Annons

Töfsingdalens nationalpark

Genuin vildmark och äkta urskog när det är som bäst

 

Stort, orört och vilt. Långt bort från vägar, människor och civilisation ligger Töfsingdalens nationalpark. Det här är silverfurornas och stillhetens land. Från Hovdens topp kan du blicka ut över urgamla tallar i ett väldigt blockhav.

Hitta till Töfsingsdalens nationalpark

I Älvdalens kommun hittar du Töfsingsdalens Nationalpark, parken är omringad av Långfjällets naturreservat. Töfsingdalen är en av de mest otillgängliga miljöer vi har i Sverige. Enda sätten att ta sig fram till parken är med skidor, till fots eller med helikopter. På vintern kan man dock ta sig dit med snöskoter, man åker då till Hävlingens fiskecamp, dit åker du lättast från Grövelsjön.

Boende i närheten av nationalparken

Närmsta boende hittar du i Grövelsjön.

Säkerhet och regler

Fjällvärlden i Töfsingdalens nationalpark är öppen för alla men kom ihåg att värna om den. Det gör du genom att läsa och följa de regler som gäller i parken.

Det kan vara ganska riskabelt att ge sig in i Töfsindalens värsta blockhav. Det lätt att halka, speciellt efter regn.

Rikt fågelliv i parken

Det finns gott om Kungsörn i nationalparken och du måste därför ha uppsikt och dra dig tillbaka om du ser ett bo i någon av träden i parken. Kungsörnen är känslig för besökare och det finns risk att man skrämmer iväg den om den känner sig hotad.

Fiskgjuse, falk och vråk brukar varna tydligt och högljutt. Då förstår du lätt att du är för nära boet, som inte nödvändigtvis behöver ligga i en tall.

Föreskrifter för allmänheten

Se till att inte:

  • skada mark eller geologiska naturföremål
  • störa djur och fåglar
  • plocka växter, bryta kvistar eller skada levande eller döda träd
  • jaga eller fiska
  • ta med okopplad hund
  • köra med motorfordon
  • elda inom 600 meter från Töfsingen eller från sjöar och vattendrag från och med Storån uppströms till Hävlingen
  • tälta eller sätta upp vindskydd eller liknande anordning inom 600 meter från Töfsingen eller från sjöar och vattendrag från och med Storån uppströms till Hävlingen.

För mer info besök sverigesnationalparker.se.

Tillbaka till Fjällens Nationalparker.

Säkerhet och regler

När du ger dig ut i en av fjällvärldens nationalparker är du själv ansvarig för att följa de regler som finns och för att du har den utrustning du behöver för att klara dig.

Varje nationalpark har egna regler. Du hittar alltid informationstavlor vid parkerna men bäst är att läsa på innan avresa. 

Värt att tänka på
Eldning i nationalpark

Fjällens Nationalparker

Ursäkta, vi kunde inte hitta några inlägg. Försök med en annan sökning.

Annons