Så lyckas ni med sommarens fjällcamping

Campingbranschen ser en sällan skådad tillväxt och Sveriges husbil och husvagnsförsäljare har fullt upp. När allt fler får upp ögonen för friluftsliv och utomhusaktiviteter inser många också fördelarna med att ta boendet med sig dit man vill. Till viss del tros det vara en effekt av pågående pandemi men troligen kommer många nyvunna campare att bli kvar. Med många nya campare ute på vägarna vill vi ge några tips.

  1. Ska ni naturcampa eller vistas i naturen under semestern? Se till att ha koll på Allemansrätten, tältar ni gäller vissa saker me Det är inte tillåtet av köra husbilar eller husvagnar i terrängen och om du planerar att sova på en rastplats får man i regel stanna i 24 timmar. I övrigt ska du ha för vana att alltid fråga markägaren om du ställer upp din husvagn eller husbil i närheten av bostadshus, även om det bara är för en natt.
  2. Visa respekt för djur och natur. I fjällvärlden är det om möjligt ännu viktigare att vi människor visar respekt för djur och natur. Både för att kommande besökare ska få uppleva samma orörda natur som vi men också för att det rika djurlivet ska må bra. Särskilt viktigt i fjällen att visa respekt för renarna som har sitt hem till fjälls och som vill att vi håller avstånd. Skrämmer vi renar kan det få stora konsekvenser för renarna, rennäring och även markägare
  3. Missa inte. Vissa vägar är helt enkel vackrare än andra. Vi vill passa på att nämna två. Vildmarksvägen som börjar i Strömsund i norra Jämtland och tar sig norröver in i södra Lappland. Vägen över Stekenjokk är Sveriges högst belägna asfalterade väg. Vildmarksvägen är 50 mil lång och efter att ha passerat bland annat Stora Blåsjön, Vilhelmina och Dorotea återvänder ni till Strömsund. Vårt andra tips är Flatruet. Vägen går mellan Ljungdalen och Mittådalen och är belägen på hela 975 meter över havet, det är Sveriges högst belägna allmänna väg. Visa respekt och håll avstånd till renarna som inte sällan befinner sig i området. Finns camping i Ljungdalen samt i Funäsfjällen, många väljer också att naturcampa halvvägs mitt på kalfjället, då är det extra viktigt att ni inte lämnar spår efter er och att ni värnar om naturen.
  4. Var förberdda. Planera er packning, fyll på vatten och kolla upp var det finns tömningsstationer om ni har toalett som ska tömmas under resan. Särskilt viktigt att också tänka igenom er packning om ni ska fjällvandra. Ha med er en bra ryggsäck, rejäla skor/kängor, extra kläder samt regnställ mm.
  5. Boka era övernattningar. I sommar blir det ännu viktigare att planera var ni ska sova och boka de campingplatser ni vill besöka i förväg. Risken att det är fullbokat ökar när allt fler ger sig ut på vägarna. Det är tråkigt om man åkt långt och inte får plats.
  6. Ett förtält förbättrar campinglivet. Med ett förtält får ni ett extra rum till er husbil eller husvagn. I fjällvärlden kan vädret variera och vissa dagar är man helt enkelt inte lika sugen på att vara ute op fjället. När hela familjen ska trängas i stugan kan det vara behövligt med ett extra rum. Det finns lika många förtält som husbilar och husvagnar (om inte fler). Läs mer om förtält till husbilar och husvagnar. Det finns även möjlighet att köpa till uppvärmning till förtält vilket kan vara skön om ni ska campa under fler månaden än sommaren.
  7. Hitta bra campingplatser i fjällen. Är du ny på campingsemestrandet så är det absolut att rekommendera att börja med att campa på campingplatser. Då har ni ofta tillgång till bra service, möjlighet att tvätta, köpa mat och glass samt ofta en hel del aktiviteter som underlättar dagen, särskilt för barnfamiljen.
  8. Välj ett bra tält om ni ska tälta. Vi tror att er tältupplevelse blir betydligt bättre om ni investerar i ett kvalitativt tält, de håller i många år och är betydligt enklare att hantera än något billigt tält från någon alltiallo-shop som Biltema etc. Med ett bra tält blir tältsemestern trevligare. Om det är första gången är vårt förslag att ni hyr tält istället för att köpa. Det finns flera aktörer som erbjuder uthyrning av tält. Ska ni köpa tält kan ni besöka Tältkompaniet.se som ger tips inför ert köp.
  9. Bra utrustning är A & O. Vi vill inte uppmuntra till någon form av överkonsumtion men att ha bra grejer underlättar verkligen campinglivet. Att ha tillgång till grejer som solceller med batteri, myggfångare, gasolkök osv gör att campinglivet blir njutbart.

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö…

Läs mer...