Mer tåg och fler tågresenärer till fjällen

Senaste tiden har det rapporterats om en positiv utveckling för nattåget till Jämtlandsfjällen. Vemdalen rapporterar också om ett väldigt positivt bokningsläge för deras nattågstrafik och nu satsar Inlandsbanan tillsammans med Snälltåget på utökad trafik för att möjliggöra tågtrafik till ännu fler fjälldestinationer.

Den senaste satsningen står Snälltåget för, de kommer att köra nattåg från Malmö, via Stockholm, med avstigning längs Inlandsbanan i Dorotea, Vilhelmina och Storuman för vidare transfer till fjälldestinationerna och en veckas fjällvistelse. Delaktiga för att möjliggöra tågsatsningen är också fjällföretagare i Hemavan, Tärnaby, Kittelfjäll och Borgafjäll.

Det stora intresset och framgången med nattågstrafiken till Vemdalsfjällen ligger bakom idén om att titta närmare på förutsättningarna för tågtrafik norrut längs Inlandsbanan vintertid. Nu är aktörerna överens om att det finns möjligheter och har därför beslutat om att genomföra två resor i mitten av mars 2019.

Hållbar fjällsemester

Är ett hållbart alternativ för vintersemester i fjällen. Hela resan är fossilfri, på Inlandsbanan som inte är elektrifierad körs tåget på förnyelsebart bränsle, RME (raps). Tågen har möjlighet att välkomna 240 resenärer i liggvagnar samt en restaurangvagn som serverar varma samt kalla rätter och har fullständiga rättigheter.

Preliminär tidtabell vecka 11 och 12
Avgång lördag 9:e och 16:e mars
Malmö 16.30 (ankomst återresa 18:e mars och 25:e mars 07.00)
Stockholm 23:00 (ankomst återresa 17:e mars och 24:e mars 23.30)

Ankomst söndag 10:e och 17:e mars
Dorotea 09.30 (avgång återresa 14.50)
Vilhelmina 10.30 (avgång återresa 13.45)
Storuman 11.50 (avgång återresa 12.25)

Fjälldestinationerna erbjuder boendepaket med aktiviteter där tågresa och busstransfer ingår.
Paketen innebär att logistiken för en tågresenär, utan tillgång till egen bil, blir så komfortabel som möjligt hela vägen fram till slutdestination.

Bokning kommer att ske hos respektive destination.

Här kan du läsa mer om fjälltåget.

Hitta boende i Lapplandsfjällen. 

Ytterligare en tågnyhet

Idag blev det officiellt att det även i vinter kommer vara möjligt att åka dagtåg på Inlandsbanan. Under hela vintern kommer tågen att gå mellan Mora och Östersund. Det är fjärde året som trafiken är igång. Förhoppningen är att trafiken på sikt ska inkluderas i kollektivtrafiken och på det sättet kunna ske året runt och förbättra de kollektiva resmöjligheterna till bland annat Vemdalen och Klövsjö.

Detta möjliggör att nå Destination Vemdalen från Mälardalen med tåg varje dag, då med byte i Mora eller Östersund

Starten för vintertrafiken med Snötåget är 21 december 2018 och kommer pågå till och med 28 april 2019.

Läs mer om nyheten här. 

Kategori:

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Hyra friluftsutrustning

Fördelarna med att hyra friluftsutrustning

För många är skidsemester något man gör max en gång per år, och kostnaden för att köpa alla kläder och prylar man behöver kan ibland…

Läs mer...

Ny fjällbok för barn ska väcka barnens nyfikenhet för fjällen

Häng med till fjällen! I Barnens fjällbok blandas smarta friluftstips med spännande fakta om renar, glaciärer, fjällbäckar och Sveriges högsta berg. Du hittar också recept…

Läs mer...
Skogsskidåkning i Ramundberget

Ramundberget satsar på skogsskidåkning och nya vinteraktiviteter 2023/2024

Snön har fullkomligt öst ner i fjällen och många vittnar om att det aldrig varit så mycket snö så tidigt på säsongen. Att Ramundberget i…

Läs mer...