Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något mer ostört finns mängder av vandringspärlor att upptäcka. Här har vi på Visit Fjällen samlat några mindre kända vandringsleder som du borde besöka i sommar.

På bilden: Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre – Vuoggatjålme

Guoledisjávrre – Vuoggatjålme: Njut av orörd natur bland majestätiska fjäll

Distans: 52 km
Tid: 3-4 dagar

Vandra den här unika och vackra turen i lapplandsfjällen där du knappt möter någon annan. Cirka 12 mil väster om Arjeplog vid parkeringen intill sjön Guoledisjávrre börjar en led som sträcker sig mellan just sjöarna Guoledisjávrre och Vuoggatjålme. På din vandring däremellan bjuds det på varierande terräng i en fjällvärld där du får njuta av forsens brus, fjällens majestätiska stillhet och orörd natur.

Hela sträckan är ungefär 52 kilometer och lämpar sig för 3 till 4 vandringsdagar. Det finns två raststugor längs vandringen – Lomtjärnsstugan och Guijaurestugan, och de som vandrar i området har möjlighet att mot en mindre serviceavgift använda stugorna på dagtid. Här finns det dessutom några få sängar som ger dig möjligheten att övernatta, dessa bokar du hos Vuoggatjålme stugby.

Foto: Maria Söderberg
icon-car.png
Guoledisjávrre

laddar karta - vänligen vänta...

Guoledisjávrre 66.741950, 15.989190

Vindelfjällen: Vandra bland magnifika toppar, fantastiska dalgångar och vilda vatten

Distans: 78 km
Tid: 6 dagar

Vindelfjällen, Sveriges största skyddade naturområde, bjuder på en oförglömlig vandring i enastående natur där kan du bestiga magnifika toppar, vandra i fantastiska dalgångar och längs vilda vatten. I Vindelfjällen kan du välja mellan flera olika typer och längder på leder och i naturreservatet finns över 30 olika stugor, rastskydd och kojor.

Sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan är ett fantastiskt sätt att uppleva Vindelfjällen. Denna vandringsled erbjuder 78 km av ett spektakulärt landskap bland toppar och dalar. Du går hela leden på 6 dagar och längs sträckan finns fem fjällstugor som drivs av Svenska Turistföreningen, STF.

Foto: Beatrice Norrman, Länsstyrelsen Västerbotten
icon-car.png
Vindelfjällen

laddar karta - vänligen vänta...

Vindelfjällen 65.892663, 15.395322

Borgahällan: Bestig den ståtliga fjälltoppen och njut av enastående utsikt

Distans: 6 km
Tid: 1 dag

Borgahällan reser sig majestätiskt vid sidan av Borgasjön och är en av de mest karakteristiska fjälltopparna i Borgafjällsområdet. Med sina 1149 meter över havet och en nästan lodrät klippvägg på 700 meter är den en imponerande syn.

Här kan du följa en rösad led som visar vägen uppåt. Denna vandring är inte särskilt lång men det är en krävande och brant stigning som ger dig en utmaning. Och för den som vågar sig upp på dess topp väntar en fantastisk belöning med en enastående utsikt över vackra fjäll så långt ögat kan nå.

Foto: Linnea Björk Timm
icon-car.png
Borgahällan

laddar karta - vänligen vänta...

Borgahällan 64.804451, 14.999342

Skäckerfjällen: Vilt och vackert i ”Lilla Sarek”

Distans: 34 km
Tid: 3 dagar

I Skäckerfjällen, som ibland kallas för ett Sarek i miniformat, kan du vandra i vild natur bland vackra fjälltoppar och öppna hedar. Här finns inga stugor, så det är vanligt att vandra med tält och utforska de orörda landskapet med hjälp av karta och kompass under flera dagar.

Det finns en markerad led i området och den är mellan fjällstationerna Anjan och Kolåsen. Ta gärna en extrasväng till något av områdena med sagolik urskog eller gå upp på Sandfjällets topp för vacker utsikt över den storslagna vildmarken.

Foto: Andreaze
icon-car.png
Skäckerfjällen

laddar karta - vänligen vänta...

Skäckerfjällen 63.849143, 12.701569

Juttulslätten: Utforska en säregen plats med fascinerande natur

I de avlägsna östra delarna av Långfjällets naturreservat i Dalarna finner man den unika och förunderliga men svåråtkomliga Juttulslätten. Hit når sällan besökare, och landskapet som möter dig är en platt och fascinerande skapelse. Vandra på stigarna över vida slätter bland mossar, sjöar och glesa skogsområden. Den vilda naturen är präglad från olika istiders framfart och ger landskapet dess karakteristiska drag. Att vandra genom detta område är som att färdas genom tid och rum, och det är lätt att föreställa sig att man vandrar i något avlägset årtusende.

Foto: Naturcentrum AB
icon-car.png
Juttulslätten

laddar karta - vänligen vänta...

Juttulslätten 62.155561, 12.694702

Hoppas du nu har blivit inspirerad till att testa någon mindre känd vandringsled i sommar!

Här kan du läsa mer om fjällvandring och om vad du bör tänka på inför sommarens fjällvandringar.

Emelie Falk

Fler fjällnyheter

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...

Vandra den vackra signaturleden från Abisko till Nikkaluokta och bestig Kebnekaise

Fjällen bjuder på enastående omgivningar för vandrare och naturälskare. En av de mest ikoniska sträckorna är leden mellan Abisko och Nikkaluokta som förutom fantastisk miljö…

Läs mer...
Hyra friluftsutrustning

Fördelarna med att hyra friluftsutrustning

För många är skidsemester något man gör max en gång per år, och kostnaden för att köpa alla kläder och prylar man behöver kan ibland…

Läs mer...