Hett med trail running och att springa i fjällen- Vi har tagit pulsen på trenden

Trail running, terränglöpning, fjällöpning, kärt barn har många namn. Visit Fjällen har kartlagt sommarens lopp och tagit pulsen på fjällöpartrenden som växer sig allt starkare.

Visit Fjällen har med hjälp av Meltwaters omvärldsbevakning kartlagt intresset för fjällöpning och en del andra relaterade ord. Undersökningen visar att trenden växer kraftigt.

2016 skrevs det 101 artiklar som nämnde trailrunning, fjällöpning mm (se samtliga ord som ingick nedan), 2015 var det 124 artiklar på samma tema. Det intressanta blir om man går tillbaka några år i tiden. 2010 var det endast 12 artiklar och året efter endast 17. En del av sanningen är troligen att begreppen i sig uppfattas som trendigare men det är också ett tecken på att löpartrenden vuxit kraftigt i den svenska fjällvärlden de sista åren. Det ser man också på antalet startande i alla de lopp som erbjuds i fjällmiljö. Snart är det lika vanligt att fjälldestinationerna erbjuder löpartävlingar som alpinskidåkning.

Fjällmaraton växer

Även antalet startande i de många fjälloppen ökar från år till år. Bagheera Fjällmaraton Sälen har slagit rekord fem år i rad och räknar med att göra det igen 2017. Även Vemdalen Fjällmaraton som hade premiär 2016 ser ett starkt intresse då premiären bokades full i fjol. Trenden på andra håll ser ut att vara den samma, allt fler löpare ser fjällmaraton som den optimala utmaningen.

Till och med springa på vintern

Den senaste nyheten på fjälllöpartrenden är att man även ska springa i fjällen på vintern. I Vemdalen lanserar man nu ett springlopp på snö över 6 eller 12 kilometer. Loppet heter Night Snow Run och går av stapeln 20 januari 2018 mitt i vintersäsongen.

Men även sommaren är full av utmanande lopp i fantastisk fjällmiljö. Visit Fjällen har sammanställt hela listan med sommarens fjällopp:

Öppet Fjäll

44 km

Datum 1 juli

Info: Öppet Fjäll 44 km & 2100 höjdmeter riktar sig till er som vill testa på KIA Fjällmaratonbanan under lugnare former.

Keb Classic Sommar

43 km

Datum 7 juli

Info:  Keb Classic Sommar är ett årligt återkommande bergsmaratonlopp vid STF Kebnekaise Fjällstation. Start och målgång sker på STF Kebnekaise fjällstation. Banan går runt Kebnekaisemassivet, som utsikt längs banan har man glaciärer, fjällsjöar och oändlig utsikt på fjälltoppar och flera är över 2000 meter höga.

Swedish alpine ultra

107 km

Datum: 15 juli

Info:  En utmaning sm heter duga i svenska fjällen!

Nikkaluokta – Abisko

Fjällmaratonveckan – Salomon 27k

27 km

Datum: lördag 29 juli

Info: Halvmaraton 27 km & 1150 höjdmeter riktar sig till alla dem som tvekat inför utmaningen att springa den fulla maratondistansen i den krävande terräng som fjället innebär.

Hemavan 24

24h

Datum: 28-29 juli

Info: Hemavan 24 erbjuder en maxad fjällupplevelse för såväl äventyrslystna fjällvandrare, motionärer eller elitlöpare. På en mallkarta finns drygt 24 kontroller som kan tas i valfri ordning och lagen väljer själva var, och hur långt, de vill gå eller springa under 24 timmar.

KIA Fjällmaraton

43 km

Datum: 5 aug

Info: KIA Fjällmaraton 44 km & 2100 höjdmeter, är ett årligt återkommande maraton i fjällmiljö. Bansträckningen tar deltagarna från Vålådalen över tre fjäll, Ottfjället, Hållfjället och det avslutande Välliste ner till målet vid Trillevallen.

BJÖRKLIDEN ARCTIC MOUNTAIN MARATHON

Distanser: 30 KM, 50 KM, 70 KM

Datum: 4-5 aug

Info: BAMM är en tvådagars fjällorientering för tvåmannalag med övernattning på fjället.

Distanserna är 30 km, 50 km och 70 km fördelat på två dagar. Deltagarna som tävlar i klass 50 och 70 bär själva med sig all utrustning för att klara två tuffa dagar och en natt på fjället. Undantaget är BAMM 30 där arrangören transporterar tält och sovsäckar till nattlägret. Deltagare i BAMM 30 får alltså en något lättare ryggsäck att springa med.

Ultravasan

45 km, 90 km

Datum: 19 augusti

Info: I UltraVasan möts extremlöpare från världens alla hörn för att ta sig an den historiska sträckan mellan Sälen och Mora. Spring i gryningen över myrar, förbi vattendrag och möt soluppgången i den svenska barrskogen i historiens största utmaning.

Fjällmaraton Bydalsfjällen

Distanser: 22 km, 50 km

Datum: 19 augusti

Info: Genom Fjällmaraton Bydalsfjällen vill vi ta Fjällmaratonkonceptet till en ny nivå, inte bara en tuffare utmaning utan även en helt annan typ av fjällmiljö. Bydalsfjällen är verkligen speciellt med sin dramatiska natur.

Vemdalen Fjällmaraton

Distanser: 11 km, 24 km, 44 km

Datum: 26 augusti

Info: Vemdalen Fjällmaraton är en löpartävling för dig som gillar utmaningar, löpning och vacker fjällnatur. Välj om du vill springa 44 km, 24 km eller 11 km på natursköna Vemdalsskalet. Banorna bjuder på varierade höjdprofiler och vi har något som alla klarar av. Spring längs fjällryggar, leder och spänger på kalfjället mot målet vid skidområdet i Vemdalsskalet.

Bagheera Fjällmaraton Sälen 2017

Distanser: 10 km, 21 km, 42 km

Datum: 26 augusti

Info: Bagheera Fjällmaraton Sälen är årets trailäventyr för dig som gillar att springa och träna. Du väljer mellan 42, 21 eller årets nyhet 10 km och kan även låta barnen delta i Barnens Fjällmaraton. Som deltagare erbjuds du ett utmanande fjällopp utan att behöva åka allt för långt. I natursköna Sälen bjuder vi dig på en utmanande bana som slingrar sig längs fjällstigar, leder, spänger och stugbyar i ett totalt sett mycket varierat underlag.

DXR – Dundret Extreme Running

Distanser: 2 km, 14 km, 22 km

Datum: 26 augusti

Info: K22 är ett kraftprov även för den med löparerfarenhet, 22 km med 700 höjdmeters stigning över Dundrets toppar, med Sarek och Kebnekaise i blickfånget. På K14 tar du sittliften upp och startar på toppen av Dundret där sista 12 km följer samma sträckning som K22, d.v.s. det optimala alternativet för dig som vill ha maximal naturupplevelse och slippa de värsta uppförsbackarna.

Tänndalens 4 toppar

Distanser: 25 km

Datum: 2 september

Info: Premiär på Tänndalens 4 toppar!

Tänndalens 4 toppar är en ny löparutmaning där du själv får navigera dig fram mellan fyra av Funäsfjällens högsta toppar. Det är en utmaning på cirka 25 kilometer där 1200 höjdmeter ska besegras. Det är också en upplevelse där du ges chansen att komma till platser som du annars kanske aldrig skulle besökt.

Här kan du läsa om fler aktiviteter i fjällen.

Hitta boende i fjällen i sommar.

Tack till Trailrunningsweden som bidragit med info! 

Orden som ingick i undersökningen som genomfördes i Meltwaters mediebevakningsverktyg: 

trail running, trailrunning, fjällöpning, fjällmaraton, fjällmarathon.

 

 

Kategori:

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...