9 hållbara tips till dig som semestrar i fjällen

Vi på Visit fjällen är måna om att så många som möjligt får uppleva vår vackra fjällnatur. För att det ska vara möjligt måsta vi alla bidra och se till att värna om den vackra orörda natur som vi har. Då kan förhoppningsvis många kommande generationer få upptäcka den unika fjällmiljön vi har i Sverige.

Visit Fjällen har sammanställt 9 konkreta tips som gör att du som fjällresenär minskar din klimatpåverkan och hjälper till att bevara fjällen.

  1. Fjällvandring skapar i sig inget slitage och inga avgaser. Det är med andra ord en klimatsmart semesteraktivitet jämfört med mycket annat.
  2. Konsumera intelligent. Istället för att köpa en dyr cykel, tält eller ett trangiakök kan du faktiskt hyra. Det finns många sätt att hyra utrustning på, du kan bland annat hyra både tält och skalplagg av Rentaplagg. Om du prompt vill äga det själv rekommenderar vi att du köper begagnad utrustning. Då förlängs livslängden på prylar som redan producerats istället för att bidra till nyproduktion, det är dessutom ofta bättre för plånboken.
  3. Välj rätt frystorkat! Ska du äta frystorkad mat så har vi några korta tips. 1. Välj ekologisk mat 2. Leta efter den som producerats i Sverige för att minska transporterna 3. Att äta vegetariskt är i de flesta fall ett klimatsmart beslut, det gäller även frystorkad mat.
  4. Bättre att skräpa upp än att skräpa ner! Glöm inte att ta med dig allt skräp tillbaka från fjället. Om du vill vara en vardagshjälte och samtidigt bidra till en bättre fjällmiljö tar du med dig en extra plastpåse som du samlar skräp i och plockar även upp andras skräp som du ser på fjället.  Alla har tillgång till fjället och då måste vi gemensamt ansvara för att hålla rent!
  5. Det är faktiskt trendigt att hålla rent, den senaste trenden är att Plogga. Konceptet att Plogga innebär att man plockar skräp och joggar. Det kan faktiskt alla göra! Håll dig uppdaterad och läs mer på deras facebooksida.
  6. Åk kollektivt till fjällen. Det går att ta sig till de flesta fjälldestinationer med tåg och buss. Dubbelkolla alltid avstånd från busshållplats till det boende ni hyrt samt var närmsta matbutik ligger så att det blir praktiskt genomförbart.
  7. Inga engångsprodukter! Använd inte engångsprodukter i onödan. Engångsgrillar kan du klara dig utan! Hitta istället en raststuga på fjället, många av stugorna fylls på med ved.
  8. Ställ bilen under semestern. Även om du tar bilen till fjällen så kan du spara in mycket koldioxidutsläpp om du försöker att planera vad du behöver under din fjällvistelse så att du inte behöver åka och handla varje dag. Likaså välja ett boende där dagsutflykterna kan börja direkt från husknuten så att ni slipper åka bil till äventyret.
  9. Handla lokalproducerat. I den svenska fjällvärlden finns det gott om mathantverkare, att köpa lokalt minskar transporterna och samtidigt stöder du dessutom det lokala näringslivet. Som en bonus vågar vi utlova att maten dessutom smakar mycket godare:)

Kort om Allemansrätten

Allemansrätten är något helt unikt som vi i Sverige borde vara stolta över och gemensamt arbeta för att bevara. Det ger oss en unik tillgång till vår natur. Men det medför också ett stort ansvar på oss besökare. Tumregeln är att du inte ska störa eller förstöra. Hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om Allemansrätten. 

Hitta ditt boende i fjällen med oss. 

Läs mer om aktiviteter i fjällen.

Sprid gärna våra tips men glöm inte bort att länka till originalinnehållet på visitfjallen.se.

Kategori:

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...
Hyra friluftsutrustning

Fördelarna med att hyra friluftsutrustning

För många är skidsemester något man gör max en gång per år, och kostnaden för att köpa alla kläder och prylar man behöver kan ibland…

Läs mer...