Fjällsäkerhet- Läs detta innan du ger dig iväg på fjället

Visit Fjällen har listat ett antal viktiga punkter som du bör ha i åtanke innan ni ger er iväg på fjälltur. De flesta punkterna gäller både sommar och vinter och vare sig om du åker skoter, vandrar eller står på skidor. 

Karta och kompass. Det är vår starka rekommendation att du har med dig både karta och kompass. Mobiltelefoner i alla ära men batteriet tar slut snabbar än man tror och det är inte ovanligt att man blir kvar på fjället längre än planerat. Det är också viktigt att du vet hur du använder kompass, annars fyller det ingen större nytta. Här kan du lära dig karta och kompass.

Meddela rutt. Innan ni ger er iväg ska ni meddela någon annan om er planerade rutt. Det finns idag appar för sånt, som Strava och Fjällsäkerhetsappen exempelvis. Men om inte annat meddela dem på fjällstationen eller där ni bor om dagens tur.

Appar. Det finns idag många appar som hjälper dig att vara säker på fjället, den första du ska ladda ner är Fjällsäkerhetsappen som är framtagen i samarbete mellan Naturvårdsverket och Fjällsäkerhetsrådet. I den kan du hitta kartor samt lägga upp en rutt. Appen är gratis.

Ta med förstärkningsplagg. Ska du ut på tur på fjället, vare sig det är sommar eller vinter kan temperaturen variera kraftigt och slå om väldigt snabbt.

Första förband. Ha alltid med dig ett första förband på fjälltur. Rätt var det är är olyckan framme.

Extra mat. Om du tänker att du ska ha med dig ett mål mat rekommenderar vi att du tar med dig två! Ska du vara ute i tre dagar är det lagom med mat för 4-5 dagar. Glöm inte heller att ta med lite snabba kolhydrater när energin tryter.

Ta med en kniv. En liten fällkniv i väskan är alltid bra att ha.

Visselpipa. Om olyckan är framme kan du öka chanserna att någon hör dig med en visselpipa.

Fråga locals. Det finns oftast folk som har koll och kan rekommendera de bästa turerna så att ni hamnar rätt. Det gör er tur säkrare och mer trivsam. Fråga efter broar, vattenstånd, andra hinder etc.

Följ leder. Följer ni leder så hittar ni alltid någonstans. Håller ni er på led så finns det ofta avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och andra vandrare

Extra fjällsäker sommartid:

Regkläder. Apropå väderomställningar så är regnkläder en given del av packningen på fjällturen under barmarkssäsongen.

Myggmedel och myggnät. Myggen kan vara många på sina håll. Då är det skönt med skydd!

Extra fjällsäker vintertid:

Isar är känsliga på vårvintern och innan de satt sig ordnetligt. Detta blir extra viktigt om du åker skoter som belastar betydligt mer.

Lavinutrustning. Om du ska gå topptur eller åka skoter i brant terräng ska du ha med dig lavinutrustning. Både för att du ska kunna bli hittad men det är lika viktig att du ska kunna rädda en vän. Tranciever, Spade och sond är basic.

Spade. Vare sig det är topptur eller ej så är det alltid bra att ha en spade.

Det är inte svårt att vara trygg på fjället men det kräver lite planering. Hoppas att ni får många fina turer på fjällen framöver och att dessa tips kommer till användning!

Läs mer på fjällsäkerhetsrådets hemsida.

Kategori:

Marcus Ståhl

Grundare av Visit Fjällen AB och marknadsföringsbyrån Fjällbyrån.Trivs som fisken i havet, fast i fjällen. Närmare bestämt i Klövsjö.

Fler fjällnyheter

Billigaste skidpasset i vinter

Här är priserna på Skipass/liftkort för vintern 2023/24

Vi har sammanställt och jämfört priserna Skipass på de större skiddestinationerna i Sverige. I dessa tider när allt fler är oroliga över elpriser, inflation och…

Läs mer...

Klimatförändringar i fjällvärlden

Vi kommer se drastiska förändringar av klimatet i världen och inte minst i Sverige och fjällvärlden. Det visar de rapporter och artiklar som jag tagit…

Läs mer...
camping i fjällen, Flatruet i Härjedalen

Så lyckas ni med sommarens fjällcamping

Campingbranschen ser en sällan skådad tillväxt och Sveriges husbil och husvagnsförsäljare har fullt upp. När allt fler får upp ögonen för friluftsliv och utomhusaktiviteter inser…

Läs mer...