Saltoluokta Fjällstation

Inte en väg så långt ögat kan nå, mitt på Kungsleden, intill världsarvet Laponia och de vidsträckta nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. Där hittar du STF Saltoluokta Fjällstation. Ända sedan 1912 har människor färdats hit för att njuta av livet i fjällmiljö och låta sig inspireras av naturen. Fjällstationen drivs av STF.

Sammanlagt hittar du nästan 100 sovplatser på fjällstationen. I den timrade huvudbyggnaden har den gamla charmen med öppna spisar, fotogenlampor och levande ljus i restaurangen.

I restaurangen kan du äta frukostbuffé, lunchbuffé och trerättersmiddag. Du kan även köpa lunchpaket som du själv gör i ordning på frukosten. Tips är att förboka dina måltider. Om du vill laga din egen mat erbjuds ett välutrustat självhushållskök med kylskåp där du kan förvara dina matvaror under din vistelse.

Ett av de huvudsakliga skälen till att människor besöker Saltuluokta Fjällstation är för de  underbara möjligheterna att var ute och uppleva den svenska fjällvärlden när den är som allra bäst.

Fjällstationen ligger precis i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia som innefattar nationalparkerna Stora Sjöfallet, Sarek, Padjelanta, Muddus och naturreservaten Sjaunja och Sör-Stubba. Här kan du uppleva både ett otroligt naturskönt område men också uppleva den mångåriga samiska kulturen.

De flesta som kommer hit gör det som en del av en längre vandring. Vissa har startat i Kvikkjokk och under några dagar vandrat norrut och bland annat passerat Aktse och den berömda Skierfeklippan med utsikt över Rapadalen. Andra har startat i Ritsem eller Suorva och vandrat genom Sareks Nationalpark för att slutligen nå Salto och den efterlängtade duschen och den goda middagen. Kanske har man börjat i Abisko, följt Kungsleden söderut till Vakkotavare och därifrån tagit bussen för att nå Kebnatsbryggan och Salto.

Hitta till STF Saltoluokta Fjällstation

Ska du åka kollektivt till Saltoluokta tar du tåg eller flyg till Gällivare, därefter buss 93 mot Ritsem. Kliv av i Kebnats, därefter båt på sommaren eller markerad isled på vintern.

Sommar

Från Kebnats till STF Saltoluokta Fjällstation går dagliga båtturer över sjön med M/S Langas. Bussen stannar vid båtbryggan. Båtturen tar ca 15 min. Från bryggan är det ca 200 m till fjällstationen.

Vinter

Från Kebnats är det ca 4 km isled till fjällstationen. Du kan skida eller gå längs den markerade isleden, går du är vinterkängor att föredra. Avvik ej från leden! Det går även att boka skotertransport för den som vill. STF Saltoluokta Fjällstation erbjuder skotertransport i samband med avgångs- och ankomsttider för buss 93. Transporten måste förbokas via telefon, e-post eller i receptionen, senast 1 h innan avfärd.

Resmål för dig som:

 • Vill uppleva orörd vildmark
 • Unik fjällupplevelse med båttur
 • För dig som vill kombinera att bo bekvämt med serverade måltider och samtidigt vara långt från civilisationen.
 • Du har troligen vandrat tidigare och trivs i skog och på fjäll

Övrigt om Saltoluokta Fjällstation

 • Ett begränsat antal djurrum finns.
 • Lekrum för barn finns.
 • Wifi i allmänna lokaler och/eller på rummet.
 • Anläggningen är KRAV-märk samt certifierad enligt Natures Best
 • Kanot finns att hyra.
 • Guider finns att boka, gör innan ankomst
 • Proviant och/eller friluftsutrustning finns till försäljning. Sortiment varierar.
Foto: STF Svenska Turistföreningen och Siw Nårsa

Lämna en Recension

Select a rating
Annons

Hitta hit

Loading...
produkter

Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring

Vi på Visit Fjällen vet att intresset för fjällvandring har ökat de sista åren. Ett segment som ökar är de fjällbesökarna som vill uppleva fjällets…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...