Annons

Padjelanta / Badjelánnda nationalpark

Sveriges största nationalpark full av blomster och renar under sommmarmånaderna.

Padjelanta/Badjelánnda är den största nationalparken i Sverige sett till yta. Namnet har samiskt ursprung och betyder ”det övre landet”. Mjuka fjäll och stora sjöar omges av en fond av snöklädda fjäll. I öster finner man Sarek och i väster tornar Sulidälbmá upp tillsammans med de norska gränsfjällen.

Längs hela nationalparken går Padjelanta/Badjelánnda-leden. Genom vissa delar sträcker sig även Nordkalottleden. Padjelanta/Badjelánnda-leden är känd för att vara lättvandrad och stugorna ligger på lagom dagsturers avstånd från varandra. Vid många av stugorna kan du som besökare köpa färsk fisk och nybakat bröd.

Sameliv i nationalparken

Här i Padjelanta / Badjelánnda ligger samebyarnas sommarvisten på rad längs de stora sjöarna. Nationalparken är även sommarbetesland för renarna. Har du tur kan du se någon av samebyarna Tuorpon, Jåhkågaska tjiellde eller Sirges samla renar till kalvmärkning under de ljusa nätterna. Nuförtiden använder de helikopter och motorcyklar som hjälpmedel.

En del av världsarvet Laponia

Laponia är en del av svenska Lappland. Laponia ses som Europas största sammanhängande naturlandskap med nästan helt orörd natur. Namnet betyder Lappland på latinska. Den totala ytan för Laponia är 9 400 kvadratkilometer och inkluderar totalt fyra nationalparker och två naturreservat. 

 

Landskapet består mestadels av fjäll, glaciär och urskog. Det finns ett rikt växt- och djurliv med många hotade arter i området. Som besökare bör du därför vara aktsam och värna om naturen. Laponia togs -96 upp på Unescos världsarvslista och är ett av få världsarv som är kombinerat kultur- och naturområde, detta för att samerna fortfarande använder Laponia som betesmark till sina renar och har gjort det i hundratals år.

För att ge tillbaka det ursprungliga samiska namnet på området heter nu nationalparken Padjelanta/Badjelánnda.

Läs mer om Laponia.

Hitta hit

Jokkmokk och Gällivare är entréerna till samtliga nationalparker som ingår i Laponia. 

För att ta sig till södra Padjelanta / Badjelánnda är Kvikkjokksområdet den bästa utgångspunkten. Till Kvikkjokk / Huhttán går det bussar från Jokkmokk.

För mer info besök sverigesnationalparker.se

Tillbaka till Fjällens Nationalparker.

Foto: Tor Lundberg/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå.

Säkerhet och regler

När du ger dig ut i en av fjällvärldens nationalparker är du själv ansvarig för att följa de regler som finns och för att du har den utrustning du behöver för att klara dig.

Varje nationalpark har egna regler. Du hittar alltid informationstavlor vid parkerna men bäst är att läsa på innan avresa. 

Värt att tänka på
Eldning i nationalpark

Fjällens Nationalparker

Vadvetjåkka nationalpark

  Vadvetjåkka nationalpark Sveriges nordligaste nationalpark Vadvetjåkka är en liten nationalpark i ett avlägset och ödsligt fjällområde nordväst om Torneträsk. Parken är uppkallad efter fjället…

Abisko nationalpark

Abisko Nationalpark Mer fjällvärld än så här blir det inte Abisko nationalpark är 7700 hektar och ligger i Kiruna kommun, söder om Torneträsk. Här finner du…

Padjelanta / Badjelánnda nationalpark

  Padjelanta / Badjelánnda nationalpark Sveriges största nationalpark full av blomster och renar under sommmarmånaderna. Padjelanta/Badjelánnda är den största nationalparken i Sverige sett till yta. Namnet…

Annons