Unika och oförglömliga upplevelser i fjällen

Att den svenska fjällvärlden fullkomligt kryllar av upplevelser och äventyr är nog inget nytt. Men som ni vet så vill vi på Visitfjällen försäkra oss om att ni får ut så mycket som möjligt av er fjällvistelse. Vi har därför valt ut några fjällaktiviteter och företag som vi tycker sticker ut och som garanterat kommer att sätta guldkant på vinterns fjällresa.

Snöskovandring med go’fika i Björnrike/Vemdalen

Vemdalen Experience är ett ungt företag med engagerade guider som gör allt för att du ska få den perfekta fjällupplevelsen. Företaget arrangerar skotersafaris hela vintern men en spännande satsning är snöskovandringar där ni tillsammans med guide får uppleva fjällskogen på kvällskvisten. Passar både barn (från 10 år) och vuxna och kräver inga förkunskaper. I turen ingår utrustning, guide och pannlampa, har ni tur ingår även norrsken:). Här kan du läsa mer om Vemdalen Experience.

Vilseledaren tar med er till korallgrottan 

Vilseledaren är guideföretaget med det samtidigt både lite oroväckande och fyndiga företagsnamnet. När man känner till att bolaget bland annat guidar i mörka grottor känns namnet plötsligt klockrent. Företaget håller till i Frostviken i norra Jämtland. Att följa med på guidad tur i den sex kilometer långa Korallgrottan är verkligen en upplevelse som sticker ut. Inget för dig med klaustrofobi men passar desto bättre för dig med äventyrslust. Läs mer om Vilseledaren. 

Snowkite är skidåkning upphöjt till 10

Att känna hur du dras fram på snön med vinden som enda kraft är något mäktigt. Åk uppåt, på platten eller nedåt spelar ingen roll, så länge du har vinden i ryggen tar vinden dig dit du vill. Det kräver dock att du lär dig hantera draken som du har ca 20 meter upp i luftenJ. Det är visserligen inte helt enkelt men om du bara får till några svängar så kommer du vara hooked. Gå en kitekurs hos exempelvis Sälens Kiteskola eller varför inte följa med på en arrangerad resa med Surfbussen till Storhogna.

Cykla Fatbike på vintern

De flesta ser nog cykling som en aktivitet som man utövar sommartid men vill du testa nåt fräckt och utmanande så kan cykling på snön med fatbike vara en riktigt cool aktivitet att testa. Karins Sportbod i Lofsdalen är ett av ställena som hyr ut fatbikes i fjällen. När du väl är i Lofsdalen kan det vara läge att ta en whisky på Sveriges högst belägna Whiskybar.

Isklättring på Fettjeåfallet 

Fettjeåfallet brukar vara med på listor över Sveriges mäktigaste vattenfall. Fallet är på cirka 60 meter och ligger bara några kilometer utanför byn som brukar kallas Sveriges vackraste – Klövsjö i Jämtland på gränsen till Härjedalen. Givetvis har du med dig en guide på det här äventyret. Äventyr & Konferens är bolaget som kan hjälpa dig styra upp din första isklättring.

Bestig en topp med skidor under fötterna

Topptur med skidor eller Randonné som det också kallas är något som vuxit de senaste åren. Att ta liften upp har ju sina fördelar och ställer inte riktigt samma krav på kondition som att gå upp. Men när du väl kommer upp kan vi lova att du njuter desto mer om du knatat upp för eget maskineri. När du väl ska bestiga en topp tycker vi att du ska göra det ordentligt. Därför har vi två förslag. Vi föreslår att du tar sikte på Sveriges sydligaste glaciär Helags som också blivit utsedd till ett av världens bästa vandringar av National Geographic. Helags ligger i Jämtlandsfjällen och de flesta väljer att börja turen från Ljungdalen. Vårt andra tips är att du hänger med på topptur i Abisko/ Riksgränsenfjällen. Bo exempelvis på Abisko Mountain Lodge.

Storslagna vyer från hästryggen

Tänk dig en härlig ridtur i ett gnistrande snölandskap med en slående vacker utsikt över fjäll och skog. Ridningen är en kul aktivitet som passar stor som liten, gammal som ung, nybörjare som erfaren. Fjällridning finns exempelvis i Idre och på Cowboyranchen Trumvallen i Vemdalen.

Läs också vår artikel om kulinariska upplevelser i fjällen.

Här hittar du boendet i fjällen.

Marcus Ståhl

Grundare av Visit Fjällen AB och marknadsföringsbyrån Fjällbyrån.Trivs som fisken i havet, fast i fjällen. Närmare bestämt i Klövsjö.

Fler fjällnyheter

skidåkning på vemdalsskalet i vemdalen.

Fjällvistelsens hälsoeffekter – en resa som stärker både kropp och knopp

Vi är många som längtar efter fjällen. Varje år vallfärdar runt 2 miljoner svenskar för att åka skidor, men kanske behöver just du fler argument…

Läs mer...
Billig skidresa till fjällen

Maxa reskassan i vinter – 6 tips för en prisvärd skidsemester

Vi är många som drömmer om en vit vinter med mycket skidåkning och snölek. Men med ökade ränte- och elkostnader, stigande inflation och osäkra tider…

Läs mer...
Billigaste Skipasset i vinter

Här är priserna på Skipass/liftkort för vintern 2022/23

Vi har sammanställt och jämfört priserna Skipass på de större skiddestinationerna i Sverige. I dessa tider när allt fler är oroliga över elpriser, inflation och…

Läs mer...