Annons

Sarek nationalpark

Nationalparkernas nationalpark

Sarek är nationalparken med sex av Sveriges tretton högsta fjäll och nästan hundra glaciärer. Är du ute efter storslagen fjällmiljö är det hit du ska. Det är ett högalpint område där samer har bott och följt renens vandringar i urminnes tider. Genom sina årliga vandringar mellan olika betesland har renarna ristat in stigar i landskapet.

Sarek är en del av världsarvet Laponia. Laaponia innefattar ockspå nationalparkerna Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet. Till Laponia hör också två naturreservat och några områden till. Laponia är Europas största sammanhängande naturområde av (så gott som) orörd natur.

Sareks nationalpark är ett levande samiskt kulturlandskap, här vistas du på naturens premisser. Området är egentligen inte anpassat för turism och det finna inga leder och boenden i nationalparken. Den enda leden som är markerad är den del av Kungsleden som passerar en del av parken.

Det finns alltså inget boende i Sareks nationalpark men i utkanten av parken finns en del alternativ.

Hitta till Sareks nationalpark

Ska du in i någon av nationalparkerna inom Laponia som exempelvis Sarek tar du sikte på samhällena Jokkmokk eller Gällivare. Från Jokkmokk fortsätter du till Kvikkjokk/huhttán dit det finns bussförbindelse.

Ska man ta sig Sarek norrifrån finns det kommunikationer både från Gällivare och Jokkmokk.

Till Gällivare tar du dig enkelt med tåg, dit går flera tåg om dagen.

För mer info besök sverigesnationalparker.se.

Tillbaka till Fjällens Nationalparker.

Foto: Peter Rosén / Lapplandmedia

Säkerhet och regler

När du ger dig ut i en av fjällvärldens nationalparker är du själv ansvarig för att följa de regler som finns och för att du har den utrustning du behöver för att klara dig.

Varje nationalpark har egna regler. Du hittar alltid informationstavlor vid parkerna men bäst är att läsa på innan avresa. 

Värt att tänka på
Eldning i nationalpark

Fjällens Nationalparker

Vigsel

Bröllop i fjällen

Bröllop i fjällen I fjällen finns duktiga arrangörer som ser till att festen blir något utöver det vanliga för både bröllopspar och gäster. Och en…

Dukat bord med glas

Restauranger

Restauranger i fjällen I fjällen kan du besöka ett stort antal utsökta matställen som utstrålar livslust och smakrikedom, somliga med måltider som visar på gourmetattityder…

Jakttorn

Jakt

Jakt Jaga i fjällen!   I och omkring fjällområdena erbjuds oförglömliga jaktupplevelser på stora arealer och erkänt viltrika marker. Områdena erbjuder jakt året om och…

Annons