Annons

Vadvetjåkka nationalpark

Sveriges nordligaste nationalpark

Vadvetjåkka är en liten nationalpark i ett avlägset och ödsligt fjällområde nordväst om Torneträsk. Parken är uppkallad efter fjället Vadvetjåkka, som dominerar området. Nationalparken är en viktig del av Talma samebys sommarbetesland. Här har man bedrivit renskötsel i hundratals år.

Vadvetjåkka är en liten nationalpark på 26 kvadratkilometer, den ligger i väglöst land, en mil från närmaste väg. I norr gränsar Vadvetjåkka mot Norge. I parken finns bland annat en glaciär, kalkstensgrottor och ett delta. Sevärt är deltat, floran i sydbranten, det rika fågellivet, nationalparkens grottor och utsikten högre upp från fjället.

Hitta till Vadvetjåkka

Vadvetjåkka nationalpark ligger väster om Torneträsk vid riksgränsen mot Norge, i Kiruna kommun i Norrbottens län. Nationalparken är svårtillgänglig. Nationalparken nås via en vandring eller på skidor.

Vandra till nationalparken

Ett sätt att ta sig till Vadvetjåkka nationalpark är att fjällvandra från Kopparåsen vid E10, cirka 20 kilometer från Abisko turiststation. En sommarled utgår från en parkeringsplats vid Kopparåsen. Parkeringen är belägen norr om E10, mittemot Kopparåsens järnvägsstation. Leden är ungefär 10 kilometer lång och är markerad med stenrösen och ibland orange färg. I slutet av leden finns en bro som leder dig in i nationalparken.

Du kan även nå parken med båt från Abisko till Torneträsks norra strand, där en 6 kilometer lång vandring återstår innan du når nationalparken.

Regler och säkerhet

När du besöker en nationalpark ska du alltid visa extra hänsyn till djur och natur. Kolla alltid upp regler och aktuell information innan ditt besök.

För mer info besök sverigesnationalparker.se.

Tillbaka till Fjällens Nationalparker.

Foto: Peter Rosén - Rosénmedia

Säkerhet och regler

När du ger dig ut i en av fjällvärldens nationalparker är du själv ansvarig för att följa de regler som finns och för att du har den utrustning du behöver för att klara dig.

Varje nationalpark har egna regler. Du hittar alltid informationstavlor vid parkerna men bäst är att läsa på innan avresa. 

Värt att tänka på
Eldning i nationalpark

Fjällens Nationalparker

Ursäkta, vi kunde inte hitta några inlägg. Försök med en annan sökning.

Annons