Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö också passerar Kebnekaise. Det är en magnifik 126 km lång resa där du får möjligheten att vandra en del av den 425 km långa Kungsleden och bestiga Sveriges högsta berg. Vilken kombo tycker vi! Här ger vi på Visit Fjällen dig en komplett guide för att ta dig an denna storslagna rutt. 

126 km
8 vandringsdagar
12-21 km vandring per dag

Förberedelser inför vandringen

Innan du ger dig iväg är det avgörande att göra nödvändiga förberedelser. Det är viktigt att planera sin rutt noga och skaffa rätt utrustning för att vistas på fjället. Här kommer några punkter som du bör tänka på innan du ger dig iväg: 

  • Läs på om området och skaffa så mycket information som möjligt för att kunna planera din rutt noga. Precis som du gör just nu!
  • Berätta för någon om din planerade rutt och vilka datum du kommer vara tillbaka. Det finns ingen täckning på fjället så detta är viktigt för din säkerhet i fall det skulle hända något. 
  • Vi rekommenderar att förboka de fjällstugor du tänker bo på längs vägen om du inte väljer att tälta. På så vis är du garanterad tak över huvudet efter en vandringsdag. Fjällstugorna bokar du på Svenska Turistföreningens hemsida.
  • Gå in dina vandringskängor! Se till att du har väl invandrade kängor för att undvika skav och besvär. 
  • Leden är väl utmärkt, men glöm inte kompass och karta över området!

Här har vi samlat fler bra tips om vad du bör tänka på inför sommarens fjällvandringar.

Foto: Jan Tinneberg

Packa smart

Det gäller att packa lätt och effektivt. Investera i bra vandringskängor samt en bekväm ryggsäck och tänk på att du ska bära på allt du vill ha med dig på vandringen.

Vi har sammanställt en komplett utrustningslista för fjällvandring här som du kan kolla på.

Mat & Vatten

På den här vandringen behöver du packa med dig den mat och de snacks du vill äta längs leden. Om du skulle behöva fylla på förrådet så har några av STFs fjällstugor längs vägen små butiker där det finns möjlighet att handla från ett begränsat sortiment av produkter som passar bra till fjälls.

Vatten kan tas i de porlande vattendragen längs med leden, så se till att ha en vattenflaska med dig.

Att ta sig hit

Foto: Peter van der Meulen

När du gjort dina förberedelser och packat din utrustning är det äntligen dags att bege sig mot fjällen. Leden mellan Abisko och Nikkaluokta går bra att vandra från båda håll så du väljer var du vill starta.

Abisko
Abisko Nationalpark är lätt att nå med tåg, buss eller bil från Kiruna eller Narvik. Bilväg E10 går genom nationalparken och så gör även järnvägen till tågstationen som heter Abisko Turist. Till nationalparken går det även länstrafik och bussresan från Kiruna busstation tar cirka 1 timme och 15 minuter.

Nikkaluokta
Nikkaluokta når du enklast från Kiruna. Sträckan är ca 7 mil som du åker med bil, taxi eller med busslinjen Nikkaluoktaexpressen. Bussen avgår från Kiruna busstation och kör via Kiruna järnvägsstation och flygplatsen innan vidare avfärd mot Nikkaluokta.

Etapper

Leden är totalt 108 km lång och delas vanligtvis in i 7 vandringsdagar, men om du också vill bestiga Kebnekaise behövs ytterligare en dag läggas till och ungefär 14-18 km vandring. Här får du en kort genomgång av varje etapp.

Tänk på att det bedrivs omfattande renskötsel i hela området – visa hänsyn!

Foto: Philip Myrtorp

Vandringsdag 1: Abisko – Abiskojaure

Distans: 15 km
Tid: 4-6 h

Kungsleden startar här i Abisko och dag ett går vandringen genom nationalparken. Till en början vandrar du stundvis längs den strida Abiskojåkka och omgivs av tät fjällbjörkskog som blir glesare ju längre vandringen går. Leden går svagt uppför innan den planar ut vid sjön Abiskojaure där STFs fjällstuga är belägen. 

Tänk på att i Abisko nationalpark är tältning endast tillåtet på angivna platser, så var noga med var du sätter upp ditt tält!

Vandringsdag 2: Abiskojaure – Alesjaure

Distans: 21 km
Tid: 6-8 h

Denna sträcka tar dig med på en vacker resa upp på kalfjället där du omges av magnifika fjälltoppar. Efter att ha lämnat fjällbjörkskogen bakom dig möter du en brant stigning i Kieronbacken, följt av ett landskap av gräs och rishedar. Längs vägen passerar du glittrande fjällsjöar och njuter av storslagna utsikter. 

För att förkorta vandringen med sex kilometer kan du välja att ta båten över sjön Alesjaure, som tar dig till fjällstugan vid sjöns södra ände.

Vandringsdag 3: Alesjaure – Tjäktja

Distans: 13 km
Tid: 4-5 h

En av de vackraste sträckningarna på leden är mellan Alesjaure och Tjäktja. Här vandrar du genom ett frodigt deltalandskap längs med den breda älven Alseätno som ringlar fram. Vandringen är lätt och behaglig fram till de sista kilometrarna då det blir något mer utmanande med en brant stigning.

Vandringsdag 4: Tjäktja – Sälka

Distans: 12 km
Tid: 3-5 h

Ledens fjärde dag tar dig mellan Tjäktja och Sälka där du får uppleva mäktiga vyer. Den här delsträckan går genom Tjäktjapasset som på en höjd av 1150 meter över havet är den högsta punkten på Kungsleden. Här kan du få vandra i snö även mitt i sommaren! På väg ner från passet öppnar sig ett nytt landskap där den steniga terrängen byts ut till ett grönare och frodigare landskap som kantas av mäktiga berg och du vandrar längs med jåkken som ringlar sig fram tills du anländer till Sälka. 

Vandringsdag 5: Sälka – Singi

Foto: dilettantiquity

Distans: 12 km
Tid: 3-4 h

Vandringen fortsätter genom dalen som blir alltmer bredare och sträckan är lättvandrad. Höga fjäll, imponerande branter och stora glaciärer kantar din väg över de frodiga fjällhedarna. Du passerar många jåkkar och träbroar och strax innan Singi blir leden krokigare och stenigare. Nära Singi ligger också sommarvistet Kårtjevuolle med samiska kåtor och rengärden.

Vandringsdag 6: Singi – Kebnekaise

Distans: 15 km
Tid: 4-5 h

Här viker leden av kungsleden för att ta sig vidare mot Nikkaluokta via Kebnekaise. Vandringen börjar med uppför genom den dramatiska naturen där du omgivs av mäktiga branter i dalgången Laddjuvagge. Ju närmre Kebnekaise fjällstation du kommer ju mer öppnar landskapet upp sig där de sista kilometrarna går på skrå i stenig terräng.

Vandringsdag 7: Bestig Kebnekaise

Foto: Bengtham

Distans: Mellan 14 eller 18 km beroende på vilken led du väljer.
Tid: 8-14 h

Här finns ett flertal leder som tar dig till någon av Kebnekaises två toppar. Vanligast är att bestiga sydtoppen då den är enklare att bestiga än den nordliga. Möjlighet att ta sig upp på toppen är väderberoende och om du vill öka sina chanser kan det vara bra att planera in någon extra dag här för att kunna pricka in perfekta förhållanden och vila upp sig lite extra. 

Västra leden

Den västra leden är den du väljer om du tänker bestiga toppen på egen hand. Det är en stening, ojämn terräng och är en lång och fysiskt krävande på 18 km tur och retur och med en stigning på 1800 höjdmeter. Turen brukar ta mellan 10 och 14 timmar men det är naturligtvis helt beroende på kondition och individuella förutsättningar. 

Östra leden

Den östra leden är en kortare led på 14 km tur och retur som tar mellan 8 och 10 timmar. Den innehåller lite svårare moment som passage över Björlings glaciär och klättring. Leden är helt omarkerad och rekommenderas därför att vandras med guide. STF Kebnekaise erbjuder turer dagligen. 

Vandringsdag 8: Kebnekaise – Nikkaluokta

Distans: 19 km
Tid: 5-7 timmar

Den avslutande sträckan tar dig ner i fjällbjörkskog igen. Leden fortsätter på stening och spångad stig där skogen blir allt tätare för varje steg. Under sommaren kan båt tas över sjön Laddujavri om du vill korta vandringen med sex kilometer. Vid båtbryggan finns en kaffekåta samt restaurang som serverar renhamburgare. Efter båtfärden är det fem kilometers vandring kvar till byn Nikkaluokta. Den sista biten går du på en smal, stenig och upptrampad traktorliknande väg tills du avslutningsvis är framme i byn Nikkaluokta och med det avklarat denna storslagna rutt. 

Packa din ryggsäck, snöra på vandringskängorna och ge dig
ut i den svenska fjällvärlden så önskar vi dig en härlig tur!

Emelie Falk

Fler fjällnyheter

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...
Hyra friluftsutrustning

Fördelarna med att hyra friluftsutrustning

För många är skidsemester något man gör max en gång per år, och kostnaden för att köpa alla kläder och prylar man behöver kan ibland…

Läs mer...