7 restauranger i fjällen som kittlar dina smaklökar

Vi på Visit fjällen vill att ni ska njuta av så mycket ni bara kan av det fjällen har att erbjuda. Det vi oftast fokuserar på är de stora och små äventyren som vi hittar utanför dörren men vi tänker nu bjuda på en skön lista med fjällrestauranger som får dina smaklökar att spinna loss. Listan behöver inte nödvändigtvis vara de sju bästa fjällrestaurangerna men det är i alla fall sju riktigt bra förslag med lite variation på pris och placering.

TorgEtt på Vemdalsskalet

Nyöppnad restaurang med en mysig inredning och härlig bistrokänsla. Bistrokänslan avspeglar sig också i menyn där det finns halvrätter och en del klassiker på a la carten så som fiskgryta med saffran och svensk entrecote med pommes. Läs mer om Torgett här.

Skoogs krog & Logi i Funäsdalen

På Skoogs krog i Funäsdalen vågar vi utlova en smakupplevelse utöver det vanliga. Här tillagas maten av lokala råvaror som familjen Bertilsson i stor utsträckning odlat eller fött upp själva. Unna er en avsmakningsmeny och skulle ni bli för mätta har de även 28 bäddar att erbjuda när paltkomas slår tillJLäs mer och boka Skoogs Krog här.

Humleliret i Klövsjö

I Sveriges vackraste by Klövsjö ligger restaurangen Humleliret som ryms i en gammal lada. I samma gamla timmerhus hittar ni även KGB, Klövsjö Gårdsbryggeri som drivs av den äldre generationen Zackrisson. Restaurangen drivs av dottern Carolina och hennes man Nayar som är från Mexiko. Menyn är precis som paret en mix av svenska traditioner med en touche av Mexiko. Läs mer om Humleliret.

Hävvi i Glen

Här får ni möjlighet att uppleva samiska smakupplevelser och mattraditioner på toppnivå. Här finns både en avsmakningsmeny och en à la carte. Hävvi i Glen ligger inte direkt centralt så här får du förbereda dig på en ordentlig omväg men skulle vi på Visit Fjällen utgå från Guide Michelins 3-stjärniga skala är det definitivt två stjärnor vilket innebär just, Värt en omväg. Hitta uppgifter till Hävvi i Glen här.

Fäviken

Ingen lista om fjällrestauranger är komplett utan att ta med Fäviken. Av många ansedd som en av Sveriges bästa restauranger och till och med en av världens bästa. Här på Åreskutans baksida serveras mathantverk med stark förankring i den lokala naturen och årstidernas förändringar.

Icehotell i Jukkasjärvi

Till världens enda ishotell lockas en internationell målgrupp för att sova kallt och njuta av norrsken och en unik natur men här finns också fantastiska matupplevelser att vänta. Resturangen är en flykt undan minusgraderna, men fortfarande med isen i fokus. Lokala råvaror som ren, älg, fjällröding och åkerbär står på menyn och maten tillagas av ingen mindre än Michelinskolade kökschefen Alexander Meier. Läs mer om ishotellet.

Spiseriet är Sylarnas Restaurang

I den nyrenoverade restaurangen på Sylarnas fjällstation serveras en modern ”Sharing-middag” med ”hemma hos” känsla. Här står långkok på menyn och grytan står mitt på bordet med rejäla tillbehör och syltade grönsaker, här äter men tillsammans med nya och gamla vänner som alla har en sak gemensamt – man är mör i kroppen:) Läs mer om Sylarnas fjällstation här.

Listan kan mycket väl byggas på med fler härliga restauranger i fjällen. Här hittar du hela vår lista med restauranger i fjällen.

 

Foto: Bilden visar en tallrik från Skoogs Krog, bilden är tagen av Victoria Bertilsson. På tallriken ligger Emils knäckebröd, rökt lammhjärta, syltade kantareller & majo.

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö…

Läs mer...