Fördelarna med att hyra friluftsutrustning

För många är skidsemester något man gör max en gång per år, och kostnaden för att köpa alla kläder och prylar man behöver kan ibland vara övermäktig, ska du sedan ut och vandra på sommaren.. Ja då ska plånboken tömmas igen. Då kan det vara ett alternativ att hyra din friluftsutrustning. Vi på Visit Fjällen vill att alla ska få uppleva den vackra fjällvärlden på ett hållbart sätt.

Vi har samlat fördelar med att hyra dina friluftsprylar

 1. Ekonomiskt fördelaktigt: Att köpa ny friluftsutrustning kan vara dyrt, särskilt om du bara planerar att använda den för en eller ett par resor per år. Genom att hyra kan du njuta av högkvalitativ utrustning till en bråkdel av priset för att köpa nytt.
 2. Variation och flexibilitet: Genom att hyra har du möjlighet att experimentera med olika typer av utrustning utan att binda dig till ett långsiktigt åtagande. Det kan också ge dig flexibiliteten att anpassa din utrustning till olika aktiviteter och väderförhållanden.
 3. Minimal förvaring och underhåll: Att äga friluftsutrustning innebär vanligtvis att du behöver utrymme för att förvara den och tid för att underhålla den. Genom att hyra slipper du den bördan och kan istället fokusera på att njuta av dina äventyr.
 4. Miljömässiga fördelar: Genom att hyra minskar du din personliga konsumtion och därmed din miljöpåverkan. Det är ett mer hållbart alternativ till att köpa och sedan eventuellt kasta eller ersätta utrustning som inte längre används.
 5. Tillgång till specialiserad utrustning: För vissa äventyr kan specialiserad utrustning vara nödvändig, men den kan vara svår att hitta eller för dyr att köpa. Genom att hyra har du tillgång till ett brett utbud av specialiserad utrustning för olika aktiviteter, från klättring till dykning.
 6. Testa innan du köper: Om du funderar på att investera i din egen utrustning men är osäker på vilka produkter som passar dig bäst, kan att hyra vara ett utmärkt sätt att testa olika varianter innan du tar det slutliga steget att köpa.
 7. Enklare resande: Att resa med friluftsutrustning kan vara besvärligt och dyrt, särskilt om du flyger. Genom att hyra kan du undvika extra bagageavgifter och den stress som kan uppstå med att ta hand om din egen utrustning under resan.

I slutändan handlar det om att göra utomhusupplevelser mer tillgängliga och samtidigt minska klimatpåverkan av dina äventyr. Oavsett om du är en erfaren äventyrare eller bara nybörjare som vill testa, kan hyra friluftsutrustning vara ett smart val. Så nästa gång du planerar ett äventyr som kräver prylar, överväg att hyra din utrustning och ge dig själv friheten att utforska världen runt dig utan att behöva bry dig om utrustningsdetaljer.

Hyra utrustning i fjällen

Så går i sportlovstider är det många som ska köpa friluftsprylar. Idag finns det många sätt att hyra utrustning. Nyligen lanserade bland annat Funäsdalen och Ramundberget ett samarbete med Houdini, samarbete innebär att du kan hyra dina skalplagg som byxor och jacka som annars kan kosta en förmögenhet. Det är i Toppsportbutikerna som du kan hyra skalplagg.
– Vi är otroligt stolta över att få sätta upp detta samarbete med Houdini Sportswear som har varit en pionjär inom hållbar innovation sedan 1993. Vår ambition är att minska vår miljöpåverkan och främja en mer hållbar turism som gynnar både miljön och samhället på lång sikt. Detta genomsyrar samtliga affärsområden, allt från restaurang och hotell till snöläggning och så vidare, säger Martin Letzter, VD Ramundberget.

Andra sätt att hyra friluftsprylar

 • Outdoorbuddies och Gearrentle är två aktörer som hyr ut friluftsprylar
 • Alla skidanläggningar runtomkring erbjuder skiduthyrning, genom att hyra skidorna lokalt slipper ni transporten och bidrar samtidigt till den lokala ekonomin
 • Via plattformen Hygglo kan du hyra prylar av andra privatpersoner.
 • Det finns också fler lokala friluftslånet runt om i Sveriges som ska tillgängliggöra friluftsutrustning för de som inte har ekonomiska förutsättningarna att köpa/hyra.

Läs mer om klimatförändringarna i fjällen.

Fler klimatsmarta tips.

Se vår film om den smältande Helagsglaciären.

Foto: Houdini och Ramundberget

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

produkter

Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring

Vi på Visit Fjällen vet att intresset för fjällvandring har ökat de sista åren. Ett segment som ökar är de fjällbesökarna som vill uppleva fjällets…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...