Därför måste du till fjällen i höst!

Visit fjällen har tagit fram 7 anledningar att besöka fjällen på sensommaren och hösten när färgerna fullkomligt exploderar och markerna är fulla av bär och svamp. Dessutom bjuder vi på lite tips inför resan!

1. Skogens guld. Det är nu du har chans att hitta skogens guld, hjortron! Men i skogen kan du också hitta gott om blåbär, lingon och svamp på sina håll. Passa på att fylla upp skafferiet inför vintern så att du har gott om delikatesser att njuta av.

Tips: Svampen växer ofta på låglandet och inte lika högt upp på fjällen som exempelvis hjortronen, hjortron trivs i blöta marker som exemplevis på myrar.

2. Fjällvandring. Vare sig du är erfaren fjällvandrare eller nybörjare så är det nu på sensommaren och hösten ett ypperligt tillfälle för en tur på fjället. Färgerna i naturen är som vackrast och de sena solnedgångarna skapar en palett av färger på himlen. Här har vi samlat info om fjällvandring.  

Tips: Även om det kan vara varmt och härligt på dagarna så blir det ofta kallt på nätterna. Ta med dig ordentligt med kläder ut på fjället. Om du vandrar uppe på fjällen där det ofta blåser slipper du myggen.

3. Trailrunning. Som Visit fjällen rapporterat om tidigare är trailrunningtrenden glödhet. Allt fler har upptäckt charmen med att springa på fjället och fler och fler väljer att anta utmaningen att springa ett fjällmaraton. Många av de stora loppen blir fulltecknade och många nya lopp startas.

Tips: Anmäl dig till ett lopp redan idag!

4. Fjällridning. Att uppleva fjällen från hästryggen är något alldeles speciellt. Många anläggningar erbjuder både kortare dagsturer och längre alternativ med övernattningar. Här kan du läsa mer om ridning i fjällen.

Tips: Följ med på er tur med Trumvallens Fjällridning. Du kommer inte att ångra dig!

5. Mathantverk. Fjällvärlden är vida kända för sitt mathantverk. Här hittar du många lokala småskaliga matproducenter som skapar ljuvliga smaker av råvaror av bästa kvalitet.

Tips: Besök Klövsjö Höstmarknad den 23 september eller Skördefest Jämtland Härjedalen den 3 september.

6. Fiske. På hösten slår fiskarna ofta i fjällsjöarna. Att fiska gädda har blivit allt populärare. Det är prestige i att fånga den största, har du vad som krävs för att fånga en gammelgädda? Vill du inte fånga gädda finns det gott om öring, harr och abborre också!

Tips: Hör med locals om de har några tips och köp en fiskekarta så att du hittar bra vatten. Se också till att ha koll på regler som gäller för just de vatten du besöker.

7. Höstlov i fjällen. Veckan fylls med aktiviteter för både barn- och vuxna. Många fjälldestinationer satsar för fullt för att locka barnfamiljer till sig under höstlovet. Det innebär fullspäckade aktivitetsscheman.

Tips: Besök exempelvis Vemdalen där de har mässan Lodge & Lya och mängder av aktiviteter under höstlovet. Även Åre har mycket på gång under höstlovet.

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Hyra friluftsutrustning

Fördelarna med att hyra friluftsutrustning

För många är skidsemester något man gör max en gång per år, och kostnaden för att köpa alla kläder och prylar man behöver kan ibland…

Läs mer...

Ny fjällbok för barn ska väcka barnens nyfikenhet för fjällen

Häng med till fjällen! I Barnens fjällbok blandas smarta friluftstips med spännande fakta om renar, glaciärer, fjällbäckar och Sveriges högsta berg. Du hittar också recept…

Läs mer...
Skogsskidåkning i Ramundberget

Ramundberget satsar på skogsskidåkning och nya vinteraktiviteter 2023/2024

Snön har fullkomligt öst ner i fjällen och många vittnar om att det aldrig varit så mycket snö så tidigt på säsongen. Att Ramundberget i…

Läs mer...