Annons

Riksgränsen & Björkliden

Högst upp i vårt avlånga land gömmer sig platser som får dig att tappa andan. Grannarna Björkliden och Riksgränsen har blivit utgångspunkter för äventyr i Lapplands fjäll. Resan är lång från söder, men en sak är säker, du blir aldrig besviken när Lapporten är i sikte och du omringas av denna majestätiska natur.

Det här är din guide till skatterna Riksgränsen och Björkliden.

Foto: Lina Conrad Andersson

Kort om Riksgränsen & Björkliden

De här två lappländska byarna ger dig den perfekta kombinationen mellan harmoni och puls. Björkliden är det familjekära lugnet och Riksgränsen är det taggade syskonet. Under sommaren är det Björkliden som står i fokus, men byarna har en halvtimmes biltur mellan sig och är kopplade till samma fantastiska fjäll. Visitfjällen har testat några av äventyren som väntar här, så bläddra vidare för inspiration!

Vad får du uppleva i Riksgränsen & Björkliden?

Riksgränsen

Om vintern är det Riksgränsen som bjuder på puls, då det är ett mekka för skidåkare. Varje år körs den kända Scandinavian Big Mountain Championship, även kallat NM, vilket kallar nordens bästa skidåkare till Gränsen, som det också kallas i folkmun. Läs mer om eventet under “Vintersäsong i Björkliden/Riksgränsen”

I byn sticker röda och vita hus upp överallt. Om du tittar upp mot fjället ser du alltid någon tura eller ta ett åk i den pistade delen i området. Oavsett om du åker i eller utanför pisterna är det natursnö som gäller, då Gränsen är känd för att få rikligt med snö varje säsong. Här kan du också få en unik midsommarupplevelse – och om du har tur blir den på skidor!

Björkliden

Björkliden är Riksgränsens lugna syskon. Här finns pistade backar vintertid, men också en gigantisk bakgård med möjligheter att tura på. Under sommaren kan du campa, bo på fjällhotellet eller ta dig upp bergen på egen hand - för att sova under bar himmel eller traska upp ett par timmar till fjällstationen Låktatjåkko. Kanske är det ett norrsken som dansar ovanför er sovplats dessutom? Läs om sagolika vandringar och turer längre ner i guiden.

Tips från tidigare gäster

“Ett fantastiskt ställe med en makalös natur utanför dörren. Trevlig personal och en restaurang som serverade den godaste maten. Glömde en tillhörighet i rummet varpå personalen ringde upp och erbjöd sig att sända den hem till mig. Supernöjd med min vistelse på Hotel Fjället och Björklidens Fjällby” - Gäst (2023, Tripadvisor).

“Ett bra stopp på vägen till Tromsö. Snabbt och nära vägen. Fint med vattnet som ramlar ner till Torneträsk. Kom ihåg att även titta upp och se på Lapporten som syns från samma ställe.” - Gäst (2023, Tripadvisor).

“Första gången i Riksgränsen, och jag älskar det här. Fantastisk med så mycket bra offpist så nära liften, men också så många möjligheter för tur.” - Gäst (2023, Tripadvisor)

“Att åka skidor i riksgränsen den sista helgen innan de stänger liftarna (Valborgshelgen) är ett måste för alla skidentusiaster. Liftsystemet är inte det bästa, men bra offpist-alternativ plus fantastisk stämning tar upp betyget rejält.
För bästa upplevelse rekommenderas att ta nattåget upp istället för att flyga. Då kan du få en extra skiddag också.” - Gäst (2022, Tripadvisor)

Resa till Riksgränsen & Björkliden

Nattåg med SJ eller VY åker i princip dagligen från Stockholm och tågen stannar både på Björkliden och Riksgränsens station. Du kan ta dig smidigt till Stockholm genom MTRX, Snälltåg eller annat bolag. Ps. Om du är student, så se till att knipa rabatter!

En unik färd med nattåget

För nattåget kan du bunkra upp med en god matsäck, kortspel och bra musik, för att sedan kunna njuta av färden upp mot norr. Det tar runt 17 timmar från huvudstaden upp till byarna i Lappland, med ungefär en 40 minuters resa mellan Björkliden och Riksgränsen. Du somnar omringad av höghus och asfalt, men vaknar till synen av Torne träsk och höga fjäll.

Det går såklart att ta bil, vilket är smidigt om du vill vara fri att röra dig mellan äventyren. Det tar ungefär samma tid som nattåget om man kör i ett sträck, men antagligen kommer ni vilja stanna på vägen. Det är en vacker resa längs Sveriges östkust, där E4:an tar dig hela vägen till Luleå, för att sedan låta E10:an ta över fram till byarna. Några fina stopp att göra på vägen är bland annat Umeå, en växande stad med närhet till vacker natur, och Överkalix, som kan ge dig försmak på äventyr på din färd. När du börjar närma dig kan du passa på att stanna i Kiruna för att se den ombyggda stadskärnan, som invigdes 2022.

Det går även att ta fågelvägen, då det går att flyga från Arlanda till Kiruna. Därifrån kan du ta tåg eller buss till Björkliden eller Riksgränsen. Ser bara till att matcha landningen med när tågen kommer in, då det bara går ett visst antal per dag.

Sommar i Björkliden

Under sommaren är det Björkliden som äventyrarna utgår ifrån för sina vandringar, löpturer, cykelturer och övernattningar. Denna by har även en golfbana på 18 hål, med ständigt magnifika vyer medan du slår dina slag.

Riksgränsen går definitivt att besöka för naturupplevelser och inte minst för att få tag i en matbutik med större utbud, men det mesta i serviceväg är annars stängt fram till vintersäsongen kickar igång.

5 äventyr Visit fjällen provat på

Både Björkliden och Riksgränsen ligger bokstavligen på en lekplats för naturälskaren, både när det kommer till berg och vatten. Precis vid Björkliden ligger Torne träsk, där du kan ta en tur med en kanot, ta ett bad som kickar igång blodcirkulationen eller fiska i det klara vattnet. Vid Riksgränsen har du ett lika vackert men mindre vatten – Vassijaure.

När det kommer till fjällen är det omöjligt att nämna alla platser du borde besöka sommartid, så låt oss nämna fem platser vi på Visitfjällen besökt:

Vandra till sagolika Trollsjön (Rissájávri)

Torne träsk har en magi över sig, men Riksgränsens Rissájávri tar det till nästa nivå och är nästan ett måste i denna guide. Gå på steniga stigar från Låktatjåkka parkering vid E10:an till Rissájávri, känt som Trollsjön. Dalen, Kärkevagge, har lämningar från inlandsisen, vilket gör att miljön inte liknar någon annan.

Turen är 12 kilometer tur och retur, men är snäll i lutningen och klättringen är totalt på 400 höjdmeter. Det här är perfekt för dig som håller till nära Riksgränsen, men det är också bara en halvtimmes bilfärd från Björkliden. Om du vill ha en större utmaning kan du alltid ta dig till fots redan från Björkliden eller Riksgränsen. Se bara till att du eller någon annan i gruppen har koll på karta, leder och förutsättningarna som krävs för en längre vandring.

Trollsjön - Rissájávri

Trollsjön - Rissájávri. Foto: Björkliden.com

Övernatta på Sveriges högst belägna fjällstation – Låktatjåkko

Den fjällstation som ligger högst i landet, bara en sådan fakta gör ju att man vill ta sig till Låktatjåkko. Låt mig ge dig en minnesbild från fönstret från fjällstationen:

Ur dimman kommer en man och en kvinna, de går med vandringsstavar som de håller hårt om. De tar två steg fram och ett steg bak. Vinden yr och de är på väg upp till fjällstationen. På vägen upp har de stannat vid en jokk för att äta i solen, men nu är värmen som bortblåst och deras fingrar är kalla. När de kommer in i fjällstationen syns lyckan i deras ögon när de får en kopp te i handen och en traditionell våffla med hjortronsylt, västerbottenost och grädde framför sig. De är rödlätta om kinderna. Det är övergången mellan sommar och höst, en tid då det går att möta alla årstider på väg upp på fjället. De sätter sig vid brasan för att värma sig och pratar om sensommarens vackra färger, som snart får marken att lysa av orange, gult och rött.

En sådan här tur mot en Låkta-våffla kan kombineras på flera sätt. Fjällstationen kan vara en del av en flerdagarstur, den kan vara en dagsutflykt och en bas att återvända till flera dagar i rad. Det enklaste är att utgå från Björkliden, därifrån är det ungefär nio kilometer till fjällstationen och vandringen tar ungefär 2-3 timmar enkel väg. Om det är något man undrar över, oavsett vad det gäller, är det bara att hoppa in på Fjällhotellet i Björkliden – som lägligt är belägen vid startpunkten för vandringen.

Uppe på fjällstationen väntar en mysig stuga, med bar, restaurang, öppen eld, bastu och dessutom en sovplats för dig som vill övernatta. Om du ska ta dig hit under högsäsong är det bäst att boka sovplats innan du beger dig upp. Den här platsen får tiden att stanna, det är en svårslagen harmoni som infinner sig, samtidigt som du möter människor som testat samma eller andra inspirerande äventyr i Lapplands fjäll.

Ta morgonkaffet på toppen av Nuolja

I början ser det ut som det är en flack tur, men Nuolja är ett böljande fjäll med flera branter. Du kan bokstavligen hoppa på leden upp på Nuolja från Björkliden. Börja med att gå till leden mot Abisko, för att sedan vika av en bit in. Vandringen behöver inte mer än en förmiddag och om det är en fin dag vill man absolut inte glömma fika, så det går att fira ordentligt vid stenröset på toppen. Redan på vägen upp får du en oslagbar vy av torneträsk och omringande berg. Väl uppe går det att ta sig ner mot Abisko via andra sidan berget eller traska tillbaka direkt till Björkliden om du känner dig nöjd med en förmiddagstur.

Hjortronplockning vid Katterjåkk

Skogens guld brukar väl vara kantarellerna, men hjortronen borde väl också ingå där? Det är inte alltid man vill avslöja sina ställen, men vid Katterjåkk i Riksgränsen – närmare bestämt leden vid Rutströmsselet – är det god chans att fylla byttor för färska bär till frukosten eller efterrätten. I Katterjåkk finns också en turiststation att sova över i och flera närliggande leder att ta sig an.

Bege till landmärket Lapporten(Tjuonavagge)

Den fotovänliga Lapporten är vad du vaknar till varje dag i Björkliden. Ta bilen på E10:an eller en längre vandring till Abisko, där det väntar en 13 kilometer lång tur i Abiskos nationalpark, upp till sjön Tjuonajavri vid Lapporten. Det är en utmanande tur, så om tält finns med i packningen är det en vacker plats att pausa på för natten. Kom däremot ihåg att kylan kryper sig ordentligt, även sommartid. Få med extra lager och något varmt att få i magen innan läggdags. På vägen upp eller ner kan du passa på att stanna vid en helig plats, berget Paddus, där en samisk offerplats håller till.

Utsikt över Lapporten. Foto: Lina Conrad Andersson

Vinter i Rikgränsen & Björkliden

När vintern kallar finns det få platser som är lika fantastiska att befinna sig på som Lapplands fjäll. Nu har båda byarna vaknat till liv, så för vintersäsongen går det att välja mellan familjekära Björkliden och mer tempofyllda Riksgränsen.

Skidort med endast natursnö

Det finns ungefär 15 pister med natursnö i Riksgränsen respektive Björkliden, men det är även värt att våga sig utanför pisterna. Det finns guidade turer för offpiståkning och topptur om du inte testat det förut. Är du en van turare? Dra på dina skins och ge dig ut på fjäll vid Riksgränsen eller nära Björkliden. Under sommaren beskrev vi vandringar på berget Nuolja och till Låktatjåkko fjällstation, men vintertid går det lika fint att traska dit med skidor under fötterna.

Båda byarna har preparerade längdspår och till exempel Torne träsk kan vara en plats för långfärdsskridskor. Se bara till att du har koll på isen och att du har med dig redskapen som behövs om något skulle hända. När säkerheten är fixad så är det bara att ge dig ut och njuta.

Testa lappländska delikatesser

Efter en lång dag utomhus finns det mer att upptäcka. I Riksgränsen är maten en viktig prio, där det går att äta en trerätters på den lugna miljön på Meteorologen eller ta del av fler lokala smaker på Lapplandia. Skulle du vilja ha mer puls, så är Grönan i Riksgränsen något för dig, där du kan digga till livespelningar med vänner du kanske lärt känna samma dag på fjället?

På Björklidens fjällhotell erbjuds a la carte med utsikt mot Lapporten eller drinkar i lobbyn i mysiga fåtöljer, för att även kunna gå ner en trappa och värma sig i bastun under kvällen. Björkliden är en lugnare plats, men ofta tid för en härlig after ski. Kolla upp när Bar Rallaren har något i görningen!

Nordiska mästerskapen

NM under senvåren kallar alla inbitna skid-och snowboardåkare till Riksgränsen, inte minst Sveriges bästa freerideåkare. Det som är underbart med både Björkliden och Riksgränsen är att säsongen kan sträcka sig in i maj, en unik tid att kunna njuta av sol och fortfarande kunna ge sig ut i snön för åk. Mästerskapet är en happening som knyter ihop säcken på allra bästa sätt.

Vilken är målgruppen?

Björkliden och Riksgränsen är mytomspunna platser, som häpnar stora som små besökare. Björkliden är toppen för dig som har yngre barn, men egentligen spelar inte ålder någon roll för att ha en fantastisk resa. Hit kommer allt från kompisgäng, par, folk som är ute på äventyr själva eller grupper på konferenser.

Riksgränsen är lika vackert sommar-som vintertid, men det är när snön är som tjockast som det händer som mest. Det är puls, aktiviteter och fantastisk skidåkning som gäller mellan februari och maj, vilket lockar en ung publik och inbitna skidåkare i allmänhet.

Boende i Riksgränsen & Björkliden

I Björkliden kan du bo både sommar och vinter. Det finns allt från Hotell Fjället, camping och mysiga timmerstugor, samtliga vid foten av berget med utsikt mot Lapporten.

Riksgränsen har öppet, förutom vid midsommarfirande, under vintersäsongen. Om vintern finns flera varianter på sovplatser. Det finns allt för lägenhetshotell, vandrarhem, Hotell Riksgränsen och Meteorologen Ski Lodge. Om vädret tillåter går det fint att reka tältplatser på fjället eller ta sig upp till Låktatjåkko fjällstation för en eller flera nätter där.

Handla mat till din tur

Som du förstår går det att välja mellan en mängd boenden, beroende på vilken atmosfär du vill ha på din semester. När det gäller mat, så finns det ett ICA i Riksgränsen som är öppet året om. I Björkliden finns endast en mindre lanthandel med begränsade alternativ vid hotellreceptionen. Annars får man ta bilen till Riksgränsen eller Abisko för att handla mat.

Fler resmål i fjällen

Tänndalen

Funäsfjällen

Vemdalen

Lofsdalen

Foto: Guro Midtmageli

Artikel av: Lina Conrad Andersson

lina.conradandersson@gmail.com

linaconrad.com

Allmän info om Riksgränsen & Björkliden

Liftar:

  • Riksgränsen: 2 sittliftar, 4 släpliftar.
  • Björkliden: 5 släpliftar

Nedfarter:

  • Riksgränsen: Pistade nedfarter: 17st (5st gröna, 5st blåa, 6st röda, 1st svart) offpister: 14st (6st röda, 8st svarta)
  • Björkliden: Pistade nedfarter 15st (2st gröna, 7 st blåa, 5st röda, 1st svart) Offpister: 8st

Liftkapacitet:

  • Riksgränsen: Sammanslaget på alla 6 liftar. Ca 5000 pers/tim
  • Björkliden: Sammanslaget på alla 5 liftar. Ca 4000 pers/tim

Längsta nedfart:

  • Riksgränsen: Längsta sammanhängande nedfart ca 2500 meter
  • Björkliden: #7 Rallarsvängen ca 2600 meter

Preparerade längdspår:

  • Riksgränsen: 2st, totalt 13km
  • Björkliden: 4st, totalt 30km

Restauranger/Caféer/Barer:

  • Riksgränsen:
    • Lapplandia
    • Lobbybaren
    • Meteorologen
    • Lappis
    • Nordals
    • Grönan (Nattklubb)
  • Björkliden:
    • Restaurang Lapporten
    • Rallaren
    • Snöbaren
    • Gammelgården (har restaurang, huruvida och när denna kommer vara öppen är inte klart än)

Låktatjåkko fjällstation: Restaurang, bar och övernattning

Antal vandringsleder på turistkarta:

Frågan är svårbesvarad för det finns otroligt många vandringsleder i området med olika svårighetsgrad.

  • Riksgränsen: 4 utgångspunkter med många alternativ.
  • Björkliden: 9

Antal vattenfall: 2 kända, Silverfallet och Syndafallet

Antal cykelleder på turistkarta: 4

Antal golfbanor: 1st 18hålsbana

Hitta företag i Riksgränsen & Björkliden

Fjällguiden

Skoteruthyrning & skotersafari

Gammelgården Ski Lodge, Björkliden

Hotell  

Katterjokk Turiststation

Katterjokk Turiststation ligger mycket bra i den svenska fjällvärlden. Här har du fantastisk skidåkning i Riksgräsen med bra tur åkning och fina toppturer. Du bor i 2 eller 4 bäddsrum men större rum finns. Alla rum har ett gemensamt kök och allrum.

Hotell Fjället Björkliden

Ebbes Kök

RESTURANG EDBBES KÖK Restaurangen Ebbes kök i Riksgränsen ligger i samma byggnad som hotellet. Här kan du äta och dricka med en fantastisk utsikt över fjällen med Vassitjåkka i förgrunden och sjön Vassijaure som brer ut sig mot norr.

Camp Alta

En magisk resa genom Norrlands snölandskap Deras passionerade och kunniga guider tar dig med på oförglömliga slädturer, med hjälp av deras lojala huskies, genom hisnande skogar och över gnistrande isar. Låt kylan kyssa ditt ansikte när du lyssnar till de tassande hundarna och förlora dig själv i den orörda skönheten som omger Kiruna. Det är…

Riksgränsen

Riksgränsen är en av våra mest omtalade och mytomspunna orter i svenska fjällen. Snömängden som från början avskräckte och gjorde att orten avfolkades har idag lockat hundratusentals besökare till den lilla byn vid fjällets fot i de allra nordligaste delarna av Sverige. Järnvägen till Riksgränsen färdigställdes 1902 och blev på många sätt startskottet för turismen…

Mountain Guide Travel, Riksgränsen

Följ med på unika skidupplevelser med Mountain Guide Travel Mountain Guide Travel i Riksgränsen arrangerar bergsäventyr utöver det vanliga. Det är skidupplevelser som du kommer minnas resten av livet. De erbjuder orörd skidåkning från Riksgränsen och Abisko i norr ner till Kebnekaise i söder. Heliski Ni kan i lugn och ro njuta av åkningen, just så…

Forsränning

Forsränning i Kiruna området

STF Vandrarhem Riksgränsen

Här bor du nära skidbackar, vandringsleder och äventyr. Bo till en billig peng, på dina villkor i en fräsch och välutrustad miljö. Här finns 1-4 bäddsrum, samtliga med TV, dusch och WC i varje rum. På anläggningen hittar ni dessutom både gym och bastu samt ett stort och välutrustat kök för självhushåll. Fri WiFi finns tillgängligt…

Björkliden

Björkliden ligger 25 mil norr om polcirkeln och här finner du Sveriges bästa toppturskidåkning. Fjällområdet ligger inbäddat i en magisk fjällnatur. Här kan du åka både alpint och längdskidåkning. Hela Björkliden andas genuin fjällmiljö.

Meteorologen Ski Lodge

Välkommen till Riksgränsens bästa boende Meteorologen Ski Lodge är ett gammalt tullhus mitt i Riksgränsen, det är idag Riksgränsens flaggskepp bland boenden. Standarden är fyrstjärnig på det här exklusiva hotellet som erbjuder dig det lilla extra på fjällsemestern. Restaurang på Meterologen Då rekommenderar vi en middag på Meteorologen, där småskaligt och lokalt, i kombination med…

Låktajåkko Fjällstation

Här väntar gourmetmiddag och bastubad mellan två fjälltoppar bara 9 km från Björkliden. Låktatjåkko Fjällstation är en unik anläggning med bekväma sängplatser, restaurang, bar, bastu och dusch. Anläggningen ligger 1228 meter över havet och är i och med det Sveriges högst belägna fjällstation. Om Låktajåkko Låktatjåkko Fjällstation erbjuder boende med 18 bäddar fördelade på 10…

Annons