Så blir du klimatsmart i fjällen – POW ger sina bästa tips

POW står för Protect Our Winters. Organisationen arbetar för att göra oss snöälskare mer klimatsmarta. Det är trots allt så att vi gemensamt måste ta ansvar för klimatförändringarna och göra vad vi kan för att värna om miljön. Vi på Visit Fjällen bad därför POW om några tips till oss äventyrstörstande fjällfantaster som vill dra sitt strå till stacken.

Läs och sprid gärna kunskapen vidare så att fler kan bidra. 

Vintern i våra svenska fjäll är fantastisk. Och vi på Protect Our Winters vill att den ska få fortsätta vara det även i framtiden. Därför verkar vi, som ideell organisation, för att snösporten ska ta ansvar för sin klimatpåverkan. Här följer några av våra bästa (och viktigaste) tips för hur du gör din fjällvistelse mer klimatsmart:

1. Oavsett vart du ska resa så är sättet du tar dig dit den viktigaste punkten när det kommer till miljöpåverkan, då det skiljer mycket i utsläpp mellan olika transportmedel. Bäst är det att ta tåget, och i Sverige (liksom i andra länder) är det enkelt att nå fjällvärlden via räls. Exempelvis kan du ta Snälltåget från Malmö eller Stockholm till Åre eller Vemdalen, ett annat alternativ är att åka med SJ:s nattåg från Malmö, Stockholm eller Göteborg (eller någon annan ort) till Riksgränsen m.fl. Möjligheterna är många och via tågbolagens hemsida kan du kolla närmare på vilket alternativ som passar dig bäst.

Väl på tåget kan du passa på att umgås med dina reskamrater, jobba, studera eller bara njuta av naturen som passerar utanför fönstret. Och att åka tåg på natten är ett fantastiskt sätt att transportera sig på – prova och du kommer att förstå vad vi menar

Visit Fjällens tips: Här kan du läsa mer om att åka tåg till fjällen.

2. Att äta grönare under fjällvistelsen (och resten av året) är bra för både dig och klimatet. Ta med vegetariska mackor i backen, utforska det gröna utbudet på ortens restauranger eller gräv en solgrop och grilla vegetarisk korv.

3. Ett annat klimatsmart tips är att hyra skidkläder! På så sätt behöver du inte köpa nytt för ett par veckors skidåkning i fjällen, samtidigt som du kan åka i funktionella plagg som funkar överallt på berget. Spana in svenska Houdini eller Rent-a-plagg för att läsa mer om hur det funkar att hyra deras kläder.

Visit Fjällens tips: Detsamma gäller även för hyra av skidutrustning, ytterligare en fördel är att om du hyr får du alltid fräscha vallade skidor av ny modell.

4. Kom även ihåg att ta hand om de prylar du redan har så att de håller längre. Laga det som går att laga och återvinn dem när de gjort sitt.

5. När du väl behöver köpa någonting nytt se då till att köpa sådant som du verkligen behöver och kommer att använda under en längre tid.

6. Ägna dig åt klimatsmarta aktiviteter. Testa till exempel att gå på topptur, gå med snöskor eller sova i tält – det finns många roliga alternativ som är snälla mot vår planet att utforska!

Här kan du läsa mer om aktiviteter i fjällen. 

Läs mer på POW’S hemsida och stöd dem gärna!

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö…

Läs mer...