10 anledningar att välja fjällen framför alperna    

Vi är nog många som får medge att alperna har något alldeles unikt och storslaget att erbjuda men vi vill mena att fjällen är minst lika vackert och erbjuder om möjligt ännu bättre förutsättningar till oförglömliga snöminnen. 

  1. Allemansrätten. Vi har en alldeles unik lagstiftning i Sverige i allemansrätten och den ska vi fjällälskare vara tacksamma för. Den ger oss tillgång till naturen på ett sätt man bara kan drömma om i många andra länder.
  2. Orörda fjäll.Det finns visserligen orörda berg i alperna också men det vi menar är unikt med fjällen är hur lättillgängliga de är. Tack vare allemansrätten och (i många fall) ideella krafter som underhåller spår och leder är fjällen oerhört lätta att upptäcka.
  3. Världens bästa längdskidåkning. Det finns en anledning att det kallas Nordic skiing och att vi tillsamman med vår granne Norge tar så gott som alla medaljer i längdskidåkning. Vi har oslagbara förutsättningar på hemmaplan. Det finns idag inte en fjällanläggning med självrespekt som inte har ett riktigt bra spår för dig som vill åka på längden. I alperna ser det inte ut så. Även om intresset ökar även där så ligger vi långt före (i alla fall i vår mening). Läs mer om längdskidåkning. 
  4. Kortare restid. Det säger ju sig självt. Det är i de allra flesta fall en betydligt kortare resa till fjällen än det är till alperna. Ska du åka bil slipper du färjor mm. Tåg till alperna är förvisso möjligt men det blir ett flertal byten innan du är framme, att resa med tåg till fjällen däremot är bara en bekväm och lagom skumpig natts sömn bort i en tågvagn. Om du trots klimatångest bara har flyget att välja på så är flygresan oftast kortare och likaså transfertiden kan i många fall vara olidlig i alperna. Och apropå klimatångest…
  5. Klimatsmart. Att välja en Svemester före en alpsemester är helt klart ett bättre beslut för vårt klimat. Och med det faktum att vi idag lever som om vi hade 1,7 jordklot så behöver vi alla lägga om våra vanor och anpassa oss till ett förändrat klimat. Det minsta du kan göra är att stanna i Sverige på nästa semester:) Läs om klimatförändringarna i fjällen.
  6. Stötta inhemsk marknad och lokalsamhället. Du som konsument ska vara medveten om att du har en enorm makt när du beslutar hur du väljer att spendera dina surt förvärvade pengar. Det ger otroligt mycket för ett samhälle om man har en stark besöksnäring, både i arbetstillfällen men också samhällsservice så som butiker, skola, sjukvård och inte minst restauranger. Lägg pengarna i fjällen så stannar de i Sverige och du bidrar till bättre förutsättningar till en levande landsbygd.
  7. Skotersafari. Har du hört om någon som åkt på skotersafari i alperna? Skulle inte tro det! Det är förbjudet på många håll i alperna och ytterst få som ens erbjuder skotersafari. I Sverige däremot finns det långa traditioner av att glida fram över snötäcket och på varje resmål finns en guide som kan ta er med på skotertur.
  8. Barnens favorit. Att resa med barn är inte alltid så lätt. Att resa utomlands med barnen är inte direkt lättare. I Sverige pratar skidlärarna (oftast) svenska, köttbullarna smakar som de brukar göra och blöjorna är exakt de samma som hemma. Dessutom behöver du inte oroa dig för att det inte serveras ”svenskt kaffe” på hotellet eller restaurangenJ
  9. Norrsken. Norrsken är få förunnat och inte på något sätt en garanti att man får uppleva, inte ens som trogen fjällresenär. Men om det är något som är säkert så är chansen betydligt större i fjällen än den är i alperna.
  10. Högkvalitativt boende.Vi svenskar har väldigt höga krav på vårt semesterboende, i svenska fjällvärlden har det byggts enormt mycket nytt och attraktivt boende. Bo bekvämt, ski-in ski-out, stora kök, egen bastu osv. Så vare sig du är på jakt efter ett fjällhotell eller en stuga i fjällen så är vår uppfattning att fjällen har en betydligt högre lägstanivå än vad du har på andra ställen, exempelvis alperna.

Med det sagt hoppas vi att vi ses i fjällen i vinter!

Tack till Protect Our Winters och Vemdalen för illustration och bild.

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö…

Läs mer...