Här är vinterns mest kompletta lista med fjällnyheter

Vintern närmar sig nu med stormsteg och i veckan skymtades de första snöflingorna i den svenska fjällvärlden. Visit Fjällen tog tillfället i akt och sammanställde en fullspäckad lista med nyheter som får de flesta att längta till vintern. 

Hemavan Tärnaby står för årets gondolnyhet
Hemavan är inne i en expansiv fas och till säsongen invigs en ny toppmodern gondolbana. Investeringen omfattar cirka 70 MSEK och blir en milstolpe för Hemavans utveckling. Invigning sker helgen 30 nov – 3 dec 2017.

– Den nya liften kommer även innebära en bättre produkt året om då fjällvandrare och cyklister enkelt kan ta sig upp på fjället under sommarmånaderna. Den nya liften kommer även öppna upp för nya grupper att ta sig upp på fjället. Det går att köra in en barnvagn eller rullstol i någon av gondolerna och på så sätt ta sig upp för att njuta av den vackra utsikten. Detta säger Pontus Lindh, Marknadschef på Hemavan Alpint.

Kläppen Skiresort fortsätter satsningen
I fjol invigdes den nya gondolbanan i Kläppen och antalet skidåkardagar ökade med drygt 16%. Även i år satsas det stort med många nya inslag. Över 400 nya bäddar i ski-in/ski-out-läge kommer att invigas, fortsatt digitalisering ska göra det möjligt för gästerna att visualisera destinationen och sitt semesterboende hemifrån innan sitt besök. Man inviger även ny led-belysning i backarna och satsar på ny barn-after ski.

Stöten satsar 35 miljoner på snö
Fler bäddar, utökad service och nytt snösystem är några av nyheterna inför säsongen 17/18 i Stöten. Det nya snössytemet uppges kosta 35 miljoner kronor.
– Med det nya snöläggningssystemet kan vi mer än halvera tiden att lägga snö. Kvaliteten blir bättre och fler nedfarter kommer att kunna öppna tidigare, säger Johan Thorn, vd, Stöten i Sälen AB.

Skistar lanserar Funslopes i alla anläggningar
Gästerna i Sälen, Åre och Vemdalen får ta del av en unik skidupplevelse när Skistar Fun slopes gör entré på den skandinaviska marknaden. Äventyrsområdet hämtar inspiration från snowparks och skicrossbanor och är byggt för att passa alla, oavsett ålder och färdighetsnivå. Alla fun slopes är placerade i backar med blå lutning och skid- och snowboardåkarna passerar broar, terrängvågor, tunnlar och flera andra spännande element. Det är första gången fun slopes går att uppleva i Skandinavien.

Åre höjer kvaliteten på skidåkningen
Åre förbereder sig för alpina VM2019 och inför årets säsong höjs kvaliteten på underlaget i skidbackarna. Det sker bland annat genom en investering i en högkvalitativ pistmaskin och utbyggnation av snöläggningssystemet i nedfarten Snobbrännan. Det populära skidområdet Åre Sadeln utökas dessutom med ännu mer skidåkning. Den nya nedfarten har svårighetsgrad blå vilket passar både nybörjare och de som gillar att njuta av långa carvingsvängar.

Mer snö i Sälen
Om du brukar glida ner för backarna i södra Lindvallen kan du se fram emot ännu mer snö när SkiStar satsar på ett helt nytt snösystem. Skogspartiet i skidområdet mellan Söderåstorgetoch populära Experiumtorget öppnas upp för att göra skidområdet roligare och lättare att tas sig mellan. SkiStar har även valt att satsa på de små åkarna genom att skapa ett helt nytt skogsskidområde. Valleskogen ligger på toppen av Hundfjället och är perfekt för ”offpist-åk” på ett lekfullt och säkert sätt.

Nybyggnation och bredare pist i Vemdalen
Den ständiga utvecklingen i Vemdalen är svår att missa ens i förbifarten. Många och stora investeringar görs inom destinationen när nya byggnader, event och företag växer fram. Inför vintersäsongen 2017/18 presenteras nu en rad nyheter till förmån för en ännu bättre upplevelse i Vemdalen. Exempelvis byggs nya sporthus i både Björnrike, Storhogna och Klövsjö.

Nedfarten Nääs slingan på Vemdalsskalet blir dubbelt så bred för mer svängrum. Gästerna i Vemdalen kan även se fram emot flera nya restauranger, butiker och roliga aktiviteter som exempelvis ett springlopp på snö på natten som har fått namnet Night Snow Run.

Tandådalen testar med att spara snö
Alltfler skidanläggningar spar snö. Nästa i raden att spara snö är Tandådalen i Sälen.
– Vi samlade ihop snön i vår park i östra Tandådalen och ser det som en test, förklarar Fredrik Rydén i Skistar som pratat med Dala-Demokraten.

Järvsö satsar på snö och aktiviteter

Till vintersäsongen har man byggt ut snötillverkningssystemet vilket skapar förutsättningar för en längre säsong. Man satsar också på roliga aktiviteter för stora och små. Man lanserar bland annat en Big Air bag i parken, där kan de djärva skidåkarna landa mjukt på en gigantisk kudde. Man inviger också en klättervägg på Bergshotellets fasad. Ytterligare en rolig nyhet i Järvsö är att man satsar på att bygga in den svenska uppfinningen ”Boardien” i en av släpliftarna, det är en bredare typ av rumppinne som gör resan uppåt bekvämare.

Följ gärna Visist Fjällen på Facebook för att hålla koll på vad som händer i den svenska fjällvärlden. 

Här hittar du mer info inför vintersemestern. 

Foto: Hemavan Tärnaby 

 

 

Kategori:

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö…

Läs mer...