Vädret i fjällen – Året runt

Vi har sammanställt väderdata för många av de vanliga resmålen i fjällen. Här hittar du medeltemparturer, nederbörd och mycket mer för respektive ort så att du enkelt kan jämföra och hitta det resmål som passar dig bäst. Vi har också sammanställt lite allmän info om fjällväder och några användbara tips för dig som planerar att besöka fjällen.

Inledande info och tips om fjällväder

  • Temperaturen i fjällen är generellt sett kallare året runt än i övriga landet
  • Vädret i fjällen varierar snabbt så förbered er alltid på snabba förändringar även om ni bara ska på en dagstur
  • På grund av de höga fjällen kan stora väderskillnader uppstå på kort avstånd, exempelvis på olika sidor om en fjällkam
  • Vädret påverkar också riskerna för laviner. Allt från nederbörd, mängden sol och vind påverkar risken för laviner.
  • Det kan vara stor skillnad på temperaturen på termometern och den upplevda temperaturen. Kombinationen av vind och temp brukar mätas i kyleffekt. Om termometern visar -5 och det samtidigt blåser 10 sekundmeter innebär det en kyleffekt på -14 grader. Det är den temperaturen du bör klä dig för. Se diagram nedan, för mer info om kyleffekt, se länk.
  • Vill man försäkra sig om att få långa dagar utan allt för mycket kyla under vintern är mars och april lämpliga månader för ett besök i fjällen. Januari är generellt den kallaste månaden.

Vädret på olika orter i fjällen

All vår väderdata är framtagen av https://sv.climate-data.org, anledningen att vi valde den källan är att de skapar bra diagram med intressant och relevant data. Besök deras hemsida för ytterligare info.

Vädret i Abisko

Abisko är den nordligaste mätpunkten som vi har med och det är också en av de nordligaste platserna i hela Sverige. Abisko är en av Sveriges mest populära nationalparker. Att det är den nordligaste kan man bland annat utläsa av att det också är här det är kallast i juli utav de mätpunkter vi har med. Även en låg temperatur i maj vilket innebär en sen vårvinter och en god möjlighet att förlänga skidsäsongen. Läs mer om Abisko nationalpark här.

Vädret i Åre

I Åre är vädret känt för att vara känsligt och det innebär bland annat att Åreskutan ganska ofta kan vara stängd vintertid på grund av vind, det finns dock gott om skidbackar i lägre terräng så det är inte hela världen men man vill ju gärna besöka skutan under en vistelse i Åre.

Vädret i Funäsdalen

Funäsdalen ligger i västra Härjedalen nära den norska gränsen. Funäsdalen är ett relativt snösäkert resmål, det är tack vare att även medeltemperaturen är förhållandevis kall. En av de kallaste platserna mellan december-februari.

Vädret i Hemevan

Hemevan ligger i den norra delen av fjällkedjan. Hemavan är en av de platser med mest nederbörd januari-mars.

Vädret i Idre

Idre ligger i sydliga fjällkedjan i Dalarna. En klassisk fjällort med bra skidåkning och mycket sommaraktiviteter, läs mer om Idre här. Se diagrammet nedan med bra data.

Vädret i Lofsdalen

Lofsdalen ligger i södra Härjedalen. Här kan man vänta sig relativt milda vintrar och varma somrar för att vara i fjällen. Läs mer om Lofsdalen. 

Vädret i Sälen

Sälen ligger i Dalarna och är en av våra mest populära resmål i fjällen. Här får man vänta sig en förhållandevis kort vintersäsong på grund av den sydliga placeringen. Snökanoner gör att backar och spår kan vara öppna ganska länge ändå men det är mer snösäkert längre norr ut i Härjedalsfjällen och Jämtlandsfjällen exempelvis. Sälen är den plats som har högst medeltemperatur i juli av alla platser vi undersökt, men precis som många andra orter i fjällen får man räkna med en del skurar även sommartid.

Vädret i Vemdalen

Vemdalen är känt som en av Sveriges mest snösäkra skidorter. Här börjar säsongen ofta tidigt och snön ligger ofta kvar till slutet av april. Vemdalen är relativt varmt även sommartid och en av de varmaste i augusti-september av de vi haft med i undersökningen, lämpar sig därför bra för dig som vill fjällvandra på sensommaren/hösten.

 

Andra bra länkar för mer info om vädret i fjällen:

https://openweathermap.org

https://www.klart.se/.Här hittar du bra rapporter samt diagram över historisk data.

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

produkter

Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring

Vi på Visit Fjällen vet att intresset för fjällvandring har ökat de sista åren. Ett segment som ökar är de fjällbesökarna som vill uppleva fjällets…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...