Annorlunda och fantastiska resmål i fjällen

Visit Fjällen tipsar om resmål och boende på platser som kanske inte tillhör de mest vanliga besöksmålen i fjällen. Är på jakt efter genuina fjällupplevelser är det här listan för dig.

Allt fler söker sig till fjällen sommartid, STF som driver 19 fjällstationer och ett stort antal fjällstugor, de uppger nu att de har ovanligt långa väntetider för att få svar från deras bokning, vissa fjällhotell upplever en rush i stil med sportloven på vintern. Det är verkligen högtryck och då kan det vara läge att blicka bortanför klassiker som Jämtlandstriangeln, Abisko och Kebnekaise. Visit Fjällen tipsar därför om några pärlor som är väl värda ett besök men där chansen att hitta ledigt boende och mindre trängsel troligen är större.

Edsåsdalen

Edsåsdalen ligger i Jämtlandsfjällen inte längt från Åre. För den bilburne gästen kan dagsutflykter med lätthet göras till många andra områden så som Åre, Vålådalen osv. Men även i Edsåsdalen finns en vacker fjällvärld, fina vandringsleder och trevligt boende. Vad sägs om Fjällmaratonleden för den som söker utmaningar eller kanske Sagostigen för barnfamiljen? Ät gott och njut av naturen och lugnet. Här kan du läsa mer om Edsåsdalen. 

Tärnaby

Hemavan Tärnaby är klassisk alpinmark och i området har flera av Sveriges bästa alpinskidåkare fostrats. Men Tärnaby är en fantastisk plats att besöka även sommartid.  Tärnaby fjällhotell njuter ni av fantastiska fjällvyer och har sjön utanför dörren som bjuder in till härliga aktiviteter så som ett svalkande dopp eller en paddlingstur. I området finns fina vandringsleder och även cykelleder för den som är intresserad. Läs mer och boka Tärnaby Fjällhotell. Missa inte heller recensionerna.

Klövsjö

Klövsjö brukar kallas för Sveriges vackraste by. Vintertid är Klövsjö ett mecka för barnfamiljer och alpinfantaster inte minst skidgrupper som ofta väljer att lägga träningsläger i området. Sommartid erbjuds fina vandringar, exempelvis rekommenderar vi ett besök till Fettjeåfallet där sherpas från Nepal i fjol byggde fantastiska stentrappor på leden som är väl värda en omväg. En bypromenad rekommenderas givetvis i Sveriges vackraste by, nytt för i år är att man kan gå en digital byvandring med guide. I Klövsjö bor ni givetvis på nya Hotell Klövsjöfjäll som premiäröppnade 5 juli. Det nya hotellet rymmer 39 dubbelrum, en lyxig spa-avdelning med milsvid utsikt och en trevlig restaurang med loungefeeling. Läs mer om hotell Klövsjöfjäll. 

Ammarnäs

I Sorsele kommun hittar ni Vindelfjällen och Ammarnäs. Här bor ni på Ammarnäsgården som erbjuder både hotell, vandrarhem och lägenheter. Vi rekommenderar ett besök på Naturrum för att bekanta er mer med naturen i området, Vindelfjällen är delvis ett naturreservat, besök även turistinformationen för att få bästa tipsen på vandringsleder och aktiviteter i området. Här kan du läsa mer om Ammarnäsgården. 

Här hittar ni fler hotell i fjällen.

Klicka här för att hitta fjällstationer.

Marcus Ståhl

Grundare av Visit Fjällen AB och marknadsföringsbyrån Fjällbyrån.Trivs som fisken i havet, fast i fjällen. Närmare bestämt i Klövsjö.

Fler fjällnyheter

Klimatförändringar i fjällvärlden

Vi kommer se drastiska förändringar av klimatet i världen och inte minst i Sverige och fjällvärlden. Det visar de rapporter och artiklar som jag tagit…

Läs mer...
camping i fjällen, Flatruet i Härjedalen

Så lyckas ni med sommarens fjällcamping

Campingbranschen ser en sällan skådad tillväxt och Sveriges husbil och husvagnsförsäljare har fullt upp. När allt fler får upp ögonen för friluftsliv och utomhusaktiviteter inser…

Läs mer...

Vinterns bucketlist i den svenska fjällvärlden

För att försäkra oss om att du får ut maximalt av din vinter i fjällvärlden har Visitfjällen sammanställt en superskön bucket list med härliga aktiviteter…

Läs mer...