Annons

Tänndalen

I Tänndalen möts den vågade puderälskarens dröm och äventyr för knattar inom samma område. Välkommen att zooma in på upplevelserna i en ort nära till orörd vildmark, vatten och vyer.

Här är din guide till Tänndalen.

Foto: Destination Funäsfjällen/Roger Borgelid och Emrik Jansson

Kort om Tänndalen

Det sydsamiska namnet för Tänndalen är Teanndaelie och i denna guide är småorten indelad i fyra områden. Från Svansjön till Hamrafjället. Det kräver dessutom bara en kvarts bilresa för att nå Funäsdalen, om du vill känna på en mer pulserande by. Men det är inget måste, för här finns egentligen allt du behöver för din semester.

Vad finns i Tänndalen?

Svansjön är utgångspunkten för flera vandringar, Funäsfjällens så kallade guldturer. Precis som resten av Tänndalen är närheten till vatten perfekt för dig som vill hyra en kanot för en paddeltur eller en mountainbike och cykla runt Svansjön. Är du här vintertid? Då hälsar vi dig välkommen till off pist-åkarens himmelrike. 

I slutet på 70-talet byggdes Tännportens skidområde och i dag finns det som behövs under familjens fjälldagar nära till hands. Här kan föräldrarna ta barnen för en skid- eller cykelpaus i lekstugan, besökaren kan fixa liftkort och nybörjaren kan prova sina vingar i de gröna pisterna.

Längst åt höger på pistkartan ligger Hamrafjället. Här hittar du matbutiken Hamra livs, sportshop och ovanför all service ringlar fjällcykelparkens leder. Under årets vintersäsong öppnade även ett nytt topptursområde, Hamra Syd.

Förutom den korsande gröna pisten skogsstigen är Buskvallen ett skidområde med många röda backar. Precis på andra sidan Tännån hittar bilföraren möjligheten att parkera och i botten av backen finns chansen att köpa skipass eller ta en kopp kaffe eller två på ett café.

Utlåtande från tidigare gäster

“Som helhet efter en weekend i systemet och dess pister kunde jag och min dotter konstatera att vi ville tillbaka. Mest för skidområdet i sig men också den trevliga stämning som råder bland personalen i hela området! Vi träffade bara glada och trevlig personal.” - Gäst (2022, Freeride)

"Tänndalen står för det genuina och äkta. All personal som antingen är locals eller återkommande säsongare gör allt för att din vistelse skall bli så bra som möjligt.” - Gäst (2022, Freeride)

“Det är vackert här - det måste upplevas någon gång och helst många gånger. Eller alltid” - Gäst (2020)

Resa till Tänndalen

När det gäller att resa till Tänndalen så skiljer sig inte möjligheterna så mycket från vägen till den större byn Funäsdalen, som ligger drygt en kvart bort. Därifrån kan du även ta en buss om det skulle behövas. Läs mer om resvägen till Tänndalen i Funäsfjällens guide. Du hittar den här.

Destination Funäsfjällen/Emrik Jansson

Sommar i Tänndalen

En somrig utförsåkning på cykel

Att åka skidor är inte den enda utförsåkningen som går att upptäcka i Funäsfjällen. Från slutet av juni drar Tänndalens sommarsäsong i gång och fjällcykelparken kan bjuda på minst lika härlig fart.

Skaffa ett liftpass online eller i området Hamra, hyr eller ta med din egna cykel upp i parken och bege dig ut på en led som passar dig. En ny stig för både barn och vuxna är det tre kilometer långa Fäbodflytet, där du tar dig från fjället ner till Ski Lodge Tänndalen.

Håll dig på plattare mark

Under sommarsäsongen finns det ett teknikområde för den som är nyfiken på att öva balans, kurvor och hopp på cykel.

Skulle det vara så att du vill skippa mountain går lika bra att vandra för att nå fjällets vyer. Håller du dig hellre på plattare mark kan till exempel prova på klättring på Hamras utomhusvägg.

Vattnets närvaro är ett faktum i alla områden. Kanot eller kajak kan du att hyra i Hamra sportshop och om vädret tillåter kan paddling i Svansjön vara magiskt, beläget 1000 meter över havet. Vid ruskigare väder kan Tännån passa bättre.

Fullspäckat med aktiviteter för barn

Förutom Tänndalens cykelleder och kanotturer finns Lämmelstigen, som sätter äventyrare mellan tre till tio år i fokus.

Destinationen har också listat sju toppar som det går att ta sig an tillsammans med yngre vandrare, vilket beskrivs som “the seven summits i mindre skala”. Efter du checkat av alla med ditt medtagna stämpelkort får du hämta ut ett pris i Ski Lodgens reception.

Destination Funäsfjällen/Roger Borgelid

Vinter i Tänndalen

Skidåkning av alla slag

Nytt topptursområde

Förra året (2021) var det premiär för Tänndalens nya skidställe i Hamra syd, ett område som varken har liftar eller nedfarter.

Här blir off pist-drömmen verklighet, samtidigt som Tänndalens personal hjälper till att informera om eventuell lavinfara. Känner du att friheten kallar? Testa detta.

Satsningen är långt ifrån den enda skidåkningen du kan få uppleva mellan oktober till maj. Denna del av Funäsfjällen har nämligen 54 pister och 12 liftar att välja mellan. Du kan skaffa dig ett liftkort som gör att du kan utnyttja flera av Funäsfjällens skidanläggningar, men vill du hålla dig här finns det du behöver. Området har uthyrning och guidade toppturer, men också barnens Fjällklubb och skidskola.

Längdåkning

Precis som Visit Fjällen beskriver utförligt i Funäsfjällens kompletta guide är det mil efter mil av möjligheter i längdspåret hos destinationen. 

Det 300 kilometer långa skidspårsystemet gör längdåkningen minst lika spännande att upptäcka som utförsåkningen. Spindelnätet av spårcentraler gör att du kan ta dig på skidorna mellan till exempel Funäsdalen till Fjällnäs via Tänndalen – och det går faktiskt spår på båda sidor av Tännån.

Snövesslan tar dig till våfflorna

Säger kroppen stopp och vill ha paus? Ja, men ta snövesslan till Andersborgs Våffelstuga eller Malmbäcksstugan i stället. Det blåa skoterliknande tåget går flera gånger per dag och går att åka med tur som retur.

Tänndalens målgrupp

Tänndalen är vänligare för nybörjare åt Tännportens håll vintertid, har rödare pister runt i så kallade Freeride paradise, där den pudergalna håller till. I Hamrafjället hittar du däremot lite av allt i skidväg och har dessutom nära till både matbutik och barnaktiviteter.

När värmen kommer smygande och sommaren står för dörren förändras inte den gedigna service du kan hitta i Hamra, men om du bor i någon av de andra områdena är det inte en lång biltur eller busstur bort från matbutiken eller sportshopen.

Funäsdalen må vara centrum för Funäsfjällen, men Tänndalen visar att en liten bilresa från orten kan erbjuda minst lika mycket. För barn, vuxna, nybörjare och erfarna.

Boende hos Tänndalen

Bike in, bike out. Eller ski in, ski out. Det är ditt mantra när du bor i närheten eller hos Ski lodge Tänndalens lägenheter.

Tänndalen har ett stort utbud av olika typer av lägenheter. Vad vill du prioritera? En vacker vy, närheten till service eller bo vid skidspåren. Leta bland de stugor och lägenheter i området och kanske hittar du lite av varje.

Orten utökar sina alternativ titt som tätt. År 2020 byggdes nya boenden, ett område som kom att kallas Fjällöga. Med 200 meter till backen och nära till service i Hamra kan det vara ett exempel på den gyllene vägen du söker efter. I samma veva får du bo nytt och fräscht.

Fler resmål till Härjedalen

Ramundberget

Funäsfjällen

Vemdalen

Lofsdalen

Foto: Guro Midtmageli

Artikel av: Lina Conrad Andersson

lina.conradandersson@gmail.com

linaconradandersson.com 

Hitta företag i Funäsfjällen

Ramundberget

Vid vägs ände finner du Ramundberget. En genuin och familjär fjälldestination i härliga Härjedalen. Här finner ni lugn och ro men också mängder av aktiviteter och adrenalin för den som önskar.  I västra Härjedalen i vacker fjällmiljö ligger den familjeägda lugna fjällanläggningen som är ett småskaligt alternativ till dig som söker det äkta och genuina.…

Fjällbäcken Lodge

Fjällbäcken Lodge är en av Funäsfjällens unika anläggningar, mitt på fjället i ingenmansland med en fantastisk utsikt och natur omkring. Ett ovanligt privat och väglöst boende mitt ute i vildmarken med kryssmarkerad vinterled som enda färdväg. Här ovanför byn Bruksvallarna i Funäsfjällen med utsikt över Mittåkläppen och Anåfjället hittar du Fjällbäcken Lodge. Sex sammanbyggda timmerstommar…

Messlingen Fjällby

Messlingen Fjällby är en genuin fjällanläggning i byn Messlingen i Härjedalen. Här kan du verkligen njuta av lugnet och koppla av ifrån vardagen. I Messlingen Fjällby prepareras dagligen 30 km med skidspår som utgår direkt utanför alla stugor där du kan välja om du endast vill ta en kort runda i skogen eller en längre…

Helags Adventures

Konferens Ramundberget Bruksvallarna Ljungdalen

Fjällnäs

Fjällvandra i Funäsdalen

Walles Fjällhotell

Walles i Bruksvallarna är hotellet på fjället Bo bekvämt på hotell med klassisk fjällpension! Walles Högfjällshotell med sitt unika läge 850 m.ö.h. ligger på Ramundbergets sydsluttning och på toppen av fjällbyn Bruksvallarna. Anläggningen är en del av fantastiska Funäsfjällen i nordvästra Härjedalen – Sveriges sydligaste högfjällsområde. Bruksvallarna är ett av Sveriges största och mest kände…

Gyllene Bocken

Gyllene Bocken är Golf- och skoterhotellet i Ljusnedal. Här får du ett trevligt och genuint bemötande. Det utlovas skön stämning och god mat i ett bekvämt boende. Gyllene Bocken ligger fint beläget i Ljusnedal nere vid sjön. Utanför dörren hittar du både golfbana sommartid och skoterleder vintertid.

Skarvliden Consulting

Skarvliden Consulting hyr ut fyra stugor i funäsfjällen. Det hela började med att de, som så många andra, fastnade för den underbara fjällmiljön i Västra Härjedalen. När de sedan hittade två tomter började ett projekt ta form som bestod av att erbjuda ett ombonat och lyxigt boende i Funäsdalen för den som vill njuta av sin…

Röstbergets Stugby i Funäsdalen

I Röstbergets stugby finns sammanlagt 7 fullt utrustade 5-bäddsstugor för självhushåll. De inrymmer alla bekvämnligneheter man kan förvänta sig av en fjällstuga idag. Fjällstugorna är placerade, utformade och utrustade för att ni ska trivas, allt för att bidra till en fantastisk fjällvistelse. Stugorna inrymmer en storstuga med öppen planlösning mot kök och matsalsdel, två sovrum…

Skoogs Krog & Logi

På Skoogs krog i Funäsdalen vågar vi utlova en smakupplevelse utöver det vanliga. Här tillagas maten av lokala råvaror som familjen Bertilsson i stor utsträckning odlat eller fött upp själva. En avsmakningsmeny är en varm rekommendation om du vill trigga smaklökarna lite extra. Restaurangens ambition är att ta till vara på allt som går att…

720 Sport & Bar

Restauranger lunch Mat & fest

Tännäskröket

Boende, bröllop, konferens, skidåkning, ölbryggeri och mycket mer. Allt finner du i Tännäskröket som är en del av Destination Funäsfjällen.  

Funäsfjällens Golfbana

Funäsfjällens Golfbana byggdes redan 1972 vilket gör den till Sveriges äldsta fjällbana. Vid två tillfällen har den svenska proffstouren förlagt tävlingar i Funäsdalen. Vi hoppas och tror att det blir fler. Carin Koch, Maria Hjorth och Sophie Gustafson har alla deltagit och spelat på Ljusnedal. Boende i närheten av Golfbanan Hotell Gyllene Bocken är ett…

Fjällsätern

Stugor i Tänndalen

Strapatser Funäsdalen

Strapatser i Funäsfjällen guidar dig till fantastiska upplevelser och äventyr året runt.  Strapatsers kunder är allt från små och medelstora företag på konferens till busiga 8-åringar och adrenalinstinna ungdomar som vill testa nya aktiviteter och sina egna gränser. Naturen som Funäsfjällen erbjuder är något enastående och oavsett om ni vill ha rekreation eller spänning finns…

STF Vandrarhem Tänndalen/Skarvruet

STF TÄNNDALEN/SKARVRUET FJÄLLSTATION Skarvruet ligger i Tänndalen, 830 meter över havet med fantastisk utsikt över Rödfjället och de svensk-norska gränsfjällen. Tänndalen tillhör Destination Funäsfjällen och är en av de snösäkraste områdena i Sverige. Om anläggningen Antal rum: 30 Antal bäddar: 76-100 Här väntar ett stort utbud av aktiviteter både sommar och vinter, och du hittar…

Buskvallen Inn

Restauranger lunch & Mat i Tänndalen

Fjälltunet

STUGOR i Bruksvallarna

Bruksvallarnas Fjällhotell

Wellness SPA & Massage

Tänndalens Högfjällshotell Röstavallen

På Högfjällshotell Röstavallen har du alltid nära till skidspår, slalombackar och skoterleder. Fjällens utbud är oändligt. Tänndalens Högfjällshotell Röstavallen öppnade redan 1952 dörrarna för de första hotellgästerna och än idag är Röstavallen ett familjärt, ombonat, nyrenoverat och mysigt ”gammaldags” högfjällshotell. Ett boende med hemtrevlig atmosfär och personlig service i fjällpärlan Tänndalen som är en del…

Tänndalsvallens Stugby

Hos Tänndalsvallens Fjällstugor får du bra och billigt boende vid kanten till kalfjället – alla årstider. Här är det barnvänligt och familjärt! skidåkningen hittar du direkt utanför knuten, vare sig du vill ta ett pass i de välpreparerade skidspåren, en tur över fjällvidderna eller ge dig i kast med pisterna i anläggningens egen lift –…

Destination Funäsfjällen

Destination Funäsfjällen består av Funäsdalen, Tännäs, Ljusnedal, Messlingen, Bruksvallarna, Ramundberget, Fjällnäs, Tänndalen. Vinter i Funäsfjällen Här hittar ni en vacker fjällmiljö med storslagna vyer, gott om skidbackar, längdspår och även ett utbrett skoterledsystem. Man har i Destination Funäsfjällen ett gemensamt liftkort trots att anläggningarna har olika ägare. Det gör det smidigt för dig som gäst. Samma goda samarbeta och paketering finns kring ledbevis…

Eriksgårdens Fjällhotell

Fint hotell centralt i Funäsdalen med bra läge för fantastiska fjällupplevelser i Funäsfjällen. Här äter ni gott och bor bekvämt med fjällen utanför fönstret. Eriksgården är med i programmet Mervärde Funäsfjällen. Det innebär att för varje gästnatt du bokar så går en liten slant till lokal utveckling. Det är ett viktigt initiativ som vi på…

Hotell Funäsdalen

Välkomna Till Funäsdalen Berg & Hotell mitt i centrala Funäsdalen med fjällen och skidbackarna utanför dörren. Här har du nära avstånd till FunäsGondolen, affärer, Fjällmuséet och övriga aktiviteter i destinationen. I restaurangen med terrass i soligt läge, njuter du av vällagad mat och fantastisk utsikt över Funäsdalssjön. Efter dagens aktiviteter finns här möjligheter att koppla…

Grönländaren Vandrarhem & Wärdshus

Annons