Annons

Sarek nationalpark

Nationalparkernas nationalpark

Sarek är nationalparken med sex av Sveriges tretton högsta fjäll och nästan hundra glaciärer. Är du ute efter storslagen fjällmiljö är det hit du ska. Det är ett högalpint område där samer har bott och följt renens vandringar i urminnes tider. Genom sina årliga vandringar mellan olika betesland har renarna ristat in stigar i landskapet.

Sarek är en del av världsarvet Laponia. Laaponia innefattar ockspå nationalparkerna Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet. Till Laponia hör också två naturreservat och några områden till. Laponia är Europas största sammanhängande naturområde av (så gott som) orörd natur.

Sareks nationalpark är ett levande samiskt kulturlandskap, här vistas du på naturens premisser. Området är egentligen inte anpassat för turism och det finna inga leder och boenden i nationalparken. Den enda leden som är markerad är den del av Kungsleden som passerar en del av parken.

Det finns alltså inget boende i Sareks nationalpark men i utkanten av parken finns en del alternativ.

Hitta till Sareks nationalpark

Ska du in i någon av nationalparkerna inom Laponia som exempelvis Sarek tar du sikte på samhällena Jokkmokk eller Gällivare. Från Jokkmokk fortsätter du till Kvikkjokk/huhttán dit det finns bussförbindelse.

Ska man ta sig Sarek norrifrån finns det kommunikationer både från Gällivare och Jokkmokk.

Till Gällivare tar du dig enkelt med tåg, dit går flera tåg om dagen.

Naturrum

Ett Naturrum är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och miljö. Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig.

Naturum Laponia är Naturum för hela världsarvet Laponia, där Sareks nationalpark ingår. Naturum Laponia ligger i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Här kan du som besökare se bilder, utställningar, gå turer, lyssna på föreläsningar, här arrangeras även aktiviteter för barn. Som besökare kan du lära dig mer om det samiska sättet att klara sig ute i naturen.

För mer info besök sverigesnationalparker.se.

Tillbaka till Fjällens Nationalparker.

Foto: Peter Rosén / Lapplandmedia

Info about Sarek in English?

Sarek is a nationalpark in the north of Sweden, it's part of the unique Laponia nature district where you'll find a completely unique nature experience.

Read more about Sarek and ad it to you bucketlist

Säkerhet och regler

När du ger dig ut i en av fjällvärldens nationalparker är du själv ansvarig för att följa de regler som finns och för att du har den utrustning du behöver för att klara dig.

Varje nationalpark har egna regler. Du hittar alltid informationstavlor vid parkerna men bäst är att läsa på innan avresa. 

Värt att tänka på
Eldning i nationalpark

Fjällens Nationalparker

Ursäkta, vi kunde inte hitta några inlägg. Försök med en annan sökning.

Annons