Annons

Grövelsjön

Upplev fjällen i lugn och skön harmoni med naturen. Här finns enastående äventyr och avkoppling att njuta av. Njut av fjällens variationer året runt.  

Här är din guide till Grövelsjön.

Foto: Privata, Tobbe Nilsson Visit Dalarna, Erik Kilström

Utvalt boende i Grövelsjön

Lövåsgårdens Fjällhotell är beläget vid trädgränsen i Grövelsjön, 804 meter över havet med utsikt över de norska fjällen i väster.

Här bor ni på ett mysigt hotell med helpension. 

 

Lövåsgårdens Fjällhotell

Välkomna till Lövåsgården! Lövåsgården är beläget i de södra Grövelsjöfjällen, 804 m.ö.h. med vidunderlig utsikt över de norska fjällen i…

Kort om Grövelsjön

Grövelsjön ligger i nord västra Dalarna, i Älvdalens kommun inte långt från Idre. Grövelsjön har fått sitt namn från sjön som ligger på 770 meters höjd och går hela vägen in i Norge. Redan på 1930 talet grundades det första Fjällhotellet och destinationen erbjuder både alpint, längd, fiske och vandring.

Sveriges sydligaste och närmaste fjällvärld

Resmålet omges av nationalparker och orörd genuin fjällmiljö, här finns massa tips på vad området har att bjuda på. Grövelsjöns geografiska i norra dalarna läge i kombination med höga fjäll skapar gynnsamma förhållanden för tidig och mycket snö.

Grövelsjön är lugnet själv, redan på den slingriga vägen upp kantas vägdiken mäktiga furupelare och fjällbäcken Grövlans närvaro gör sig påmind om naturens närvaro. Här finns det du behöver men inget mer, det räcker.

Tips till sommaren

  • När du väl bestämt dig för att gå upp på Svealands högsta topp Storvätteshågna 1200 meter över havet föreslår jag att du inte startar vid fjällstationen vid Grövelsjön utan i stället börjar vid Lövåsen. Sträckan blir visserligen 2 km längre, men det är ju marginellt om du ändå går 2 mil på fjället. Den sydöstra bergssidan är mycket lättare att ta sig upp på än den västra. Missa inte den vidunderliga utsikten när du går ned mot Fosksjöarna. Och gläd dig över att du slapp gå upp den vägen. Den sista sträckan på åtta kilometer mellan sjön och Lövåsen ter sig något enformig. Där blir Oskarsstugan en fin rastplats. Bra tid att filosofera över livets alla mödor 😉. Lycka till! /Per
  • Vara ensam på fjället, det är något jag tycker att alla borde få uppleva. Att gneta på och bara höra stillheten och tystnaden. Tidiga mornar eller kväll är fantastiska stunder, för att se solen gå upp eller ner. /Emma
  • Grövelsjöområdets högsta berg är Elgåhogna på 1460 meter och ligger på den norska sidan. En ganska krävande vandring med en stigning på 700 meter. Vägen upp är magiskt vacker utmed bäcken och känns som hämtad ur Sagan om ringen. Du belönas med en finfin utsikt över en stor del av områdets fjällvärld och sjön Femunden. Länk till turförslaget /Pelle

... och tips för vintertid

  • Fina längdspår direkt utanför dörren. Grövelsjön har 100 km preparerade spår både på fjäll och i skog som är sammanlänkade. Mitt tips är att bara plocka med längdsidorna på bussen till Grövelsjönoch utforska vart dagen tar dig. /Hans
  • Prova turskidor. På samma sätt som man vandrar under sommaren gör turskidan det möjligt att ta sig fram över hela fjället under vintertid. Du kan blanda att åka i längdspår, på skoterleder eller helt fritt. Turskidor är bredare längdskidor med stålkant, som gör att du kan åka ner mer stabilt. Du har en turpjäxa som liknar en vandringskänga och är varmare och bekvämare när du tex gör stopp för lunchen. Då Grövelsjön är ett vandringsparadis så passar turskidor extra bra /Maria

Resa till Grövelsjön

Bilvägar innan och utanför Sveriges gränser

Det finns flera sätt att ta sig till Grövelsjön, kommer du från Göteborg eller Malmö går det snabbast att åka via Norge, genom Oslo och Elverum. Om du åker bil från östkusten så sikta mot Mora och rulla i upp i Älvdalen via Särna. Kommer du norr ifrån så får du förmånen att köra över renbetande fjäll med grusvägar och fina vyer via Lofsdalen.

Det är smidigt att ta bilen till Grövelsjön speciellt om du ska in till Norge och göra dagsturer. Du kan även hyra bil i Mora på Avis, Statoil eller OKQ8.

Buss och tåg

Det går alldeles utmärkt att ta tåget till Mora och sedan bussen med Dalatrafik eller MasExpressen de sista 3,5 h upp till Grövelsjön.

Bussresor med den så kallade Masexpress går från Stockholm, via Avesta, Hedemora, Falun och Mora fyra dagar i veckan och stannar både vid Storsätern och Grövelsjön. Det går att boka genom direkt på Masexpressens hemsida.

Luftvägen till Grövelsjön

Visserligen har Idre en egen flygplats som ligger på vägen upp till Grövelsjön men inga reguljärflyg flyger för närvarande dit. Den närmsta är Sälen på 1,5 h, Sveg eller Mora 2 timmar bort alternativt till Röros som ligger 2,5 h bort. Det går daglig trafik till alla flygplatserna och därifrån kan man boka flygtaxi eller söka efter lämplig kollektiva alternativ.

Sommar i Grövelsjön

Vandra eller ta en löpartur omringad av fantastiska fjäll

Grövelsjön har över 20 markerade leder eller dagsturer som går från att vara lätta till mycket svåra. Förutom en mängd markerade leder finns även många raststugor och stugor du kan övernatta i. Turismen i området finns dokumenterat ända tillbaka till början av 1900 talet. Av samma anledningar som idag så åker människor hit för den rena luften, närheten till kalfjället och unik fjällskogsnatur.

Grövelsjöfjällen är en del av området Gränslandet som omfattar nio skyddade naturområden, varav tre nationalparker i både Sverige och Norge. Nationalparker som Töfsingdalen med genuin vildmark, urskog och oändliga blockmarker samt Fulufjället Nationalpark med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär på hela 93 meter.

Från STF Fjällstation Grövelsjön eller Sjöstugan utgår många leder, några dagsturer är

  • Jacobshöjden 6 km tur och retur, på vägen upp och från toppen får du en fantastisk utsikt över Grövelsjön och den norska fjällkedjan. Stanna gärna på fäbodvallen Grövelsjöns sommarviste på vägen upp.
  • Silverfallet & Olåns vindskydd som är på 6 km tur och retur. Silverfallet är så vackert som det låter, ca en kilometer har därifrån ligger en slogbod där du kan rasta. Det speciella med turen är den fina skyddade dalgången upp till Silverfallet, Omkring Olåns vindskydd med finns gamla slåtterängar.
  • Precis över gränsen till Norge ligger Salsfjället på 1278 meter, väl framme vid foten vandrar du fritt upp på toppen. Antingen går du tillbaka via Silverfallet eller vidare bort mot Sylen, där kan du ta båten tillbaka över Grövelsjön.
  • En lättare och välbesökt tur är Linnestigen. Carl von Linné besökte nämligen området 1734 på sin väg från Idre till Rörås. Linnéstigen startar vid Sjöstugan och bron över Grövlan på denna kan du gå så långt du vill, antingen tar du mot sylen och båt tillbaka eller mot silverfallet.
  • En till kortare tur som passar perfekt för barnfamiljen är trollstigen, där du även får bidra med ett egengjort troll om du vill.
  • Du kan även ta en tur till Svealands och Dalarnas högsta berg, Storvätteshogna på 24 km tur och retur. Toppen ligger på 1204 meter över havet och klara dagar får du en fantastisk utsikt över Dalarnas fjällskog men även Sonfjället i Härjedalen och Jämtlandsfjällen och Helagsmassivet. Du får även en härlig vy in i Norge över bland annat Rendalssölen eller ”drottningen” som hon också kallas. Stilla ligger hon med sin huvudbonad och byst mot skyn.

Några turer bortom Grövelssjön är

  • Gröthogna. Tar du båt över Grövelsjön har du möjlighet att bestiga det fantastiska Gröthogna på 1401 meter över dagen. I dalgången är det en lättvandrad grus stig men ovanför trädgränsen är det mer storblockig terräng. Utsikten på vägen upp och på toppen är magnifik och ett stenröse ger dig möjlighet till vindskydd.
  • För de vandrare som vill ha större utmaningar kan man följa Södra Kungsleden och vidare mot Rogens naturreservat. Eller Långfjället runt på 30 km (eller 26 km om du tar båten över sjön).
  • Grövelsjön är även starten på Fjällfararnas vita- och gröna band, där man ska ta sig till via fjällkedjan till Treriksröset, via skidor eller till fots på ungefär 130 mil. Läs mer om äventyret på deras hemsida.

Guide på fjället

Vill du vandra med guide har både STF & Experience Grövelsjön erfarna guider som tar dig med på den ultimata fjällupplevelsen, både halv, hel eller flerdagars turer. Via några guider kan du även hyra friluftsutrustning i stället för att köpa den. Ett mer hållbart alternativ för dig som inte vandrar eller tältar så ofta.

Stugor på fjället

Det finns även längre turer med om du tar med tält eller övernattar i stugor på fjället. Både STF och Länsstyrelsen har övernattningsstugor på fjället i området.

Norska fjällen lockar

Närheten till Norge öppnar upp möjligheter att även bestiga högre och brantare toppar. Båthusberget och Elgåhogna är populära vandringar och du tar dig på 20 minuter från Grövelsjön till parkeringarna nedanför bergen med bil. På den norska sidan ligger även många naturreservat såsom Femundsmarka- och Gutulia nationalpark, ett urskogsområde i nordöstra Hedmark, samt skyddad natur i form av naturvärnsområden. Vill du veta än mer om vilka turer som finns på den norska sidan och hur de ser ut kan du också ladda ner appen ut.no.

Bege dig ut på vattnet

Grövelsjön har fått sitt namn från sjön och det är den som tar plats på destinationen, många fjällturer börjar på andra sidan eller ger möjlighet att ta båten tillbaka. M/S Sylöra trafikerar dagligen turer mellan Sverige och Norge via sjön. Det finns även möjlighet att boka båttaxi som även ger guidade turer till det tyska bombplanet som nödlandade på sjön under andra världskriget.

Paddla kajak eller hyr en Packraft (som är en lätt uppblåsbar båt) och ta dig ut på egen hand till lugnet vid en enskild strand vid Grövelsjön. Ytterligare paddelturer går att få i naturreservatet Rogen. Bland steniga fjäll och en vindling av sjöar går det både att ta en tur över dagen eller än längre.

Fiske i Grövelsjön eller andra fiskevatten

Att gå på fisketur är en naturupplevelse i sig. I Grövelsjöfjällen är fisket omtalat tack vare sina många och fina strömmande vatten, tjärnar och sjöar. Många platser når du enkelt med bil och en kort promenad, här hittar du bland annat röding och öring. Några mer avlägsna vattendrag såsom Hävlingen, Hällsjön eller Storån kräver 1–2 timmars vandring. Vid Hävlingen har Länsstyrelsen Dalarna med stugvärd under sommaren som kan komma med bra fisketips. I Rogenområdet hittar du otaliga sjöar och fiskedrag för den som vill spendera en fiskevecka på fjället. På den norska sidan ca 1–2 mil från Grövelsjön finns otal fjällsjöar och strömmande vattendrag såsom Femunden och Engerdal. Tänk på att skaffa fiskekort från både Sverige och Norge då Grövelsjön är ett gränsområde.

Andra aktiviteter

Samisk kultur och Jotli

Grövelsjöområdet har en lång samisk historia med spår från urminnes tider med fångstgropar, renhägn och boplatser. Idag kan du besöka en bostadskåta och en ladugårdskåta som finns kvar ca 2 km från Fjällstationen. Du kan även via butiken Renbiten boka vandringar tillsammans med tama renar eller en samisk 4 rätters meny i magisk miljö. Ta chansen att smaka och uppleva en del av den samiska kulturen att laga maten över öppen eld.

I byn Storsätra några km nedanför sjön ligger Jotli natur och kulturområde. Det består av en Fjällbondegård med gamla timmerbyggnader, en slåtteräng och den världsunika vadmalstrampen, som stampat tyger till Mellansverige och Norge.

Floåsens gammelsåg

Sågen är en vattendriven ramsåg från 1850 talet som restaurerats och går idag att använda, den visas i drift någon gång per år.

Relax

Intill Sjöstugan vid Grövelsjön kan du hyra din egen vedeldade bastu och badtunna. Det finns inget som mjukar upp kroppen efter en lång vandring såsom genuin värme, kanske varvat med dopp i sjön?

Storsätra Fjällhotell och Lövåsgården Fjällhotell erbjuder både bastu och avkopplande badtunna under bar himmel. På Storsätra kan du även kasta dig ner i ån Grövlans uppfriskande vatten.

Vinter i Grövelsjön

Skidåkning av alla slag, här kan du åka på längden, tvären, telemark och topptur på turskidor eller randonee. Men för den som inte vill ha skidor på fötterna så erbjuds även finns snöskovandring, yoga och isfiske.

Längdåkning

Grövelsjöfjällen erbjuder fantastiska variationsrika längdspår med både storslagen utsikt och i skogsmiljö på både svensk och norsk mark. Det finns 100 km sammanbinder alla anläggningar i området, från kortare motionsslingor på 1–10 km, klassiska och skejtspår till elljusspår. Det fiffiga är att alla spår är sammankopplade av utflyktsspår så du kan ta dig långt eller stanna till för fika eller lunch innan turen går tillbaka till boendet. Spåravgift löser du på serviceställen, boendeanläggningar eller med Swish vid spårstarter.

Alpin skidåkning

Grövelfjäll finns nedfarter för alla, 6 liftar och 11 pister som passar både nybörjaren och den erfarne sportlovsresenären. Grövelfjälls skidsystem är ett alternativ för skidåkare och barnfamiljer som söker lugnet, fantastiska vyer och äkta fjäll. Det finns både branta och flacka pister, skogsskidåkning och offpist och allt på natursnö. Efter varje snöfall de en del av backen opistad så man kan ta några svängar i lössnö i backen.

Turskidåkning

Lockar det att ge dig ut på högre höjder finns det flera dagsturer på turskidor, både som nybörjare och erfaren.De lite bredare turskidorna med fiskfjäll eller skins och stålkant gör det möjligt att ta sig ut på tur, spårat eller ospåret. En fin tur är den kryssmarkerade vinterleden mot Storvätteshågna med vacker utsikt över de norska fjällen i väster. Stanna till vid rastskyddet Oskarstugan som ligger på Långfjället. Du kan starta turen vid Lövåsen, STF Grövelsjön Fjällstation eller Storsätern.

Randonee

På de brantare fjällen så passar Randonee eller toppturskkidor bättre. Skidan är en lättare slalomskida där du kan lossa hälen när du går upp, du sätter även fast stighudar under skidorna som fäster i snön. På vägen ner spänner du fast hälen och du kan njuta av fantastisk offpiståkning i orörd terräng. Varför inte ta dig upp på Jakobshöjden och åka ner mot Grövelsjön eller passera gränsen till Norge och topptura där? Grövelfjälls skiduthyrning har valt att satsa mer på topptursskidor, boka randonee-paket hos dem.

Boka guide

För många kan det känna konstigt att boka guide i Sverige men det ger en helt annan upplevelse att skida eller upptäcka något med en guide som har historier, kunskap och erfarenhet av omgivningen. Både Experience Grövelsjön, Bringby Nature Guide och STF har guider som kan ta med dig på turskidor eller snöskor i Grövelsjöfjällens storslagna natur.

Fjällyoga

Yoga går att göra var och när som helst, rulla ut din matta på fjälltoppen eller vid en porlande fjällbäck, magiskt att vara nära naturen. I Grövelsjön finns det möjlighet att anordnas läger med en kombination av just dessa två. Du kan bland annat boka längdskidor och yoga via STF Fjällstation Grövelsjön.

Aktiviteter utöver skidåkningen

Men alla åker inte till fjällen för skidor, det finns än mer att upptäcka. Isfiske, utflykter det samiska arvet, vandringar med renar eller föredrag om den samiska kulturen och dess historia i Grövelsjöfjällen hittar du via Renbiten.

Mat & bak

Våfflor och fjällen hör liksom ihop. Planera in fika eller lunch hos Sjöstugan som är känd för sina frasiga våfflor med hemgjord sylt. De har även värmande vegetariska soppor och andra läckerheter. Bara känslan när du kommer in är värt ett besök, och inte minst utsikten över sjön.

I Gröveljön finn även ett eget italienskt fjällbageri med surdegsbröd, fikabröd och pizza på fredagar, allt bakat på ekologiska råvaror utan tillsatser. Hyllorna är fyllda med bröd, frallor, bullar müsli och biscotti. Är inte bagaren själv på plats är det självbetjäning som gäller, du plockar ihop det du vill ha och betalar kontakt eller med swish.

Njuta av lugnet & tystnaden

För dig som inte vill aktivera dig så är Grövelsjön det perfekta stället för den totala avkopplingen, tystnaden och stillheten. Det är som att pulsen går ner bara av att komma ut på en promenad och andas den friska fjälluften. Njut av en kopp the framför en sprakande brasa, slappna av i bastun eller badtunnan och bara vara.

Vilken är målgruppen?

Barnfamiljer, frilufsaren, pensionären, ja alla som vill ha en lite lugnare fjällsemester och njuta av riktiga fjäll med mycket snö bör åka hit. Utbudet för partysökande tonåringar är skralt, de får stanna hemma.

Boende i Grövelsjön

Storsätra Fjällhotell
Lövåsgårdens Fjällhotell
STF Grövelsjön Fjällstation   

Allmän info om Grövelsjön

Liftar: 6
Nedfarter: 11
Preparerade längdspår:  10 mil längdspår
Antal vandringsleder på turistkarta: 23 stycken

Fler resmål som du kanske kan gilla:

Tänndalen

Funäsfjällen

Vemdalen

Lofsdalen

Björnrike

Jenny-fjallbyran-low

Artikel av: Jenny Ståhl

Kontakt: info@fjallbyran.se

Allmän info om Funäsfjällen

Liftar: 37
Nedfarter: 147
Preparerade längdspår:  30 mil längdspår och 6 mil högfjällsspår (från vecka 7)
Preparerade skoterleder: 60 mil och 2 friåkningsområden

Antal vandringsleder på turistkarta: 33 stycken Guldturer
Antal vattenfall: 3 st
Antal cykelleder på turistkarta: 24
Antal golfbanor:  2

Hitta företag i Funäsfjällen

Tännäskröket

Boende, bröllop, konferens, skidåkning, ölbryggeri och mycket mer. Allt finner du i Tännäskröket som är en del av Destination Funäsfjällen.  

Mickelinas café

Detta är Ramundbergets egna maskot Mickelinas egna lilla café som du finner i barnområdet Lillramis. Caféet är KRAV-märkt och serverar fika och lunch som passar hela familjen. På menyn finner man bland annat våfflor och jämtländsk varmkorv. I samma hus så finner man värmestuga men även ett lekrum.   Foto: Ramundberget.se Läs mer om Ramundberget.

Buskvallen Inn

Restauranger lunch & Mat i Tänndalen

Funäsfjällens Golfbana

Funäsfjällens Golfbana byggdes redan 1972 vilket gör den till Sveriges äldsta fjällbana. Vid två tillfällen har den svenska proffstouren förlagt tävlingar i Funäsdalen. Vi hoppas och tror att det blir fler. Carin Koch, Maria Hjorth och Sophie Gustafson har alla deltagit och spelat på Ljusnedal. Boende i närheten av Golfbanan Hotell Gyllene Bocken är ett…

Strapatser Funäsdalen

Strapatser i Funäsfjällen guidar dig till fantastiska upplevelser och äventyr året runt.  Strapatsers kunder är allt från små och medelstora företag på konferens till busiga 8-åringar och adrenalinstinna ungdomar som vill testa nya aktiviteter och sina egna gränser. Naturen som Funäsfjällen erbjuder är något enastående och oavsett om ni vill ha rekreation eller spänning finns…

Skoogs Krog & Logi

På Skoogs krog i Funäsdalen vågar vi utlova en smakupplevelse utöver det vanliga. Här tillagas maten av lokala råvaror som familjen Bertilsson i stor utsträckning odlat eller fött upp själva. En avsmakningsmeny är en varm rekommendation om du vill trigga smaklökarna lite extra. Restaurangens ambition är att ta till vara på allt som går att…

Fjällnäs

Fjällvandra i Funäsdalen

Mor Britas Krog & Restaurang

På Mor Britas Krog och Restaurang i Ramundberget utlovas god stämning och vällagad mat i klassisk fjällmiljö. Mor Britas restaurang är döpt efter Brita Norberg som var anläggningens första husmor i portarna öppnades för de första gästerna 1936. På lunchen dukas det upp välsmakande husmanskost tillredd på husmorsvis i mor Britas anda. En generös buffé,…

Osthang café

Detta är caféet för fika, gemenskap och äventyr. Cafét ligger i samma hus som snowboardbutiken och här serveras enklare fika tillsammans med varma och kalla drycker och det är just skidåkningen i området som genomsyrar temat på detta gemytliga fik.  Foto:Ramundberget.se

Vår lilla restaurang & pizzeria

I samma hus som lanthandeln hittar du byns lilla pizzeria som serverar traditionella pizzor med lokala specialiteter. Antingen så tar du med dig pizzan till din stuga eller så avnjuter du din pizza i den gemytliga miljön som omger resturangen.   Foto:Ramundberget.se

Restaurang TUSEN

På 1000 m.ö.h finner man denna restaurang som ligger vid Fjällgårdsbanans toppstation. Här möts naturen i en prisbelönt design och smaker från fjällets skafferi. Hela designen på restaurangen är med inspiration från den samiska kulturen och ytsiktet är täckt av björkstammar. Restaurangen är mycket populär bland vandrare, skidåkare och cyklister.   Foto: Ramundberget.se  

Helags Adventures

Konferens Ramundberget Bruksvallarna Ljungdalen

Ösjöstugan

På kalfjället 900 m.ö.h finner denna mysiga våffelstuga, 3 km från Fjällgårdsbanans toppstation. Här serveras frasiga våfflor och värmande grytor. Tar man sig med skoter hit så går skoterleden precis förbi Ösjöstugan.   Foto: Ramundberget.se

Gyllene Bocken

Gyllene Bocken är Golf- och skoterhotellet i Ljusnedal. Här får du ett trevligt och genuint bemötande. Det utlovas skön stämning och god mat i ett bekvämt boende. Gyllene Bocken ligger fint beläget i Ljusnedal nere vid sjön. Utanför dörren hittar du både golfbana sommartid och skoterleder vintertid.

Grytan kök och bar

Mitt i Ramundbergets bykärna med ski-in från backarna finner man lunch, middag, matiga mackor, gott fika och värmande drycker. Här serveras god och vällagad mat från grunden med lokala råvaror från Härjedalen.   Foto:Ramundberget.se

Vinkällaren

I källaren på anrika Fjällgården finner man denna vinkällare med ekologiska kvalitetsviner från olika små topproducenter runt om i världen men även äldre viner av fina årgångar. Detta är den perfekta platsen att smala kompisgänget med det gemensamma intresset, vin.  Foto: Ramundberget.se

Destination Funäsfjällen

Destination Funäsfjällen består av Funäsdalen, Tännäs, Ljusnedal, Messlingen, Bruksvallarna, Ramundberget, Fjällnäs, Tänndalen. Vinter i Funäsfjällen Här hittar ni en vacker fjällmiljö med storslagna vyer, gott om skidbackar, längdspår och även ett utbrett skoterledsystem. Man har i Destination Funäsfjällen ett gemensamt liftkort trots att anläggningarna har olika ägare. Det gör det smidigt för dig som gäst. Samma goda samarbeta och paketering finns kring ledbevis…

Skidskola i Ramundberget

Vill du utveckla din skidåkning eller du kanske är en nybörjare i skidbacken oavsett vilket så erbjuder Ramundberget skidskola för alla åldrar i olika grupper tillsammans med kunniga skidlärare. Föredrar man privatlektioner så finns det både för slalomåkare men även för de som åker snowboard.  Vill man hellre gå i en grupp så finns det…

Ramundberget

Vid vägs ände finner du Ramundberget. En genuin och familjär fjälldestination i härliga Härjedalen. Här finner ni lugn och ro men också mängder av aktiviteter och adrenalin för den som önskar.  I västra Härjedalen i vacker fjällmiljö ligger den familjeägda lugna fjällanläggningen som är ett småskaligt alternativ till dig som söker det äkta och genuina.…

Annons