Stort intresse att jobba fjällifrån

Det är inte mycket positivt som kommit av Coronapandmin men flera fjällföretagare vittnar om ett ökat intresse för att jobba från fjällen, eller fjällifrån som det numera kallas. Under pandemin har allt fler fått upp ögonen för svenska resmål och inte minst fjällen, de som redan förälskat sig i vår vackra fjällvärld tenderar dessutom att vilja stanna längre. Inte minst stugägare i svenska fjällen har nyttjat sina stugor i allt större grad än innan coronapandemin. I ett pressmeddelande som Lofsdalens nyligen publicerade förklarar stugägaren Ulf Johansson varför han valt att arbeta fjällifrån.

– Jag har spenderat några veckor med att distansjobba från Lofsdalen. Mitt arbete som konsult ger mig möjligheten att ta med mig kontoret och jobba vart som helst ifrån där jag har tillförlitlig fiberanslutning. I Lofsdalen har jag dessutom mindre än 50 meter till närmsta längdspår från mitt boende på Björnidet. Jag kom precis in från en lunchtur i spåret, säger Ulf Johansson, konsult och entreprenör.

Många boenden inkluderar wifi och närhet till längdspår eller utförsåkning vilket ger en krydda till distansarbetet på lunchen eller innan/efter mail och möten.

I och med att allt fler jobbar hemifrån kan man lika gärna sitta i en fjällstuga eller nyttja någon av fjällvärldens coworking-lokaler, vardagslyxen att kunna åka skidor på lunchen eller varför inte ta en topptur innan arbetsdagen startar är en del av det som lockar. Men ett annat sannolikt argument för den längre fjällresan är den ofta obefintliga trängseln man upplever på ett fjäll. Aktiviteter som fjällvandring och skidåkning sker utomhus och ofta med rejält tilltagna avstånd varpå smittrisken rimligen bör vara låg, om inte obefintlig. 

För att ännu fler ska få upp ögonen för att jobba fjällifrån kommer här några exempel och tips: 

  • Lofsdalen erbjuder riktigt förmånliga priser på långsemester i fjällen. Här har de dessutom listat allt boende med wifi så att du kan sitta hemma och jobba i understället till afterskin. I Lofsdalen har man efter denna artikel publicerades dessutom adderat ytterligare mervärden så som möjlighet att låna en kontorsstol samt och skriva ut gratis.
  • Allt fler coworking-lokaler öppna och många fjällhotell erbjuder även  arbetsplatser om du behöver jobba några timmar. Exempelvis nystartade Fjällhubben med kontor i Vemdalen och Funäsfjällen men också hypade House  Be i Åre.
  • Tärnaby Fjällhotell är en av de anläggningar som erbjuder speciella paket för dig som vill jobba fjällifrån. De erbjuder schysta paket fram till vecka 7. Här hittar du deras erbjudanden.
  • Klövsjöfjäll har också anammat trenden och erbjuder trevliga priser på boenden innan sportloven samt möjlighet till möten och konferenser i kreativa och coronasäkra lokaler, eller varför inte utomhus? 
Från Hotell Klövsjöfjäll kan man arbeta med pjäxorna på och blicka ut över skidbackarna. Foto: Klövsjöfjäll.

Avslutningsvis några tips om du ska jobba från fjällen: 

  • Om du tänker jobba från hotellrummet/ditt boende rekommenderar vi att du kollar upp möbleringen. Det är inte särskilt ergonomiskt att jobba från soffan allt för många dagar. Här finns några tips för bättre sitta.
  • Kolla upp tillgången till wifi och fiber så att du vet att du fortsatt kan hålla kontakten och att bandbredden räcker för alla teamsmöten. 
  • Behöver du skrivare och andra faciliteter? Kolla upp allt sådant innan så att du vet vad du ger dig in på. 
  • Stäm av med chef och kollegorna och säkerställ att det är ok att du under en period inte bara jobbar hemifrån utan sticker iväg lite längre bort. 
  • Är du i behov av ett sammanhang? Kolla om det finns ett kontorshotell på orten där du kan sitta eller om det finns ett hotell eller andra anläggningar som erbjuder arbetsplatser. Om inte annat kanske du kan hitta en vän att skida med på lunchen.

Visit Fjällen driver också Fjällbyrån som är en fullservicebyrå inom digital marknadsföring och destinationsutveckling. Byrån drivs av Marcus Ståhl som som också skapat den här guiden. Är du sugen att prova fjälllivet? Hör av dig!

Kategori: ,

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Billigaste skidpasset i vinter

Här är priserna på Skipass/liftkort för vintern 2023/24

Vi har sammanställt och jämfört priserna Skipass på de större skiddestinationerna i Sverige. I dessa tider när allt fler är oroliga över elpriser, inflation och…

Läs mer...

Klimatförändringar i fjällvärlden

Vi kommer se drastiska förändringar av klimatet i världen och inte minst i Sverige och fjällvärlden. Det visar de rapporter och artiklar som jag tagit…

Läs mer...
camping i fjällen, Flatruet i Härjedalen

Så lyckas ni med sommarens fjällcamping

Campingbranschen ser en sällan skådad tillväxt och Sveriges husbil och husvagnsförsäljare har fullt upp. När allt fler får upp ögonen för friluftsliv och utomhusaktiviteter inser…

Läs mer...