Fjällberedskap – upplev fjället med kunskap och säkerhet

Text och foto: Jonas Landolsi som driver Jonas Vildmark. Även Foto: Per Groth

Fjällvärlden är fantastisk! En plats och känsla som är svår att beskriva för den som ännu ej upplevt delar av den. Jag blev jätteglad då jag fick förfrågan om att skriva en artikel med fokus på säkerhet och beredskap då det kommer till fjällvistelser. Jag riktar denna artikel till dig som är relativt ny till fjällturer och jag vill säga Grattis! Till dig som just nu sitter och planerar en utflykt till detta magiska och unika landskap.

Då det skrivs artiklar om fjällsäkerhet blir det lätt ett stort fokus på utrustning och olika hjälpmedel i form av prylar som kan hjälpa oss då vi är i nöd. I denna artikel vill jag i stället fokusera på det jag anser är än viktigare, nämligen Kunskap. Då menar jag den kunskap jag samlar på mig under mina förberedelser inför min fjälltur. Det kan handla om insikten om mig själv, mina begränsningar och behov, kunskap om området jag planerar röra mig i samt kunskapen om den fantastiska räddningsorganisation som alltid står beredd att rycka ut i fjällvärlden då situationen kanske blivit mig för övermäktig.

Jag har glädjen att få jobba med Bushcraft, Överlevnad och Beredskap på heltid och mina år inom branschen har lärt mig att den absolut mest avgörande aspekten inom området är Kunskap. Desto mer jag kan, ju större är mina chanser att göra rätt val i en skarp situation. I ett skarpt läge reagerar jag på instinkt till stor del baserad på mina tidigare erfarenheter. Det vill säga den kunskap jag redan hunnit förskansa mig inom området, och mig själv, innan den skarpa situationen infunnit sig. Där och då är mina val av handlingar viktigast, jämfört med till exempel vilken specifik utrustning jag har med mig. Det jag talar om nu behöver nödvändigtvis inte vara i en akut livshotande situation, utan kan även vara en diskret inkörsport till en rad mindre bra val som i sin tur kan resultera i en mycket allvarligare situation längre fram under till exempel fjällturen.

Med detta sagt vill jag understryka vikten av nyfikenheten på Kunskap, innan jag sätter mig i en situation som kan vara potentiellt farlig. Låt nu inte dessa ord skrämma dig från att sticka till fjälls! Utan ta orden som mitt viktigaste tips, vilket jag brukar ge alla mina kursdeltagare och klienter på våra överlevnadskurser. Lärande är kul, jag blir aldrig fullärd och ju mer jag kan, desto större säkerhetsmarginal får jag för att kunna ta till mig min fjällupplevelse på bästa vis, oavsett om en skarp situation uppstår eller ej. På så vis får jag det som roligast i fjällen!

Denna artikel kommer därför ej ge dig särskilt många detaljerade tips om till exempel specifik utrustning för fjällsäkerhet. Jag vill i stället belysa de olika områden av fjällvistelser jag tycker att du bör samlar på dig kunskap om under den spännande planeringen inför din fjälltur.

Läs mer om Jonas Överlevnadskurs.

Vildmarkssäkerhet

Då jag talar om vildmarkssäkerhet syftar jag till att vara så förberedd det bara går inför alvarliga scenarier som kan tänkas uppstå under vistelser på vilda och natursköna platser, som till exempel i skogen, skärgården eller på fjället, vid olika årstider. Varje miljö har sina eventuella utmaningar vilka alla kan hanteras på olika vis. Just fjällvärlden består av olika miljöer i sig, men det många av oss kanske först får på näthinnan då vi hör ordet Fjällen är vida vyer från berg ovan trädgränsen, där naturens imponerande krafter som väder och vind snabbt kan göra sig extra påtagliga på grund av avsaknaden av de naturliga skydd som till exempel en tät skog nedan trädgränsen kan ge. I fjällvärlden i dag finns goda möjligheter till allt från ledvandring och övernattningar i stugor, till förflyttning bortom stigarna och övernattning under en öppen stjärnhimmel. Alla olika miljöer och vägval har sina utmaningar och en situation kan uppstå även när som helst däremellan, kanske till och med i trafiken på väg till min fjälltur. I fjällmiljö där några av de största utmaningarna kan vara kylan, mörkret och avstånden kan en rimlig och grov prioritering av min handlingslista, i händelse av en situation uppstår, vara:

  1. Se till eventuella behov av akut första hjälpen.
  2. Att undvika nedkylning med hjälp av lämpliga kläder, eld och passande skydd.
  3. Möjlighet att sända nödsignaler och att göra mig väl synlig.
  4. Tillgång till rent vatten och energi.

Prylsport

Inledningsvis underströk jag hur viktig kunskap är framför utrustning. Det kan innefatta dels min kunskap om det geografiska området jag skall vistas i, lokala regler och aktuellt väder. Men det kan även handla om min kunskap om just min utrustning. För visst är utrustning också viktig. Men det är ännu viktigare att ha rätt utrustning för den aktuella turen och framför allt att jag tränat och testat just den utrustning jag planerar ta med mig under turen. Som med alla prylsporter kan jag i dag ibland känna att det kan bli ett allt för stort fokus på ”prylarna som skall rädda mig i en nödsituation”. Min erfarenhet är att det aldrig är sakerna jag har med mig som gör jobbet åt mig, det är jag och min kunskap som är viktigast och mina verktyg är där för att underlätta för mig att göra min tillvaro så dräglig som möjlig. Jag tycker absolut att prylar är kul och jag vill uppmana alla att sätta sig in i de olika spännande verktyg och tillbehör som i dag finns på marknaden. Och då du pluggat på, skapat dig en uppfattning vad som borde passa just dig bäst, så är det dags att handgripligen testa den tilltänkta utrustningen hemma på bakgården innan du beger dig ut i fält. Genom att öva med din utrustning skapar du dig bäst uppfattning, och kunskap, om vilka olika system som passar just dig och den specifika turen bäst. Det kan handla om dina olika system för kommunikation, vattenrening, skydd, eld och navigering och så vidare.

Nedan följer några korta generella pryltips på betryggande utrustning som bör finnas med under fjällturen för bästa säkerhet (i alfabetsordning):

  • Eldverktyg
  • Eventuella lavinsäkerhetshjälpmedel
  • Eventuella personliga mediciner
  • Extra batterier
  • Fulladdad mobil med bästa möjliga täckning
  • Första förband
  • Karta och kompass
  • Mat och snacks
  • Mygghatt sommartid
  • Pannlampa
  • Skyddsglasögon för sol och vind
  • Sovsäck
  • Spade vintertid
  • Torrt klädombyte
  • Tält för alla väder
  • Varma och tåliga kläder för alla väder
  • Vattenflaska i rostfritt stål
  • Vindsäck

Planeringens checklista

Nedan har jag samlat ett antal aspekter och områden jag vill kunna säga att jag visat hänsyn under min planering inför varje specifik fjällvistelse. Listan kan kanske upplevas som lång för vissa men det brukar vara både inspirerande lärorikt och kul att investera denna tid i min planering. Allt för en bättre och säkrare upplevelse att bära med mig resten av livet.

Planera

God planering är avgörande för fjällupplevelsen och det är under min planering, vilken jag tycker är en stor del av nöjet med fjällturer, som jag samlar på mig viktig kunskap om just det geografiska området jag planerar att röra mig i. Till min hjälp här har jag tillgång till kontakt med lokalt boende, information i böcker, information från turistorganisationer, lokala friluftsföreningar, videoklipp och diverse hemsidor och forum på nätet.

Rutt

Då jag väljer vilken sträcka eller led jag vill förflytta mig längs vill jag inte vara en tidsoptimist. Jag planerar hellre in några extradagar så att jag har möjlighet att ta det extra lugnt vissa dagar under min vistelse. Jag kanske hittar ett smultronställe som spontant är värt en dag extra. Eller jag kanske känner mig extra sliten en dag och behöver vila mer än planerat. Det absolut bästa är om jag har möjlighet att reka delar av sträckan inför min vistelse, för att undvika att jag missbedömer hur tuff och tidskrävande terrängen är.

Träna och öva

Parallellt med mitt turplanerande är det bra om jag även tränar. Utöver min vanliga vardagsträning kan jag med fördel till exempel börja gå med de där nyinköpta vandringskängorna och ryggsäcken så att de är väl ingångna inför fjällturen. Genom att hålla en god grundfysik och äta rätt så får jag ju bättre förutsättningar för att få en kul aktivitet i fjällen. Och till denna träning tycker jag även all testning av utrustning även hör. Testa, och öva med, dina prylar hemma på bakgården för att säkerställa att prylarna fungerar och att du valt rätt system för just dig och den här turen.

Kommunikation

Mobiltelefonen är i dag vår vanligaste kanal för att kommunicera med nära och kära och eventuell hjälp. Jag ser till att ha en fulladdad väl fungerande mobiltelefon med mig under fjällturen, tillsammans med extrabatterier, även om den kanske inte har täckning överallt på fjället. Vissa nätoperatörer har bättre service då det kommer till täckning än andra, undersök vad som funkar bäst i det aktuella området. I fjällvärlden finns även ett antal Hjälptelefoner att tillgå. Via dessa kan jag få hjälp att meddela mig i händelse av att mina planer förändras, eller att larma i händelse av en situation. Dessa hjälptelefoner finns ofta utmärkta på fjällkartor. En liten detalj som även kan spela en stor roll i en situation är faktiskt en visselpipa. Med denna i fickan har jag möjlighet att göra mig hörd då jag vill signalera till en eventuellt närmande eftersökande markpatrull.

Navigering

Då det kommer till att orientera sig på fjället kan min mobiltelefon delvis vara till hjälp. Samma gäller för övriga handhållna GPS-enheter. Men dessa bör alltid backas upp av mina orienteringskunskaper med hjälp av en Ny hederlig karta och kompass. Detta gäller inte minst då jag väljer att röra mig bortom fjällets uppmärkta leder. Detta kombineras gärna med kunskap om hur jag på bästa sätt kan navigera via de olika naturtecken jag kan finna i fjällmiljön.

Väder

Väder och vind kan skifta mycket snabbt uppe i fjällvärlden. Vinden kan förstärka kyleffekten, speciellt om jag hunnit bli våt om mina kläder. Följ väderleksprognoser och prata gärna löpande med människor som har lokal kännedom om hur vädret brukar slå i området.

Detta blir extra viktigt om jag ger mig ut i områden som riskerar rymma laviner. Och då behöver jag även skaffa mig aktuell kunskap om speciella säkerhetsåtgärder lämpliga vid just lavinfara.

Vattenvana

Om området jag skall vistas i rymmer många vattendrag, kan det vara en god idé att skaffa mig kunskap om hur jag till exempel kan vada på ett torrt och säkert vis över de olika vattnen. Och var de bästa passageställena finns.

Första hjälpen

Jag vill ständigt hålla mig uppdaterad med de senaste rönen då det kommer till första hjälpen. Därför går jag regelbundet kurser i olika regier för att öva mina färdigheter i att till exempel stoppa blödning, ge hjärtlungräddning och olika symtom som är bra att ha koll på. Dessa kunskaper är ju även ovärderliga att ha även i vardagen.

Övernattning

Hur jag väljer att övernatta under min fjällvistelse kan kräva olika förberedelser. Jag kan sova i stugor, i tält eller till och med under bar himmel, om vädret tillåter. Och när olyckan är framme kanske jag blir tvungen att övernatta i ett nödskydd eller i min vindsäck.

Lyssna och lär av andra

Man blir aldrig fullärd, det finns alltid mer att lära sig. Tveka inte att kontakta människor som bor i området, under planeringen, för att få förstahandsinformation som är så aktuell som möjligt. Även om man ibland får ta viss information med en nypa salt, är det alltid bäst att ta till sig kunskap från olika håll av andra erfarna människor. Här platsar ej prestige in, jag försöker alltid vara ödmjuk och öppen inför ny kunskap. Detta gäller självklart även från mina vänner. Jag tar gärna med mig erfarna vänner under min fjällvistelse för trevligt sällskap och passar då även på att lära mig så mycket som möjligt av dem. Att vara flera fjällbesökare i samma grupp ger dessutom även en ökad säkerhet, kan vara värt att tänka på inför kommande ensamvandringar. Ett bra tips är att börja med korta turer, längs enkla leder, tillsammans med goda vänner.

Elda

Eldkunskap är något jag har nytta av vare sig det handlar om öppna lågor utomhus eller mer justerbara eldar inne i kaminer eller spisar. Att kunna på ett säkert vis behärska eld i olika former är både kul och ibland livsnödvändigt.

Fjälljakt

När jag beger mig ut på fjället för att bedriva viltförvaltning är det även här ovärderligt att först prata med den lokala befolkningen och andra erfarna vänner för att lyckas med min jakt på bästa och säkrast vis. Och självklart applicerar jag lämplig vapensäkerhet anpassad för situationen. Alltid med hög prioritet på hållbarhet och etiskt tänk för att visa respekt för viltet.

Den jakt som lockar överlägset flest fjällbesökare är småviltsjakten. Den 25 augusti varje år börjar jakten på dalripa och fjällripa. Jakten pågår normalt fram till den sista februari i södra fjällen och fram till den 15 mars i norra fjällen.

Sömn och näring

Att sova tillräckligt och att få i sig bra mat blir viktigare ju längre vistelse jag planerar genomföra. Detta är en viktig punkt på planeringslistan för en lyckad fjälltur. Under längre turer brukar jag blanda enkel och lite tråkig mat med lyxig mat och goda snacks. Det är underbart att kunna lyxa till det litegrann då och då på fjället. Välj den mat du gillar bäst.

Barn och hund

Då jag har barnen med mig är det viktigt att jag planerar utifrån deras förutsättningar och intressen, för bästa upplevelsen och säkerhet. Detta gäller även då hunden eller andra husdjur även är en del av sällskapet. Här blir saker som leksaker, godis och koppel även en del av packlistan.

Toalett

Ägna gärna även lite tid åt att fundera över hur och var dina toalettbestyr lämpligen genomförs på fjället. Om du är ovan detta, tveka inte att öva även denna ytterst personliga företeelse, att gå på toaletten ute i det vilda. Det är tråkigt om denna fullt naturliga syssla skall orsaka dig ångest inför dina fjällvistelser.

Parkering

Var kan jag lämna bilen tryggt och säkert under min vandring? Hur länge får jag stå här? Kostar det nått? Står jag i vägen för någon? Lämna inga synliga värdesaker i bilen. Bör jag fylla upp bränsletanken för att undvika ispropp på grund av kondens i tanken vid hastiga temperaturväxlingar? Har jag tillräckligt fräscha bilbatterier för denna kyla? Riskerar bilen att bli helt översnöad? Jag kanske i stället skall välja att åka tåg och buss till turens startpunkt.

Fiske

Får jag fiska i området? Har jag löst rätt fiskekort? Hur mycket fisk får jag ta upp? Glöm inte att bättra på vadakunskaper, ta med flytväst och isdubbar. Och visa fiskarna din respekt.

Appar

Under planeringsarbetet kan det vara både trevligt och effektivt att ta hjälp av olika tillgängliga applikationer i telefonen. Dessa kan stötta med kartor, väderprognoser, eventuella eldningsförbud, pulsträning, artbestämningar och olika beräkningar. Men kom ihåg att dessa appar kanske inte fungerar lika effektivt väl uppe i fjällvärlden. Men som sagt fantastiska hjälpmedel under planeringen.

Informera

Då jag börjar känna mig trygg i min planering inför fjällturen är det både trevligt och viktigt att informera nära och kära om mina planer. Inte minst min planerade färdväg, i vilka områden jag tänkt röra mig i och när de kan förvänta mig tillbaka. Detta är mycket viktigt och möjliggör för mina anhöriga att larma hjälp på ett lämpligt vis i händelse att planen drastiskt ändras på grund av att olyckan varit framme. Jag kan även med fördel lämna nödvändiga statusuppdateringar i de olika fjällstugornas gästböcker, för ytterligare säkerhet. Och det är inte ovanligt att jag snappar upp några sista råd, i samband med att jag informerar nära och kära, som kanske gör att jag finjusterar min plan före start.

Fjällräddningen

Varje polisdistrikt som har fjäll i sitt område har en väl organiserad fjällräddningsfunktion. Denna organisation består vanligtvis av poliser, ortsbefolkning ansluten till Fjällräddningen och räddningsflyg. Naturvårdsverket stöttar denna samordning med hjälp av Fjällsäkerhetsrådet, i vilket flera olika organisationer ingår. Läs och lär på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.

Denna hemsida är en mycket viktig del av min planering inför fjällturen.

Äntligen dags att sticka till fjälls

Efter all inspirerande och lärorik planering känns det alltid fantastiskt att väl vara på väg till fjället.

Ju mer förberedd jag känner mig desto skönare känsla har jag i magen på väg till den stundande upplevelsen. Jag hoppas att denna artikel, om än i grova penseldrag, kan inspirera dig till ännu säkrare fjällvistelser. Tveka inte att återkoppla till mig med dina eventuella funderingar eller din feedback.

Jag tillönskar dig en god tur!

Vänligen

Jonas Landolsi

Om artikelförfattaren

Jonas Landolsi är Naturguide, Bushcraftinstruktör, Skogsägare samt Jägare och driver, tillsammans med sin fru Therese Landolsi, företaget Jonas Vildmark Bushcraftcenter. Sedan 2008 har de erbjudit inspiration och kunskap rörande Bushcraft, Överlevnad och Beredskap. Kurser, föreläsningar och artiklar rörande rustikt friluftsliv, slöjd, Jägarexamen och motorsågskörkort är några exempel på verksamhetens områden. Besök gärna deras hemsida för information om kurser och mer inspiration: https://www.jonasvildmark.com/

Kategori: ,

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

Hyra friluftsutrustning

Fördelarna med att hyra friluftsutrustning

För många är skidsemester något man gör max en gång per år, och kostnaden för att köpa alla kläder och prylar man behöver kan ibland…

Läs mer...

Ny fjällbok för barn ska väcka barnens nyfikenhet för fjällen

Häng med till fjällen! I Barnens fjällbok blandas smarta friluftstips med spännande fakta om renar, glaciärer, fjällbäckar och Sveriges högsta berg. Du hittar också recept…

Läs mer...
Skogsskidåkning i Ramundberget

Ramundberget satsar på skogsskidåkning och nya vinteraktiviteter 2023/2024

Snön har fullkomligt öst ner i fjällen och många vittnar om att det aldrig varit så mycket snö så tidigt på säsongen. Att Ramundberget i…

Läs mer...