto: Ramundberget.se

Funäsfjällens Golfbana

Funäsfjällens Golfbana byggdes redan 1972 vilket gör den till Sveriges äldsta fjällbana. Vid två tillfällen har den svenska proffstouren förlagt tävlingar i Funäsdalen. Vi hoppas och tror att det blir fler. Carin Koch, Maria Hjorth och Sophie Gustafson har alla deltagit och spelat på Ljusnedal. Boende i närheten av Golfbanan Hotell Gyllene Bocken är ett…

Skoogs Krog & Logi

På Skoogs krog i Funäsdalen vågar vi utlova en smakupplevelse utöver det vanliga. Här tillagas maten av lokala råvaror som familjen Bertilsson i stor utsträckning odlat eller fött upp själva. En avsmakningsmeny är en varm rekommendation om du vill trigga smaklökarna lite extra. Restaurangens ambition är att ta till vara på allt som går att…

Helags Adventures

Konferens Ramundberget Bruksvallarna Ljungdalen

Gyllene Bocken

Gyllene Bocken är Golf- och skoterhotellet i Ljusnedal. Här får du ett trevligt och genuint bemötande. Det utlovas skön stämning och god mat i ett bekvämt boende. Gyllene Bocken ligger fint beläget i Ljusnedal nere vid sjön. Utanför dörren hittar du både golfbana sommartid och skoterleder vintertid.

Tännäskröket

Boende, bröllop, konferens, skidåkning, ölbryggeri och mycket mer. Allt finner du i Tännäskröket som är en del av Destination Funäsfjällen.  

Grytan kök och bar

Mitt i Ramundbergets bykärna med ski-in från backarna finner man lunch, middag, matiga mackor, gott fika och värmande drycker. Här serveras god och vällagad mat från grunden med lokala råvaror från Härjedalen.   Foto:Ramundberget.se

Vinkällaren

I källaren på anrika Fjällgården finner man denna vinkällare med ekologiska kvalitetsviner från olika små topproducenter runt om i världen men även äldre viner av fina årgångar. Detta är den perfekta platsen att smala kompisgänget med det gemensamma intresset, vin.  Foto: Ramundberget.se

Strapatser Funäsdalen

Strapatser i Funäsfjällen guidar dig till fantastiska upplevelser och äventyr året runt.  Strapatsers kunder är allt från små och medelstora företag på konferens till busiga 8-åringar och adrenalinstinna ungdomar som vill testa nya aktiviteter och sina egna gränser. Naturen som Funäsfjällen erbjuder är något enastående och oavsett om ni vill ha rekreation eller spänning finns…

Vår lilla restaurang & pizzeria

I samma hus som lanthandeln hittar du byns lilla pizzeria som serverar traditionella pizzor med lokala specialiteter. Antingen så tar du med dig pizzan till din stuga eller så avnjuter du din pizza i den gemytliga miljön som omger resturangen.   Foto:Ramundberget.se

Ramundberget

Vid vägs ände finner du Ramundberget. En genuin och familjär fjälldestination i härliga Härjedalen. Här finner ni lugn och ro men också mängder av aktiviteter och adrenalin för den som önskar.  I västra Härjedalen i vacker fjällmiljö ligger den familjeägda lugna fjällanläggningen som är ett småskaligt alternativ till dig som söker det äkta och genuina.…

Skidskola i Ramundberget

Vill du utveckla din skidåkning eller du kanske är en nybörjare i skidbacken oavsett vilket så erbjuder Ramundberget skidskola för alla åldrar i olika grupper tillsammans med kunniga skidlärare. Föredrar man privatlektioner så finns det både för slalomåkare men även för de som åker snowboard.  Vill man hellre gå i en grupp så finns det…

Osthang café

Detta är caféet för fika, gemenskap och äventyr. Cafét ligger i samma hus som snowboardbutiken och här serveras enklare fika tillsammans med varma och kalla drycker och det är just skidåkningen i området som genomsyrar temat på detta gemytliga fik.  Foto:Ramundberget.se

Destination Funäsfjällen

Destination Funäsfjällen består av Funäsdalen, Tännäs, Ljusnedal, Messlingen, Bruksvallarna, Ramundberget, Fjällnäs, Tänndalen. Vinter i Funäsfjällen Här hittar ni en vacker fjällmiljö med storslagna vyer, gott om skidbackar, längdspår och även ett utbrett skoterledsystem. Man har i Destination Funäsfjällen ett gemensamt liftkort trots att anläggningarna har olika ägare. Det gör det smidigt för dig som gäst. Samma goda samarbeta och paketering finns kring ledbevis…

Buskvallen Inn

Restauranger lunch & Mat i Tänndalen

Mickelinas café

Detta är Ramundbergets egna maskot Mickelinas egna lilla café som du finner i barnområdet Lillramis. Caféet är KRAV-märkt och serverar fika och lunch som passar hela familjen. På menyn finner man bland annat våfflor och jämtländsk varmkorv. I samma hus så finner man värmestuga men även ett lekrum.   Foto: Ramundberget.se Läs mer om Ramundberget.

Mor Britas Krog & Restaurang

På Mor Britas Krog och Restaurang i Ramundberget utlovas god stämning och vällagad mat i klassisk fjällmiljö. Mor Britas restaurang är döpt efter Brita Norberg som var anläggningens första husmor i portarna öppnades för de första gästerna 1936. På lunchen dukas det upp välsmakande husmanskost tillredd på husmorsvis i mor Britas anda. En generös buffé,…

Annons