Fjällvistelsens hälsoeffekter – en resa som stärker både kropp och knopp

Vi är många som längtar efter fjällen. Varje år vallfärdar runt 2 miljoner svenskar för att åka skidor, men kanske behöver just du fler argument för att prioritera fjällsemestern? Visitfjällen har kartlagt hälsoeffekterna av din fjällvistelse. Det är ett äventyr som stärker både kropp och själ.

Psykiska effekter av att vistas i fjällen

Psykiska effekter av att vara i naturen:

  • Minskad stress
  • Känsla av välmående
  • Känsla av sammanhang
  • Underlättar social interaktion
  • Känslan av en större livskraft

I ett samhälle där vi är ständigt uppkopplade och upptagna kan närheten till fjällen göra stor skillnad. Att vara ute i naturen kan bland annat minska stress och göra att du känner ett större välmående. Varför är det så? Det kan Petra Ellora Cau Wetterholm, legitimerad psykolog och skogsterapiguide, svara på.

Fotograf: Lars Pehrson, På bild: Petra Ellora Cau Wetterholm

Varför är naturen viktig för människans välmående?

– Vi står i direkt relation till naturen, då vi både är en del av och helt beroende av den. Vetenskaplig forskning visar på flera viktiga delar av naturkontakt för vårt välmående, där allt från syret och andra hälsosamma ämnen till färger och former i naturmiljön ingår.

Färg, årstidsväxlingar och väder är faktorer som även kan stimulera oss neurologiskt. Naturen är en miljö i ständig förändring och Petra berättar att en sådan miljö kan bidra till ett skifte från aktivitet i det sympatiska nervsystemet till en parasympatisk aktivitet.

Vad är då skillnaden mellan dessa system? Det sympatiska nervsystemet är påkopplat vid prestation och planering, samt förbereder kroppen för flykt och kamp, medan parasympatiska nervsystemet oftast aktiveras vid vila och lugna lägen.

Petra guidar skogsbad, ett långsamt strövande bland skog och mark, för allmänheten, organisationer, men också personer som har särskilda behov. Inte sällan gäller det personer som drabbats av utbrändhet eller varit under hög stress.

Vad är skillnaden före och efter ett skogsbad för utbrända/väldigt stressade personer?

– De flesta som söker sig till skogsbad som terapi är oftast i ett mycket stressat tillstånd. Många har överpresterat under lång tid och nått den berömda väggen. Efter skogsbadet beskriver många att de känner sig mer närvarande, i sin kropp men även i relation till naturen omkring. De beskriver minskad stress, ökat lugn och känner sig socialt berikade.

Hur ofta skulle du säga en person behöver vara i skog och mark för att märka dessa effekter?

– Jag skulle nog rekommendera minimidos om 20 min 3 ggr/veckan och att sitta eller vandra långsamt, i tystnad och med dina sinnen i kontakt med naturen.

Tror du närheten till naturen kan påverka välmåendet? T.ex. är det någon skillnad om du bor i fjällmiljö eller stadsmiljö?

– När det gäller naturkontakt för stressreduktion och ökat välmående, verkar det vara mer hur vi är och vad vi gör i naturen som avgör. Jag har guidat folk som haft skogen som arbetsplats men ändå funnit att skogsbadet givit dem en ny, djupare dimension och nya hälsofördelar. Det är naturkontakt och naturrelation vi behöver få tillbaka i våra liv, oavsett om vi bor i staden eller i fjällen.

Vår syster sajt har Humbo har även rankat The happiest cities to visit.

Caroline från Vemdalen är ett levande exempel

En person som vuxit upp i fjällmiljö, närmare bestämt i Vemdalen, är Caroline Fredin. Det var inte förrän hon gick in i väggen som hon insåg hur stor påverkan naturen hade på hennes välmående.

– Närheten till naturen var helt avgörande, säger Caroline Fredin.

Det var i december 2016 Caroline Fredin blev sjukskriven på heltid. Efter flera år av roligt men stressigt egenföretagande orkade inte kroppen eller huvudet med det snabba arbetstempot längre.

– Det var som att jag gjorde allt i speed-tempo. Allt skulle gå fort, säger Caroline Fredin, som nu, fyra år efter utmattningen, börjat arbeta halvtid.

Tre till fem dagar i veckan packade Caroline Fredin för att åka upp fjället. Hon hade med sig böcker, laddat ner poddar på mobilen och fyllt väskan med kläder för att kunna sitta ute och fiska. Om vintern tog hon skotern över fjället, för att nå en plats utan täckning, el eller rinnande vatten. Målet var hennes pappas stuga. Stugan var tyst, nästan för tyst första dygnet, men sedan infann sig lugnet hon inte känt på flera år. Det var där, mitt på fjället, som hon påbörjade sin återhämtning.

Den kommande våren blev denna fjällstuga hennes frizon. Efter ytterligare ett år köpte Caroline och hennes man en egen stuga på fjället, som de nu spenderar mycket tid i. När familjen ska gå till sin stuga kan Carolines son vara motsträvig till en början, men när de kommer dit förändras det snabbt.

– Väl där älskar han det och sätter gärna igång en brasa medan vi lagar mat.

Idag skriver hon öppet om sin utmattning på sociala medier, men delar även andra perspektiv på hur livet i fjällen ser ut. På hennes webbplats, Livet i Vemdalen, kan läsaren ta del av allt från den engagerade Vemdalsbyns aktiviteter till historiska berättelser om orten.

Caroline Fredin, 39, entreprenör och kommunikatör, Vemdalen

Foto: Privat från Carolines arkiv, Peace-tecken är ett måste efter att nått sin första bergstopp efter utmattningen.

Vem är detta?

Caroline Fredin är en naturälskande entreprenör som växt upp i Vemdalen. Efter tio år av nya erfarenheter, både i Sverige och utomlands, återvände hon till hemorten. Idag bor hon i Vemdalen med sin make och son.

Vad sysslar Caroline med?

Sedan två år tillbaka är hon kommunikatör på HärjedalsPizza och dessutom ägare av VemdaIen Design AB.

I nästan tio år hade drev hon företagets butik, men nu har verksamheten även fått en annan dimension. Med en passion för skriva och foto delar hon också med sig av vad livet i fjällen kan erbjuda på webbplatsen Livet i Vemdalen, instagram och sin facebook-grupp Vemdalen By.

Bästa med att vara ute i naturen:

Att det alltid är en ny upplevelse som väntar. Ena dagen kan det vara världens finaste frost, nästa är det en fantastisk soluppgång.

Bästa aktiviteten ute:

Åka ut och fiska med familjen eller ta med sig frukost till strandkanten.

Foto: Privat från Carolines arkiv. En helt vanlig måndag i Vemdalen kan bestå av en fika med utsikt över hela byn.

Hur skulle Caroline beskriva Vemdalen?

Lugn mentalitet, med ett aktivt samhälle.

Foto: Privat från Carolines arkiv. Caroline och sonen åker puder i skogarna kring Björnrike.

Här kan du läsa mer om Vemdalen.

Fysiska effekter av fler fjällvistelser

Fysiska effekter av att aktivera sig i fjällnaturen:

  • Ett starkare skelett!
  • Möjlighet till kombinerad träning – både ökad styrka och kondition.
  • Positiv effekt på hjärta och blodcirkulation
  • Stärker minne och fokus (kognitiv förmåga)
  • Positiv effekt på metabolismen (ämnesomsättningen)

Fjällen är full av möjligheter till rörelse, vilket har mer än en positiv effekt på kroppen. Dessutom finns det mängder av aktiviteter att välja mellan, såsom längdskidor, vandring och alpin skidåkning. De två senare blir ledande exempel för de positiva hälsoeffekterna som går att få i fjällen. 

Foto: Karl Vertergård, Destination Vemdalen.

Skidåkning

Alpin skidåkning ger möjligheten till ett kombinerat träningspaket, då vi tränar både styrka och kondition. I boken Science and Skiing VII beskriver författarna den alpina skidåkningens kombinerade träning som unik. Långa djupa carvingsvängar bränner i benen och åkning med hög intensitet höjer pulsen. Samtidigt får du vara ute i friska luften och ta del av den vackra naturen. Kan det bli bättre?

Friskvårdsbidrag för skidåkning

Sedan 1 januari 2018 är skidåkning och skidskola godkända som skattefria friskvårdsförmåner, det innebär att även svenska staten har insett de hälsobringande effekterna av skidåkning.

Detta skriver SLAO är bra både för anläggningarna och för skidåkare i alla åldrar. Utförsåkning är bra motion och friskvårdsbidraget ger fler chansen att upptäcka skidåkning som en stärkande uteaktivitet. Det möjliggör mer regelbunden skidåkning både i hemmabacken och på skidort. Att friskvårdsbidraget även kan användas till skidskola innebär att fler kan få ut mer av sin skidåkning.

Foto: Karl Vertergård, Destination Vemdalen

Vandring

Precis som med skidor, så väljer varje friluftsälskare sitt tempo under en aktivitet. Därför kan även vandringens effekter se olika ut. Det kan vara en möjlighet till den dagliga dosen motion, traskande på plan mark i skogen, eller en rejäl dos styrke- och konditionsträning på väg upp mot en brant fjälltopp. Detta gäller även turskidåkning, vinterns motsvarighet till vandring. Variationen håller glädjen till rörelse vid liv, med nya stigar och vyer som väntar på att bli upptäckta. Här kan du läsa mer om fjällvandring.

Så vad väntar ni på? Nu är det bara att boka nästa fjällresa! Mer inspiration och boende i fjällen hittar ni givetvis hos oss på Visitfjällen.

Foto översta bilden: Karl Vertergård, Destination Vemdalen.

Lina Conrad Andersson

Journalist. linaconradandersson.com

Fler fjällnyheter

Hyra friluftsutrustning

Fördelarna med att hyra friluftsutrustning

För många är skidsemester något man gör max en gång per år, och kostnaden för att köpa alla kläder och prylar man behöver kan ibland…

Läs mer...

Ny fjällbok för barn ska väcka barnens nyfikenhet för fjällen

Häng med till fjällen! I Barnens fjällbok blandas smarta friluftstips med spännande fakta om renar, glaciärer, fjällbäckar och Sveriges högsta berg. Du hittar också recept…

Läs mer...
Skogsskidåkning i Ramundberget

Ramundberget satsar på skogsskidåkning och nya vinteraktiviteter 2023/2024

Snön har fullkomligt öst ner i fjällen och många vittnar om att det aldrig varit så mycket snö så tidigt på säsongen. Att Ramundberget i…

Läs mer...