Det våras för fjällen

Funderar du på att lägga i båten i helgen eller kanske klippa gräsmattan? Strunta i det och dra till fjälls istället! 

Just nu har fjällen sin absolut bästa period och det är allt fler som upptäcker fördelarna med att besöka den svenska fjällvärlden den här tiden på året. Visserligen är många av fjällens liftanläggningar stängda men vad gör väl det när solen skiner om du får lite extra träning på vägen uppJ

Topptur en ökande trend i fjällen

Topptur är något som länge förknippats med Norge men trenden visar att allt fler vill prova på att ta sig upp för egen maskin. Om man inte vill köpa finns utrustning oftast att hyra på de allra flesta ställen. Det är något visst med att ta sig upp på toppen utan lift och vi vågar lova att du kommer njuta än mer av åket nerJ Det gör dessutom att du kan ta dig till ställen dit liften inte går. Exempelvis finns det många fina toppar att bestiga i fjällens naturreservat och nationalparker. Exempelvis kan vi varmt rekommendera en tur i Sonfjällets nationalpark, utgå från norrsidan (Nyvallen) och ta dig upp mot toppen. Där finns fina raviner som bjuder på skön åkning. Även Helagsmassivet bjuder på häftig natur och fina toppturer, hit tar du dig bäst på turskidor eller med vessla, sen byter du utrustning vid fjällstationen där ni förslagsvis också bor över.

Aldrig sur på tur

Givetvis behöver du inte gå upp för fjället om du inte villJ  För den mer bekväma livsnjutaren rekommenderar vi att du spänner på dig farsans gamla turskidor, längdskidorna eller helt enkelt köper dig ett par turskidor med stålkant. Bli inte förvånad om du stöter på en och annan local, nu på vårkanten är alla ute och glider fram på skaren. Att glida fram en solig vårmorgon med skare under skidorna är en upplevelse som du inte får missa! Snötillgången under vårvintern är givetvis inte lika säker som under vintern och ju längre upp du kommer (både norröver och höjdmeter) desto säkrare kan du vara på att hitta snö. Vi rekommenderar att du ringer närmsta turistbyrå eller fjällstation för att få lite koll på väder och snötillgång. Du behöver dock inte ge dig iväg hela vägen upp till Riksgränsen, det finns ofta fina förhållanden både i Dalafjällen och i Härjedalen.

Att tänka på innan du ger dig iväg till fjällen under vårvintern:

Solen. Solen är som starkast nu och i och med att du befinner dig på snön som reflekterar så är solskyddsfaktor snarare need to have än nice to have.

Laviner. Snön blir tung av värmen vilket ökar risken för laviner. Se därför till att ha med dig lavinutrustning. Ge dig gärna iväg tidigt innan solen hinner värma allt för mycket, gå inte heller på solsidan av fjället där solen gassar som värst.

Tillgänglighet. Då många anläggningar och hotell har stängt för säsongen är det viktigt att du ser över tillgång till service så att du har koll på närmsta matbutik, mack, restaurang osv. 

Se nu till att vänta med båten en vecka till och unna dig ett par dygn i fjällen!

Ses på fjället!

 Här kan du läsa mer om turskidåkning i fjällen. 

Marcus Ståhl

Grundare av Visit Fjällen AB och marknadsföringsbyrån Fjällbyrån.Trivs som fisken i havet, fast i fjällen. Närmare bestämt i Klövsjö.

Fler fjällnyheter

Cykla i Idre

Nya cykelutmaningar och gondol till toppen – sommarens nyheter på Idre Fjäll

Idre Fjäll presenterar tre nya spännande cykelupplevelser som garanterat kommer att göra sommarvistelsen på fjället minnesvärd för alla cyklister. Spännande cykling genom orörd fjällnatur Först…

Läs mer...
skidåkning på vemdalsskalet i vemdalen.

Fjällvistelsens hälsoeffekter – en resa som stärker både kropp och knopp

Vi är många som längtar efter fjällen. Varje år vallfärdar runt 2 miljoner svenskar för att åka skidor, men kanske behöver just du fler argument…

Läs mer...
Billig skidresa till fjällen

Maxa reskassan i vinter – 6 tips för en prisvärd skidsemester

Vi är många som drömmer om en vit vinter med mycket skidåkning och snölek. Men med ökade ränte- och elkostnader, stigande inflation och osäkra tider…

Läs mer...