8 tips inför vinterns skidsemester

Vi på Visit Fjällen börjar bli peppade på vinter och skidåkning och har därför sammanställt ett par riktiga kanontips som vi hoppas att ni ska ha glädje av när ni planerar årets skidsemester till fjällen.

Reser du med barn

Reser du med barn bör du ha det i åtanke när du väljer resmål. Så gott som alla erbjuder barnskidskola men det kan också vara bra att tänka på närhet till backar från boende, övriga barnaktiviteter, barnrabatter på liftkort, skidhyra mm.

Skidor hela vägen in i vardagsrummet

Att kunna glida hela vägen fram till dörren underlättar verkligen semestern. Särskilt om du reser med barn och kanske vill kunna åka hem för klädbyten, lunch, fika, blöjbyten mm.  Att bo Ski in ski out är oftast lite dyrare än det boende som ligger en bit bort men det underlättar samtidigt semestern avsevärt:)

Resa klimatsmart eller tidseffektivt

Hur ska du ta dig till ditt resmål? Och när du väl är på plats är frågan hur du ska ta dig till backen, matbutiken eller restaurangen. Vissa resmål erbjuder goda kollektiva resvägar så som tåg, flyg och buss men på andra orter blir det svårare. Om du väljer att åka kollektivt ska du också se över möjligheten till lokal kollektivtrafik eller skidbuss så att ni kan ta er inom destinationen på ett enkelt sätt. Nytt för i år är att du bland annat kan åka nattåg till Hemavan under några veckor, läs mer här. Här kan du läsa er om att åka tåg till fjällen.

Bekväma sittliftar eller tröttsamma ankarliftar

På vissa håll erbjuds ett stort antal sittliftar av modernare slag, även kallade expressliftar. På andra håll är det större andel äldre knapp- och ankarliftar. Detta kan vara extra viktigt att ha i åtanke om du reser med barn eller om du är nybörjare. Sittliften innebär att ni får vila lite på vägen upp:). I Vemdalen har de bland annat både Sveriges längsta och kortaste expresslift, varav den kortaste endast går i ett barnområde vilket är väldigt tacksamt för barn och nybörjare.

Res mellan loven och spara tusenlappar

I år finns det extra goda möjligheter att fynda i lågperioderna mellan skolloven. Perioden mellan nyår och sportlov har alltid varit en period då man kunnat hitta riktigt förmånliga priser. Men i år är det hela 5 veckor mellan sport- och påsklov. Det är en period som många fjällanläggningar behöver fylla och det skapar kanonläge för dig som är flexibel och kan anpassa semester. På många destinationer som Lofsdalen exempelvis kan man tjäna tusenlappar.

Spana in evenemangskalendern på orten

Fjällorterna erbjuder idag så mycket mer än bara skidåkning. Som exempel erbjuds springlopp och ölmarknad i Vemdalen, Musikfestival och alpina VM i Åre eller varför inte kombinera yoga och topptur i Riksgränsen i maj tillsammans med Systrar i bergen. Det är bara några av alla exempel på spännande evenemang som kan bli pricken över i’et på din semester i fjällen.

Fjällsäkerhet

Även om man oftast förknippar fjällvärlden och skidsemester och glädje så är det också ett tillfälle där olyckan kan var framme. Se till att packa med lite smarta grejer så som första förband men utbilda också familjens mindre medlemmar i fjällvett. Här har vi samlat bra tips för att vara säker på fjället.

Ha kul i bilen

Majoriteten av alla fjällresor börjar i en fullpackad bil. Se till att göra något riktigt bra av resan. Om ni bestämmer er och planerar för det kan det gå från olidlig evighetsresa till kul tid med hela familjen. Biljakten är en klassisk billek, alla i familjen väljer en färg och sedan är det bara att börja räkna bilarna ni möter, försten till 20 vinner:) En annan favorit med dagens teknik är att alla i bilen får planera en egen musikquiz och låter sedan medresenärerna gissa låtarna.

Hitta stuga i fjällen.

Hitta hotell i fjällen.

 

 

 

Marcus Ståhl

Fler fjällnyheter

produkter

Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring

Vi på Visit Fjällen vet att intresset för fjällvandring har ökat de sista åren. Ett segment som ökar är de fjällbesökarna som vill uppleva fjällets…

Läs mer...
Sjön Guijaure på leden mellan Guoledisjávrre - Vuoggatjålme

Fem fina vandringar i fjällen som du kanske inte kände till

De svenska fjällen lockar många vandrare från både när och fjärran med sin vackra och vilda natur. För dig som gärna njuter av fjällen något…

Läs mer...

Ta tåget till fjällen i sommar! – Fjällpärlor du smidigt når med tåg

Drömmer du om att utforska de härliga svenska fjällen i sommar? Genom att ta tåget till ditt fjälläventyr får du ett smidigt och klimatsmart alternativ…

Läs mer...

Häng med på vårvinterns roligaste event

Än är skidsäsongen 23/24 inte över! Vårvintern är här och den bästa tiden på fjället är nu med njutbar skidåkning och soliga dagar. Dessutom händer…

Läs mer...