10 anledningar att välja fjällen i sommar

​Att intresset för fjällen som resmål även under sommaren ökar har vi på Visitfjällen redan rapporterat kring. Men för att inspirera alla fjällbesökare till en ännu bättre fjällupplevelse har vi sammanställt den kompletta listan med sommaraktiviteter i fjällen! Vi hoppas att du ska få glädje av listan och att du får en fantastisk sommar i vår fina fjällvärld!

  1. Fjällvandring. Först på en lista med fjällaktiviteter har vi givetvis fjällvandring. Att fjällvandra passar både stora och små, det gäller bara att hitta rätt resmål och rätt vandringsleder. Kolla upp innan ni ger er av och se till att ha med er gott om energi i ryggsäcken. Många förknippar fjällvandring med kalla nätter i tält och frystorkad mat, så behöver det inte bli. Bo bekvämt på hotell och ät åtminstone frukost och middag på restaurang eller i er stuga/lägenhet om ni vill ha en bekvämare fjällvsietelse.
  2. Fjällfiske. Fiske är en klassiker och given aktivitet i fjällen. Du hittar allt från lättillgängliga put and take vatten och abborrfiske på sjöarna till mer actionfyllt fiske med fluga på åar och vattendrag. Läs mer om fjällfiske här.
  3. Cykla i fjällen. En växande trend är att allt fler ger sig ut på fjället på två hjul. På sina håll finns det liftar som tar dig upp och på andra håll finns det dirt trackbanor och cross countryleder. Ett annat alternativ är att hyra en elcykel vilket finns att hyra på många destinationer. Mer om cykling. 
  4. Ät god lokalproducerad mat. I fjällvärlden i allmänhet och i Jämtland i synnerhet finns det gott om lokala småskaliga matproducenter som skapar himmelska smakupplevelser av närproducerade råvaror.
  5. Ta ett dopp i en fjällsjö. Efter en dag på fjället är vår starka rekommendation att ni planerar in ett svalkande dopp i en fjällsjö. Det kommer troligen inte att blir det varmaste doppet i sommar men troligen ett av de skönaste.
  6. Fjällöpning. Eller trailrunning som det också kallas är den hetaste trenden just nu. Fjällen vimlar av folk i tights och lättviktsryggsäckar. Gillar du att springa så kommer du att älska att fjällöpa! Det är som offpist på sommaren! Det finns också gott om fjälllopp om du fortfarande saknar träningsutmaning för 2017.
  7. Paddla kajak eller Paddleboard. Fjällsjöarna är verkligen vackra och rofyllda, om du känner att vattnet är för kallt för din smak så rekommenderar vi att du håller dig ovanför ytan. På många fjälldestinationer finns det både kanoter, kajaker och paddleboards att hyra. Här har vi samlat mer om kanot och kajak i fjällen. Även forsränning kanske kan vara nåt?
  8. Solnedgång över fjällsjö eller ett fjäll. Det är något fullkomligt magiskt när solen går ner i fjällvärlden under sommaren.
  9. Bestig en topp! Vare sig du gör det springandes, cyklandes eller vandrandes så är det en häftig känsla att nå toppen!
  10. Rida på fjället. Fjällridning är verkligen inte det samma som att rida i en paddock hemma på ridklubben. Det finns ett antal företag som specialaiserat sig på fjällridning och som arrangerar både flerdagarsturer och kortare dagsritter.

Är du journalist och vill du skriva om våra tips? Du får gärna rycka dem rakt av så länge du källhänvisar och länkar till ​visitfjällen.se.

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

produkter

Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring

Vi på Visit Fjällen vet att intresset för fjällvandring har ökat de sista åren. Ett segment som ökar är de fjällbesökarna som vill uppleva fjällets…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...