Annons

Ramundberget

Med en skidåkning som lever upp till sitt goda rykte ser Ramundberget till att locka alla snöfantaster. Bykärnan strävar efter att ge dig en fjällupplevelse du sent ska glömma, det gäller även när snön har smält.

Här är din guide till Ramundberget.

Foto: Destination Funäsfjällen/Roger Borgelid och Emrik Jansson

Kort om Ramundberget

Av de nio områden som finns i den kompletta guiden om Funäsfjällen ligger Ramundberget nordligast till.

I denna guide har Visit fjällen delat in orten i tre delar, inspirerat av namn från pistkartan. För magin under vintertid är det som fjällanläggningen är känd för, samtidigt som det kommit att krylla av sommaraktiviteter.

Vad finns i Ramundbergets områden?

I bykärnan kan du hyra och prova den utrustning du behöver för ditt äventyr. Det gäller allt från cyklar till kläder. Ovanför områdets fjäll finns majoriteten av cykellederna och när du kommer ner hittar du allt från lanthandel och gästservice. Plus en massa äventyr för barn! Ramundberget är en lugn ort, men om det är någonstans det blir lite mer tempo så är det här.

Vissa av cykellederna sträcker sig ovan Osthangs by. Många boenden ligger i närheten av liften Osthangsbanan, men det kan krävas en liten biltur. På vintern är det området för dig som längtar efter backar med högre svårighetsgrad eller vill ha en bra utgångspunkt för toppturer.

Sedan har vi Västhang. Här finns lite av varje i pistväg, det vill säga från lättare grön till svårare svarta alternativ, men alla tar dig till gemensamma Skarsliften. Lägenheter och stugor ligger i botten av området och från dem är det 50 till 400 meter till liften, men en ständig närhet till att vandra i naturen.

Tips från tidigare gäster

"Sammanfattningsvis är Ramundberget otroligt trevligt. Backarna höll sig fina långt in på eftermiddagen, det var lite folk, trevliga liftvakter, bra restauranger, mycket snö, fina vyer osv. Åk hit!" - Gäst (2022, Freeride)

"När jag åker därifrån efter en vecka i mars eller april saknar jag skogen i Västhang, lunchen på restaurang Tusen, tre-rätters på mor Britas, grappan efter maten, på kvällen en skön säng och en god kvälls-bok. Har jag tur prickar jag in en rejäl snödump så att jag till och med kan åka i bäckravinen." - Gäst (2022)

"I Ramundberget finns det mycket att göra både sommar och vinter. Fjällgården är ett perfekt utgångsläge för aktiviteter alla årstider. Fjällgården bjuder på en härlig fjällkänsla med sköna rum och god mat." - Gäst (2018, Tripadvisor)

Resa till Ramundberget

Ramundberget ligger drygt en 20 minuters bilresa eller ca 30-40 min bussresa från Funäsdalen, där flera tåg som tagit sig från till exempel Malmö, Gävle eller Stockholm stannar.

Har du möjlighet att åka bil? Då kan du åka som Visit Fjällen beskriver i den kompletta guiden, för att sedan ta än något mer norrut. Det sista som händer är att du svänger av mot Vallarvägen och följer den i 20 minuter med Ljusnans vatten med sällskap vid din sida.

Passar flyg bättre eller skulle du vilja veta mer exakt route fram till Funäsdalen? Du hittar informationen i Funäsfjällens guide. Läs mer här.

Foto: Destination Funäsfjällen/Emrik Jansson

Sommar i Ramundberget

Majestätiska Helags till strandvandringar

Ramundberget ligger nära Bruksvallarna, ett annat av Funäsfjällens områden. Sammanlagt finns nio av destinationens guldturer att vandra och totalt 60 toppar kring orten.

Lederna i Ramundberget kan ta från tre timmar till flera dagar. Ett exempel är den drygt tre kilometer långa Mickelinas vandringsled, som är en av många upplevelser som passar småbarnsfamiljer. När det känns som det är nog med fjällturande för dagen finns Lill-ramis i bykärnan, där barnaktiviteterna fortsätter.

Om du känner att du växt ur Mickelinas värld kan det vara dags att söka dig till andra äventyr. En av de mer utmanande turerna som Ramundberget presenterar är vandringen till Funäsfjällens högsta berg, Helags (1797 m.ö.h). Antingen den längre vägen till fjällstationen eller en topptur. Du väljer om du ska vara iväg över dagen eller flera nätter.

Letar du efter något mittemellan Mickelinas vandringsled och Helags topptur finns många så kallade mellanturer, som beräknas ta mellan fyra till fem timmar. En av dem är natur- och kulturupplevelsen Klinkenturen. Det är en 12 kilometers vandring runt Ljusnans stränder, som utgår från Ramundbergets fjällgård.

Kombinerad cykel- och vandringsled

Majoriteten av de 14 cykellederna ringlar ovanför bykärnan. Du kan antingen boka en guidad tur för mountain bike eller bege dig ut med någon erfaren på de lättare gröna till de mer kluriga röda lederna.

I Ramundberget finns även orangea äventyr, vilket innebär att det är en kombinerad led för stig- och ledcykling. Du kan få en överblick över MTB-lederna i Funäsfjällens karta och den utrustning du behöver kan du hyra hos till exempel butiken Topsport.

Äventyr på Ljusnan

Förutom att hyra en kanot eller stand up paddle och få somriga minnen på Ljusnans vatten, så går det att hålla till strax intill. Nedanför fjället kan besökaren ta sig igenom en golfbana på nio hål eller köra ett träningspass på utomhusgymmet.

När du är redo att lämna vattnet kanske det är dags att boka en ridtur på islandshästar eller be om hjälp med utrustning för en sporrande klättertur vid närliggande Funäsdalsberget.

Foto: Destination Funäsfjällen/Roger Borgelid

Vinter i Ramundberget

Snörika äventyr bland björkskog

I det alpina skidsystemet kan du ge dig ut bland 42 nedfarter och kanske ta en avstickare till någon av anläggningens fem snowparks eller ut bland björkskogens sällan snöfattiga off-pist. Precis som under sommartid är Mickelinas värld full av händelser för barn, som lek i snön med områdets ledare eller skidåkning i de två barnområdena.

Ramundberget är en av de snörikaste anläggningarna i Funäsfjällen och det passar därför prima att ge ut ut på turleder från antingen Fjällgårdsbanan eller Osthangsbanans lift. För den som utmana sig i pisterna i stället finns det flest svarta backar åt Osthang och mer grönt och blått kring Solliften ovanför bykärnan.

En del av 30 mil av längdåkning

Precis som i Tänndalen hänger Ramundbergets längdåkningsspår ihop med spårsystemet Nordic Ski. Det ligger som sammansvetsat med utförsåkningen, så när du vill ha en paus från backarna kan du svira om för en tur utmed Ljusnan eller ut på kalfjället. För att ta del av de milslånga möjligheterna behöver du ha en så kallad spårknapp, vilket gör att köpa i Ramundberget fjällgård eller hos Gästservice. Vill du se kartan över spåren vid Ramundberget och Bruksvallarna? Det kan du göra genom att ladda ner destinationens app "Funäsfjällen spår och leder”.

Prova på skidskytte

Om du gått och blivit smått förälskad i längdåkningen eller har skidskytten Hanna Öberg som din största idol – se till att prova skidskyttebanan vid Ljusnan. En instruktör lär dig grunderna till en upplevelse du stolt kan berätta om efteråt!

Och skidskyttet är inte den enda fjällberättelsen du kan få med dig hem. Strax ovanför Ramundberget finns gruvor och genom en fyra kilometer guidad tur på snöskor kan du ta dig dit. Kraven är att du är över 12 år och har minst skostorlek 38.

Vilken är målgruppen?

Äventyr i naturen går allt som oftast att anpassa efter ålder och det gäller även för besökarna i Ramundberget. För den som vill ha nära till matbutik, service och aktiviteter för stora som små kan det vara smidigt att hålla sig kring bykärnan.

Åker du och dina kompanjoner bil till Ramundberget kan ni testa vilket område ni trivs bäst i, både utifrån dagsform och nivå. Det kan handla om att ge sig i väg till Helags, det högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln, till att lära sig grunderna i skidåkning i de gröna pister som finns. Det behöver inte vara det största fjälläventyret, men det kan bli om du vill.

Boende i Ramundberget

I Ramundberget har du fem olika sätt att bo på. Det finns hotell, vandrarhem, camping, stugor och lägenheter.

Om du vill ha så nära som möjligt till service, lanthandel med dagligvaror eller barnens område lill-ramis kan bykärnan passa dig perfekt. Förutom ortens Hotell Fjällgården, som funnits i nära 90 år, finns det mest centrala området Fjällängen med lägenheter och stugor.

På var sida om bykärnan finns det än mer boenden, närmare bestämt fyra till kluster med lägenheter och stugor. För i Osthang och Västhang hittar du lägenheter som ligger från 50 meter upptill en kilometer till närmaste lift.

Klara dig på egen hand

Att bo på camping eller vandrarhem kan vara toppen för dig som vill att din semester ska innehålla mer av naturens element eller en chans att stöta på andra äventyrare där du bor.

Ramundberget erbjuder båda. Nära Ljusnans vatten finns en camping med servicehus och i ortens vandrarhem får du smaka på semester med självhushåll. Alternativen kan få dig att ta in mer av vildmarkskänslan, även om det är en detalj som skiljer dem åt – om du väljer det ena får du sova i en säng.

Fler resmål till Härjedalen

Tänndalen

Funäsfjällen

Vemdalen

Lofsdalen

Foto: Guro Midtmageli

Artikel av: Lina Conrad Andersson

lina.conradandersson@gmail.com

linaconradandersson.com 

Allmän info om Funäsfjällen

Liftar: 37
Nedfarter: 147
Preparerade längdspår:  30 mil längdspår och 6 mil högfjällsspår (från vecka 7)
Preparerade skoterleder: 60 mil och 2 friåkningsområden

Antal vandringsleder på turistkarta: 33 stycken Guldturer
Antal vattenfall: 3 st
Antal cykelleder på turistkarta: 24
Antal golfbanor:  2

Hitta företag i Funäsfjällen

Hotell Funäsdalen

Välkomna Till Funäsdalen Berg & Hotell mitt i centrala Funäsdalen med fjällen och skidbackarna utanför dörren. Här har du nära avstånd till FunäsGondolen, affärer, Fjällmuséet och övriga aktiviteter i destinationen. I restaurangen med terrass i soligt läge, njuter du av vällagad mat och fantastisk utsikt över Funäsdalssjön. Efter dagens aktiviteter finns här möjligheter att koppla…

Bruksvallarnas Stugby

Stugor i Bruksvallarna

Fjällsätern

Stugor i Tänndalen

Bruksvallarnas Fjällhotell

Wellness SPA & Massage

Eriksgårdens Fjällhotell

Fint hotell centralt i Funäsdalen med bra läge för fantastiska fjällupplevelser i Funäsfjällen. Här äter ni gott och bor bekvämt med fjällen utanför fönstret. Eriksgården är med i programmet Mervärde Funäsfjällen. Det innebär att för varje gästnatt du bokar så går en liten slant till lokal utveckling. Det är ett viktigt initiativ som vi på…

Hamrafjällets Lägenheter

Lägenheter & Rum Funäsdalen och Tänndalen

720 Sport & Bar

Restauranger lunch Mat & fest

Tänndalsvallens Stugby

Hos Tänndalsvallens Fjällstugor får du bra och billigt boende vid kanten till kalfjället – alla årstider. Här är det barnvänligt och familjärt! skidåkningen hittar du direkt utanför knuten, vare sig du vill ta ett pass i de välpreparerade skidspåren, en tur över fjällvidderna eller ge dig i kast med pisterna i anläggningens egen lift –…

Tännäskröket

Boende, bröllop, konferens, skidåkning, ölbryggeri och mycket mer. Allt finner du i Tännäskröket som är en del av Destination Funäsfjällen.  

Ramundberget

Vid vägs ände finner du Ramundberget. En genuin och familjär fjälldestination i härliga Härjedalen. Här finner ni lugn och ro men också mängder av aktiviteter och adrenalin för den som önskar.  I västra Härjedalen i vacker fjällmiljö ligger den familjeägda lugna fjällanläggningen som är ett småskaligt alternativ till dig som söker det äkta och genuina.…

Funäsfjällens Golfbana

Funäsfjällens Golfbana byggdes redan 1972 vilket gör den till Sveriges äldsta fjällbana. Vid två tillfällen har den svenska proffstouren förlagt tävlingar i Funäsdalen. Vi hoppas och tror att det blir fler. Carin Koch, Maria Hjorth och Sophie Gustafson har alla deltagit och spelat på Ljusnedal. Boende i närheten av Golfbanan Hotell Gyllene Bocken är ett…

Walles Fjällhotell

Walles i Bruksvallarna är hotellet på fjället Bo bekvämt på hotell med klassisk fjällpension! Walles Högfjällshotell med sitt unika läge 850 m.ö.h. ligger på Ramundbergets sydsluttning och på toppen av fjällbyn Bruksvallarna. Anläggningen är en del av fantastiska Funäsfjällen i nordvästra Härjedalen – Sveriges sydligaste högfjällsområde. Bruksvallarna är ett av Sveriges största och mest kände…

Gyllene Bocken

Gyllene Bocken är Golf- och skoterhotellet i Ljusnedal. Här får du ett trevligt och genuint bemötande. Det utlovas skön stämning och god mat i ett bekvämt boende. Gyllene Bocken ligger fint beläget i Ljusnedal nere vid sjön. Utanför dörren hittar du både golfbana sommartid och skoterleder vintertid.

Strapatser Funäsdalen

Strapatser i Funäsfjällen guidar dig till fantastiska upplevelser och äventyr året runt.  Strapatsers kunder är allt från små och medelstora företag på konferens till busiga 8-åringar och adrenalinstinna ungdomar som vill testa nya aktiviteter och sina egna gränser. Naturen som Funäsfjällen erbjuder är något enastående och oavsett om ni vill ha rekreation eller spänning finns…

Mor Britas Krog & Restaurang

På Mor Britas Krog och Restaurang i Ramundberget utlovas god stämning och vällagad mat i klassisk fjällmiljö. Mor Britas restaurang är döpt efter Brita Norberg som var anläggningens första husmor i portarna öppnades för de första gästerna 1936. På lunchen dukas det upp välsmakande husmanskost tillredd på husmorsvis i mor Britas anda. En generös buffé,…

Fjälltunet

STUGOR i Bruksvallarna

Fjällnäs

Fjällvandra i Funäsdalen

Fjällbäcken Lodge

Fjällbäcken Lodge är en av Funäsfjällens unika anläggningar, mitt på fjället i ingenmansland med en fantastisk utsikt och natur omkring. Ett ovanligt privat och väglöst boende mitt ute i vildmarken med kryssmarkerad vinterled som enda färdväg. Här ovanför byn Bruksvallarna i Funäsfjällen med utsikt över Mittåkläppen och Anåfjället hittar du Fjällbäcken Lodge. Sex sammanbyggda timmerstommar…

Helags Adventures

Konferens Ramundberget Bruksvallarna Ljungdalen

Göransgårdens Camping

Fjällvandra i Funäsdalen Tänndalen

Messlingen Fjällby

Messlingen Fjällby är en genuin fjällanläggning i byn Messlingen i Härjedalen. Här kan du verkligen njuta av lugnet och koppla av ifrån vardagen. I Messlingen Fjällby prepareras dagligen 30 km med skidspår som utgår direkt utanför alla stugor där du kan välja om du endast vill ta en kort runda i skogen eller en längre…

Skoogs Krog & Logi

På Skoogs krog i Funäsdalen vågar vi utlova en smakupplevelse utöver det vanliga. Här tillagas maten av lokala råvaror som familjen Bertilsson i stor utsträckning odlat eller fött upp själva. En avsmakningsmeny är en varm rekommendation om du vill trigga smaklökarna lite extra. Restaurangens ambition är att ta till vara på allt som går att…

Grönländaren Vandrarhem & Wärdshus

Tänndalens Högfjällshotell Röstavallen

På Högfjällshotell Röstavallen har du alltid nära till skidspår, slalombackar och skoterleder. Fjällens utbud är oändligt. Tänndalens Högfjällshotell Röstavallen öppnade redan 1952 dörrarna för de första hotellgästerna och än idag är Röstavallen ett familjärt, ombonat, nyrenoverat och mysigt ”gammaldags” högfjällshotell. Ett boende med hemtrevlig atmosfär och personlig service i fjällpärlan Tänndalen som är en del…

Skarvliden Consulting

Skarvliden Consulting hyr ut fyra stugor i funäsfjällen. Det hela började med att de, som så många andra, fastnade för den underbara fjällmiljön i Västra Härjedalen. När de sedan hittade två tomter började ett projekt ta form som bestod av att erbjuda ett ombonat och lyxigt boende i Funäsdalen för den som vill njuta av sin…

Annons